Кольо Парамов: Станишев превърна БСП в еднолична фирма

 (1 коментар)


Кольо Парамов: Станишев превърна БСП в еднолична фирма

Андрей Райчев диктува всичко на министър-председателя, сочи икономистът в интервю, като припомня случая с прикриването на разработката “Лиани”, която можеше да свали правителството

Г-н Парамов, минаха евроизборите, какво ни очаква на парламентарните?- Там ще лъсне изцяло истината за тройната коалиция. Прогнозирам много лошо представяне на БСП, тъй като потенциалът на партията е тотално изчерпан и авторитетът на Сергей Станишев залязва ускорено. Той придоби за последните години характера и изказа на учителя си Ахмед Доган и по този начин превърна БСП от едно добре управлявано акционерно дружество в свое еднолично ООД. Той се оказа един много схватлив подчинен на Доган.
За БСП на евроизборите гласуваха около 490 000 души, това е около 90 процента от потенциала на БСП в момента. При завишаване на избирателната активност до 50%, каквато се очаква на парламентарните избори,

БСП е на ръба да стане трета политическа сила - след ДПС.


Имам информация от мои бивши колеги, че съществуват два-три центъра в страната, които след подобно представяне на БСП на изборите ще поискат директно оставката на Станишев. “Лошо впечатление” е направило и това, че Станишев се е постарал да скрие и да окопае при реденето на листите за бъдещия парламент определени хора, които са замесени в далавери и за които е сигурен, че на никаква цена няма да се изправят срещу него.

 - А как се очаква да реагира президентът при подобно развитие на събитията?- Предстоят интересни разговори между Доган и Първанов веднага след изборите. Президентът си дава ясна сметка, че след две години ще излезе от “Дондуков” 2, а няма желание да излиза от политиката.
С некадърния закон за мажоритарните кандидати се дава възможност на Доган да реализира между 12 и 14 мажоритарни мандата плюс тези, които ще си спечели пропорционално както винаги. Влизането на 45-48 депутати от ДПС ще бъде един уникален успех. Президентът направи този подарък на Доган.
При разговора между двамата ще стане дума и за това, че Станишев не може да продължи да бъде председател на БСП.- След самоубийството на Ахмед Емин вие призовахте Доган да си подаде оставката. Той тогава наистина преживя тежка криза. След евроизборите обаче виждаме лидера на ДПС по-уверен от всякога?- Познавам Ахмед Доган от времето, когато за кратко като първокурсници седяхме на една и съща студентска банка във Философския факултет... Никога той не е бил по-уплашен от сега. Колкото по-настървено и назидателно говори, толкова вътрешно е по-несигурен и по-уплашен. Страх го е, защото се очаква - по настояване на Европейския съюз - българският парламент да приеме много остри правила, касаещи съдебната система. Това, съчетано с предпазна клауза по “Вътрешен ред и сигурност”, която може да ни бъде наложена, ще доведе до промени във Висшия съдебен съвет и Главната прокуратура. Тогава ще излязат на бял свят много сериозни разработки на ДАНС, които

ще засегнат пряко лидерите на ДПС.

Всички те са в гнойно образувание със системата на олигархията. Чорапът ще започне да се разплита и парламентарната група на ДПС, където има много разумни хора, ще се обърне срещу Доган и то не за друго, а защото ще им е нужна жертва, за да я посочат и да кажат: “Да, нашият лидер наложи тези правила!”- Прословутата разработката “Лиани” в крайна сметка не беше показана. Кой има сметка от това?- Ако бяха извадили разработката “Лиани”, още през януари правителството щеше да падне. Щяха да направят едно преходно правителство, щяха достойно да се представят сега на изборите и България нямаше да е заплашена след август от предпазна клауза по “Вътрешен ред и сигурност”. А тази клауза е най-страшното нещо, което може да се случи на България!- Какво толкова страшно съдържа тази разработка?- Незаконното финансиране на партиите! Скриха я, защото трябваше да се доплува до заветния бряг – парламентарните избори... Иначе 50 на сто от тези хора, които сега са в листите на партиите, нямаше да имат тази възможност! Всички, които смотаха и скриха тази разработка, един ден ще се червят...- Значи партиите се съюзиха, за да оцелеят?!- Мафиотизирането на политическата система довежда България в момента до положението през 70-те години в Италия. Ние, щем, не щем, ще трябва да преминем през операция “Чисти ръце”. Колкото повече се отлага, толкова по-жестоко ще бъде – толкова повече конфискации ще има, толкова повече години зад решетките за много хора! Просто не можем да не минем през операция “Чисти ръце”!- Какво правителство ще имаме след парламентарните избори?- Експертно правителство с максимално независим от политическите среди министър-председател. Всякакви мечти и утопии за партийно правителство са безвъзвратно загубени. Ако продължим с партийно-политическо говорене до Нова година, ние ще провалим валутния борд. А провалянето на борда означава гражданска война!- Не си ли дава сметка министър-председателят за евентуално бъдещо развитие в посоката, която вие чертаете?- “Галъп” през цялото време внушаваше на Станишев как да действа и е съучастник в това, което се случва в момента в държавата. Андрей Райчев диктува всичко на министър-председателя Станишев и това е много пагубно за държавата. Целта беше – пълна икономическа реживковизация с цел безконтролно икономическо забогатяване на определени хора.
Андрей Райчев успя ефектно да се впише в системата. Докато през 1990 г. беше един обикновен чиновник в отдел “Идеологическа политика” в ЦК на БКП и донасяше кой с кого се е срещал в мазето на Социологическия институт и кой какво е казал – сега е милионер, съсобственик на игрище за голф, което струва над 250 млн. евро...

 

 


По Агенция БЛИЦ, Валерия КАЛЧЕВА

 

 

 

 

Бел. Ред. – Интервюто препечатваме с известни съкращения. Има редакторска намеса и в подзаглавието. – С. М.

 

Коментари
2009-07-04 22:54:18 От:

Прав е Парамов!Нешастието му е 4е е единствения разумен сред маса луди!..И ..те рано или кьсно ше го обявят за..луд!..Лошите вестоносци ..моге и да ги бастисат(освен резильосване)

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот