Косово: Тумор в сърцето на Европа

Автор: Йордан Халачев


Косово: Тумор в сърцето на Европа

За сега само няколко държави са исторически отговорни и не са паднали под американските хватки за залагане на дългосрочни бомби на Европа-Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания не признават Косово.

 

Компромисът за създаване на още един тумор в сърцето на Европа е резултат от силния натиск на САЩ върху двете страни. Защо големия брат не помага на 20 милиона кюрди в Турция, а се загрижи за 2 милиона косовари-отговорът е: за да създадат още една ислямска държава в съцето на Европа,да се зареди още една бомба със закъснител.

 

Уилям Бърнс, зам. държавен секретар на САЩ, посети Белград и Прищина, а също други балкански държави непосредствено преди преговорите.

 

Под безпрецедентния натиск на САЩ, Белград и Прищина са постигнали съгласие как да бъде представена бившата сръбска провинция в регионалните балкански форуми.

 

Мюсюлманите от Косово искаха да бъдат представяни на форумите като република Косово. Сърбия отхвърляше думата "република" и настояваше решаването на въпроса да се базира на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН от 1999 г. Документът подчертаваше суверенитета на Белград върху провинцията, като в същото време признаваше възможността да се договори независимост на Косово.

 

Косово се отказа от думата "република" и прие позоваването на резолюция 1244, но при условие, че сръбската страна се съгласи да приеме решението на Международния наказателен съд (МНС) от 2010 г., което признава декларацията за независимост на Косово от 2008 г. за законна и валидна.

 

Косовският премиер с незавидна репутация Хашим Тачи заяви, че с новото споразумение Белград на практика признава независимостта на Косово. Споразумението ще даде също възможност на Косово да участва в над 20 форума на Балканите и ще му открие пътя за преговори за членство в ЕС.

 

Американските протежета в европейската външна политика търсят механизми, чрез които Косово да установи отношения с ЕС, защото все още има няколко държави които не са паднали под американските хватки,за залагане на дългосрочни бомби на Европа-Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания не са признали Косово.

 

През 2008 г., след години на стагнация и неясен законов статут, територията с население 1,7 милиона души обяви независимост с подкрепата на САЩ и под натиска на САЩ и от европейски страни. Над 80 страни я признаха, включително естествено САЩ и повечето страни от ЕС. Но малка част от северната част на Косово, където сърбите доминират, оказва съпротива срещу новата ислямска държава в сърцето на Европа и Косово де факто е разделена по етнически линии.

 

Въпреки очевидната несъвместимост на признаването на Косово ,с международното право, въпреки несъмненото дестабилизиране на Балканите, а и на цяла Европа, въпреки неизбежното клониране на проблема в безброй нови сепаратистки напрежения, се изпълнява повелята на САЩ и се подкрепя поредната измислена от болни мозъци мюсюлманска държава в Европа.

 

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа прие на 16 декември 2010 година в Париж доклада на Дик Марти, в който косовският премиер Хашим Тачи е посочен като водач на група, занимавала се с търговия с човешки органи, наркотици и оръжие в края на 90-те години.

 

Докладът на Дик Марти представи обвинения за отвличания, изчезвания, екзекуции, търговия с органи и други тежки престъпления, координирани от бившите лидери на Армия за освобождение на Косово, които са водещи политици в Косово, като косовския премиер Хашим Тачи.

 

Марти пише в частност , че групировката, свързана с Тачи, е убивала сръбски затворници, държани в специални лагери в Албания, за да продаде органите им на международния нелегален пазар за органи.

 

Още Карла дел Понте, в своята книга посочва, че членове на Армията за освобождение на Косово са убивали невинни граждани и след това продавали техните органи.

 

Северът на Косово функционира до голяма степен като част от сръбската държава, докато отхвърлянето от Сърбия на косовската държавност,до сега възпрепятства способността му да действа на регионално ниво, да не говорим за международната сцена.
Белград загуби вече надежди Европа да се осъзнае какво прави.

От блога на Йордан Халачев,yphalachev.blogspot.com

 

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот