Красимир Узунов: Русия търси в македонската криза оправдание за Украйна


Красимир Узунов: Русия търси в македонската криза оправдание за Украйна

А ние доживяхме руски министър да говори за българи и албанци в Македония...

Русия търси в македонската криза оправдание за Украйна, а ние доживяхме руски министър да говори за българи и албанци в Македония. Това каза за Агенция „Фокус” президентът на Радио и Агенция „Фокус” Красимир Узунов.

„За десетина дни от началото на най-новата македонска криза руската политика на Балканите и конкретно насочената към югозападното ъгълче на полуострова, наречено Македония, преживя небивала активизация, съчетана с различни интерпретации и различен прочит на събитията.

Най-напред по време на визитата си в Белград на 15 май т.г., външният министър на Русия Сергей Лавров побърза да обясни, че инцидента в Куманово и влошаващата се ситуация в Македония, са свързани с отказа й да се присъедини към икономическите санкции срещу Русия и с декларираната подкрепа за изграждането на газопровода "Турски поток"", заяви Узунов. 
 

Той припомни думите на Лавров, в които се посочва, че събитията в Македония се развиват на фона на отказа на македонските власти да се присъединят към политиката на санкции срещу Русия, както и на фона на активната подкрепа, която Скопие оказа във връзка с планираното строителство на газопровода "Турски поток", срещу който са мнозина в Брюксел и отвъд океана.

Позицията на Лавров бе изказана по време на съвместна пресконференция със сръбския външен министър Ивица Дачич.
 

"Почти седмица по-късно пред Съвета на Федерацията руският външен министър доразви тезите си", уточни Красимир Узунов.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот