Красимир Каракачанов в онлайн интервю за „Новинар” ( 2 част)


Красимир Каракачанов в онлайн интервю за „Новинар” ( 2 част) Снимка: Архив на в-к "Новинар"

Вчера гост в редовната рубрика на вестника беше Красимир Каракачанов, председател на ВМРО. Вижте следващата част от отговорите му на зададените от читателите на novinar.net въпроси.

Георги Герасимов : Новата ви коалиция "Напред" е много симпатична, ама тоя Ковачки откъде го измислихте?

 

Красимир Каракачанов :

Благодаря за симпатичната коалиция, а Ковачки не е член на нито една партия от коалицията.

 

Красимира : Готови ли са от движение Напред да се коалират след изборите с ДПС и БСП? Наричат ви резервното ДПС???

 

Красимир Каракачанов :

Вече отговорих на този въпрос, но отговорът отново е не.

 

Qstrebovska : Vie se vodite desni, a ne davate nikakvi indikacii da rabotite savmestno s drugi desni, dori s GERB. Da ochakvame li sled izborite po primera na NDSV da uchastvate v lqvo-dqsno-shalvaren polit-mishmash s BSP i DPS?

Красимир Каракачанов :

Не обичам шалварения миш-маш и винаги съм казвал, че десните дори и да не се явят заедно на изборите трябва да излязат поне с обща алтернатива за управлението на страната. Алтернатива точно на жълто-червения-шалварен миш-маш.

 

regina : След като смятате Бойко Борисов за некомпетентен и неграмотен защо шефът на софийската структура на ВМРО е съветник от ГЕРБ в общината?

 

Красимир Каракачанов :

Не съм употребявал никога думата неграмотен.

 

Иван : Колко депутати очаквате да имате в следващия парламент и разбрали ли сте се вече с останалите партии в коалицията как ще ги разпределите?

 

Красимир Каракачанов :

В коалицията действа принципа на взаимно уважение и равнопоставеност, а колко депутати ще вкараме в парламента ще реши НВ Избирателя.

 

Оптимист : Как мислите, че ще завърши спорът между Гърция и Македония? Има ли шанс това да е за сметка на България?

 

Красимир Каракачанов :

Има - защото България не е формулирала своя ясна политика спрямо Македония. Нито по отношение на българското население в Македония, нито по отношение на бъдещето на Македония.

 

Петър Патриков - Варна : 1. Защо в устава на ВМРО няма принципа мандатност? 2. Конфликт на интереси ли е когато платени служители на ВМРО са на изборни позиции? 3. Бихте ли влезли в екпертно правителство с БСП, ДПС и НДСВ? Благодаря!

 

Красимир Каракачанов :

В устава на нито една партия няма принципна мандатност, а специално във ВМРО членовете са достатъчно разумни и отговорни когато преценят, че трябва да сменят лидера го сменят. След 1990 г. аз съм 3-ия председател на ВМРО. 2. Не, въобще не е конфликт на интереси. Всяка партия се стреми най-качествените си членове да бъдат привлечени в апарати си  за да бъдат изцяло анагжирани с дейността на партията. 3. Не. То няма да е експертно, а ще е правителство на БСП, ДПС и НДСВ.

 

toni : vaprosat mi e, znae li gn. karaka4anov kak se deistva v strana kato germaniq s biv6ite 6tazi agenti na gdr i dali te imat mqsto v ob6testvoto (osven ako ne sme v BG, Rusiq ili biv6ite savetski republiki) http://www.bgpetition.com/LandOfConfusion/index.html

 

Красимир Каракачанов :

Много добре знам. Онези от служителите на Щази които са се занимавали с доносничество и са клепали колеги, роднини и приятели са осъдени от обществото, а онези които бяха полезни за новите германски служби останаха на работа със западногермански заплати. Не смятам, че има колективна вина. Колективна вина имаше в Северна Корея по времето на Ким Ир Сен, Китай по времето на Великия кормчия Мао, Камбоджа по времето на Пол Пот и СССР по времето на Ленин и Сталин.

 

Пра : Каква е мечтата Ви по отношение на Македония? Идеалният вариант...

 

Красимир Каракачанов :

Мечтата ми е ясна. Тя се споделя от огромната част от българите. Един народ - една държава. А идеалният вариант е един народ засега в две държави и интеграция между България и Македония в бъдеще по германския модел.

irina : вестник атака писа, че след като започнат делата срещу ковачки, движение напред ще се разпадне. вярно ли е това?

 

Красимир Каракачанов :

Имаше един сръбски лаф който е абсолютно съотносим за вестник Атака: "Във вестник Атака само датата е вярна". А относно правораздаването в България ние сме го казвали много пъти - политически чадъри не опъваме върху никого. Всеки трябва да е готов да отговаря за своите действие пред обществото и правораздавателните органи.

 

Марта Ангелова : 1. Завиждате ли на Димитров за изгодната продажба на СДС? По-трудно ли се продават мекици от партии? 2. Вярно ли е,че преговаряте с панайотките? Да не би Ковачки вече да не дава пари за кампанията?

 

Красимир Каракачанов :

1. За да продадеш нещо първо трябва да го направиш, вкл. и за мекиците трябва да направиш тестото, да загрееш олиото в тигана, да не изгориш мекицата и чак на края - да я продадеш на добра цена. А иначе - не завиждам на никого за нищо. Да е жив е здрав.

2. Ние сме заявили, че формата на движение Напред е отворен. Водили сме разговори с ЕНП на Мария Капон, преди време по тяхно желание водехме разговори и  с Новото време и засега не преговаряме с никой друг. А относно кой какво дава в една коалиция както беше казал поетът "Кой с каквото може" за да бъде полезен.

 

Румен Димитров : Какво мислите за войнстващата некомпетентност на Б. Борисов и как бихте се преборили с нея?

 

Красимир Каракачанов :

Липсата на компетентност е най-големия проблем на всяка една държава и всяко едно управление. На некомпетентността трябва да се противопоставят грамотнити хора, и в едно управление - независимо община или държавата - трябва да бъдат привлечени хора, които знаят и могат не само на думи, а  не на партиен принцип. А на българските политици любимото им е да обясняват как някой все им пречи.

 

 

В-к „Новинар”

 

 

Бел. Ред. Извън националноотговорната позиция, интервюто е изтъкано от спорни и противоречиви тези, поради това си позволихме да го отпечатаме с известни съкращения... Не е цензуриране, да не се бърза с впрягане на каруцата пред коня! А е и доста обемно, като текст, на сайта на вестника. – С. М.  

 

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот