Консулство на България заработи в Тараклия, Молдова


Консулство на България заработи в Тараклия, Молдова Снимка: БТА

За консул е назначен Иван Стоянов, който един от първите през 90-те години работи като преподавател по български език в едното от училищата на Тараклия.

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи на Република България Екатерина Захариева и заместник министър-председателят и министър на външните работи на Молдова Андрей Галбур официално откриха консулство на България в град Тараклия.

Пред жителите на града ръководството на район Тараклия и високите гости от двете държави Екатерина Захариева благодари на всички, които взеха участие в откриването на дипломатическото представителство на България в Тараклия.

"Това консулство ще улесни и ще предоставя не само консулските услуги, но ние считаме, че това ще бъде и предпоставка и връзка за това да мотивираме българския бизнес да дойде да инвестира тук, да създава работни места. Да укрепим още повече и да запазим още повече българския дух, език, култура и традиции.

Да направим, така да се каже, вашата първата родина да стане още по-близо до вас. Вие сте щастливи хора, защото имате две прекрасни родини - България и Молдова. Правили сме немалко през годините за вас и имаме още по-вече да направим и това го осъзнавам", заяви Екатерина Захариева.

Министърът на външните работи на Молдова Андрей Галбур заяви, че откриването на ново консулство ще има принос за активизиране на българско-молдовските търговско-икономически, туристически, културни и научно-образователни връзки.

"От името на правителството на Молдова ще ви кажа, че ще правим всичко възможно за това българското малцинство в Република Молдова да се чувства комфортно тук, но и в същото време да бъде част от реформите, които се провеждат в Република Молдова и имат основна цел - интегриране в Европейския съюз".

Председателят на район Тараклия изрази надежда, че откриването на консулството няма да стане последно значимо събитие на Молдова и България в град Тараклия. По думите на Кирил Татарли се сбъдна една мечта на тараклийците.

"Още вчера не сме вярвали, че тази мечта ще се сбъдне и ето, най-накрая консулството се отвори. Това означава, че не само тараклийци, а и жители на целия южен регион на Молдова ще имат възможността да получават услугите на консулството по лесно".

След официалната част, под песните и танците на българския ансамбъл "Родолюбие" на град Тараклия жителите и високопоставените служители завъртяха голямо хоро и се почерпиха с чаша червено вино.

Към момента България има едно консулство в Молдова - в град Кишинев, в централната част на страната на 150 км от Тараклия - центъра на бесарабските българи в Молдова. За консул е назначен Иван Стоянов, който един от първите през 90-те години работеше като преподавател по български език в едното от училищата на Тараклия.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот