Костас Караманлис залязва - Дора Бакояни изгрява

Автор: "Етнос"/"Българи"


Костас Караманлис залязва - Дора Бакояни изгрява

Дългоочакваните и много рекламирани правителствени промени в Гърция в крайна сметка свършиха безславно за премиера Костас Караманлис, коментира атинският в. "Етнос", цитиран от БТА.

Дори и само с бегъл поглед върху състава на новото правителство може да се стигне до заключението, че е намалял броят на важните и приближени до Караманлис министри, докато в същото време екипът му е пълен с министри, близки до първата дипломатка Дора Бакояни*.

Впрочем, както и при предишния ремонт, който бе направен само и само Дора Бакояни да поеме външното министерство в правителството, предшествало изборите, така и сега промените доведоха до очебийно засилване на ролята на Бакояни в играта за надмощие в управляващата партия Нова демокрация.

Истина е, че външната министърка не е седяла със скръстени ръце в очакване на решенията на своя премиер. В радиоинтервю Бакояни призова с ултимативен тон Караманлис да не бъде премествана от външното министерство, като го притисна да се съобрази с искането й.

Тя не само не бе преместена на електрическия стол в икономическото министерство в условията на криза, но постави Караманлис в безизходно положение, като го накара да изхвърли от кабинета своя приближен - министъра на икономиката Георгиос Алогоскуфис. Отстраняването му бе неизбежно заради обществения гняв.

Караманлис искаше да го премести във външното министерство, което бе сред ведомствата (наред с министерствата на вътрешните работи и на отбраната, в които той не искаше много да ходи), където можеше да бъде поставен неговият човек Алогоскуфис.

Така, отказвайки да сдаде външното министерство, Бакояни накара Караманлис да остави извън кабинета своя приближен Алогоскуфис! Дора дори успя неофициално да отнеме и министерството на обществения ред от най-големия поддръжник на премиера - вътрешния министър Прокопис Павлопулос.

В същото време премиерът Караманлис нанесе тежък удар на Димитрис Аврамопулос, смятан за един от възможните претенденти за лидерското място в партията Нова демокрация, като не го премести от здравното министерство. Още повече, че самият Аврамопулос в изявления за печата даде да се разбере, че желае да поеме друг пост и че е съгласен дори да оглави трудното икономическо министерство, само и само да засили лидерските си амбиции. Оставането му в здравното министерство бе силна плесница за него от страна на премиера.

Друг такъв акт бе отстраняването от кабинета на премиерския братовчед Михалис Лиапис. В интерес на Дора Бакояни е също изваждането от правителствения екип на зам.-външния министър Петрос Дукас, оказал се замесен в скандала с имотните заменки между държавата и манастира Ватопед.

 

Братовчедът Лиапис

 

бе заменен от близкия до Мицотакис и проамерикански настроен Милтиадис Варвициотис. Ако към всички тях се прибавят и останалите приближени до Дора зам.-министри, като Кондоянис и Бекирис и други, става ясно, че лагерът на привържениците на Мицотакис - бащата на Дора Бакояни - има основания да тържествува. А това очевидно показва, че премиерът Караманлис за сетен път не успява да удържи на натиска и отстъпи.

------

* Бакояни е силният човек във властта в Атина днес. Тя е сред най-твърдите противници да се признае под каквато и форма името Македония на бившата югорепублика. Позицията на Бакояни бе решаваща пречка да бъде приета Македония в НАТО, какъвто шанс бе даден със съгласието и на Гърция от март 2008 г. на Хърватия и Албания.

Според Атина името Македония, която се откъсна от Югославия през 1991 г., съдържа претенции към гръцката провинция със същото име - Северна Македония. Така Скопие губи и всякакви шансове за интеграция в НАТО.Тук няма изход. Както няма изход и с палестинската претенция Източен Ерусалим да стане столица на една бъдеща палестинска държава. (Бел. П.П.)

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот