Кръвни вражди измъчват Югоизточна Турция (1)

 (3 коментара)


Кръвни вражди измъчват Югоизточна Турция (1)

"Искам да видя огън в домовете на тези, които подпалиха моя дом", казва 75-годишната Султан Челеби. "Те ни съсипаха. Искам най-голямото възможно наказание за тях."

Думите на Челеби, изречени след въоръженото нападение на селска сватба, което й отне 4 деца, 3 снахи и едно внуче, са ярка илюстрация за дълбочината и горчивината на кръвните вражди, родовите междуособици и вендетата в кюрдския югоизток на Турция - безкраен цикъл от насилие и отмъщение.

44 души бяха убити в понеделник в едно от най-жестоките нападения над цивилни в съвременната история на Турция.

Кръвопролитието, извършено от маскирани мъже с автомати и ръчни гранати, трябва да окаже натиск върху Анкара да се залови с дълбоките корени на нестабилността в района, която отдавна е спънка за амбициите на Турция за членство в ЕI.

Масовото убийство според местните жители е кулминацията на продължителна родова вражда. 16 жени, включително булката, и 6 деца бяха убити при нападението в Билге, село с неколкостотин жители, в консервативната централна част на Турция.

Мащабът на кръвопролитието разтърси мюсюлманската страна със 70-милионно население. Експерти твърдят, че десетки хора биват убивани в турските села всяка година в кървави вендети, които се прехвърлят от поколение на поколение заради спорове за земя, права върху пасища или въпроси на семейната чест.

Според експерти проблемът, който е по-остър в кюрдския Югоизток, се задълбочава от неравномерното разпределение на земята, борбите за надмощие в родовата система от феодален тип, както и решението на правителството да организира добре въоръжени селски милиции за борба срещу кюрдските бунтовници.

"От съвременната турска република се очакваше да създаде нация от граждани, но тя предаде идеалите си в Югоизтока", казва Догу Ергил, учен и експерт по кюрдските въпроси.

"Това е комбинация между племенни отношения, любов към оръжията и ужасно изопачена традиция", обяснява Ергил за Ройтерс.

Местните жители казват, че кръвната вражда в голямото семейство Челеби в Билге води началото си от конфликт за земя от средата на 90-те години.

Нападението, което според очевидци е извършено от няколко въоръжени мъже, идва след като бащата решава да омъжи дъщеря си за мъж от близкия град Диарбекир, като пренебрегва кандидат-младоженец от друга част на враждуващата фамилия Челеби.

(
Следва продължение П.П.)


Коментари
2009-05-23 12:17:54 От: ivailo ivanov

Da se izbivat be,gadni mrasni fesove.Taq napast sa kato CIGANITE.Kolkoto pove4e trepi6 tolkova pove4e se rajdat.I mat kasmet 4e nee JIV TODOR JIVKOV-leka mu prast.

2009-06-17 10:05:25 От: nikolos

ide vremeto v koeto 6te nosi6 FES i 6e govori6 na TURSKI EZIK takiva kato teb zaslujavat tova

2009-06-27 02:17:33 От: Andrey

За всичко са виновни тия смотани религии и смешни традиции.Явно все още има хора
със средновековни разбирания.

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот