Конкурираме Русия по износ на оръжие


Конкурираме Русия по износ на оръжие Диляна Гайтанджиева от "Труд" пред намерените сандъци с български снаряди в Алепо.

България е в световната 7-ца по износ на оръжие за страните извън Европа и развитите индустриални региони.

Конкуренцията с Русия ни създава проблеми. Това заяви бившият министър на отбраната Бойко Ноев по Blooomberg TV Bulgaria. По думите му България спазва стриктно правилата за производство и търговия с оръжие и стоки с двойна употреба.

Той коментира въпроса с намереното българско оръжие в складове на бунтовници в сирийския град Алепо.

"Зад искането за признаване на лицензи стои нещо друго. България е конкурент на Русия на няколко важни пазара - в Азия и Африка, където българските производители печелят търгове и изпреварват руснаците с качеството и цена", обясни той.

През 2015 България е изнесла продукция за 750 000 000$ , заяви още Ноев, като подчерта, че 20 хил. души са активно заети в областта на военна индустрия.

Междувременно външният министър в оставка Даниел Митов твърдо
 отрече България да изнася оръжие за Сирия и заяви, че не приема Русия да морализаторства по този въпрос, тъй като е виновна за цивилни жертви.

"Българската държава знаеше много добре, че наши оръжия отиват в Сирия посредством трети страни", заяви обаче д-р Мохд Абуаси от Центъра за близкоизточни изследвания пред Нова телевизия.

"Ролята на България трябва да се изчисти. Ние не продаваме оръжия на терористите. Продаваме ги на Саудитска Арабия, Катар и САЩ", допълни експертът.

Той посочи, че има два канала, по които българските оръжия са достигали до сирийските бойци:

"В единия случай полетът е от София до Саудитска Арабия. Там разтоварват оръжията с тирове и те тръгват за Сирия през Йордания. В другия случай самолетите летят за Катар, но не стигат дотам, а кацат в Турция и оттам се товарят на тирове за Сирия".

По думите му като краен потребител в документите фигурират Саудитска Арабия, Катар и САЩ, а посредниците са американски компании.

"Две трети от тези оръжия се изпращат до Фронт "Ан Нусра", а останалите отиват за по-малките групировки. От Сирийската свободна армия заявиха, че те са само пощенска кутия. Eдната фирма е свързана с ЦРУ, а другата работи с Пентагона", посочи Абуаси.

Приписка на „Българи“: Очертава се втори „Козлодуй“ но този път в оръжейната ни промишленост. Руската страна настоява за предоговаряне на лицензите за производство на оръжия, останали още от съветско време. Тогава нашите заводи в Казанлък, Сопот, Търговище, Сандански и др. бълваха средства за война, но бяхме част от Вашавския договор и руснаците наливаха на воля средства, обучаваха специалисти, българите осъществяваха търговските операции, и т.н.

Сега всичко е наопаки – изпреварваме ги с качество, това е доказано, вероятно, по тази причина, ги изместваме от основни пазари за тях, а от САЩ ги разпространяват, където им скимне, според техните хегемонистични намерения по Близкия и Далечен Изток. Така е, Русия залага капан, но формално има право да търси лицензионните си права. Отново се очертава разкарване по международни арбитражи, но накъде ще се завърти процесът, бъдещето ще покаже. Новата администрация на Тръмп ще даде, или няма да даде знак. Сега Америка също печели от тази търговия, та нищо не се знае…В случая, с пълна сила важи приказката: " Докато атовете се ритат, магаретата най-много го отнасят."

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот