Кой разля вапцилката върху картата?

Автор: Велислава Дърева (4 коментара)


Кой разля вапцилката върху картата?

Политиката като провокация. ГЕРБ в отсъствие на звук и образ. Поглед в бъдещето. Разследването продължава

 

От тази карта турските първолаци научават, че в пределите на днешна Турция се намират: Южна и Югоизточна България - областите Бургас, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Кърджали, Хасково и Пловдив (само Смолян е изтърван по недоглеждане), богатите на петрол райони в Северен Ирак (Мосул и Киркук), части от Армения и Грузия (включително Батуми), гръцките острови Крит и

 

1. Септември-октомври 2009 година

 

710 години от основаването на Османската империя. На бляскава церемония в Истанбул е представен пилотния проект “Образование заедно с мама”, който е част от националната образователна програма. Всяко училище получава безплатно целия пакет учебници, карти и CD. Като начало проектът включва всички първокласници в Истанбул – 230 000, заедно с техните родители.

 

Основно учебно помагало е географска карта на Турция, качена на CD-та (230 000 на брой). От тази карта турските първолаци научават, че в пределите на днешна Турция се намират: Южна и Югоизточна България – областите Бургас, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Кърджали, Хасково и Пловдив (само Смолян е изтърван по недоглеждане), богатите на петрол райони в Северен Ирак (Мосул и Киркук), части от Армения и Грузия (включително Батуми), гръцките острови Крит и Родос, както и гръцката част на Кипър.

 

Гръмва страхотен скандал. В Турция.

 

Началникът на дирекция “Образование” в Истанбул Моамер Йълдъз е “шокиран от картата”, нарича я “огромна и недопустима грешка”, извинява се заради “гафа на своя предшественик Ата Йозер, който е изготвил картата” (така превръща “огромната и недопустима грешка” в обикновен гаф) и съобщава, че “вече е започнало разследване по случая”.

 

Турското Министерство на образованието обяснява, че незнайно как и по какви причини станало някакво объркване на боичките – цветът, който обозначава територията на Турция, нещо се разлял и разтекъл, та вапцал и съседните държави… Тюх, каква беля!

 

“Огромната и недопустима грешка” вече не е дори случаен гаф, а глупав технически проблем, въвел (съвсем непреднамерено) в заблуждение 230 000 невръстни турски дечица, техните майки, татковци, баби, дядовци, братя, сестри, братовчеди, лели, стринки и чичовци.

 

Как реагира таман просиялото правителство на ГЕРБ? Никак.

 

Какво направи българското Министерство на външните работи (МВнР)? Нищо.

 

Да не би българската дипломация да е спала и дремуцала? Отнюд!

 

Българската дипломация, целокупното гербистко войнство, лично г-н Бъ и бойкоугодните медии будуваха всеотдайно и очи не склапяха, и палците си изпочупиха от стискане. Щото бяха заети с дело важно и съдбовно – с промоушъна на злочестата кандидатка за еврокомисар Румяна Желева, титулувана хвалебно като “дипломат №1″, най-върховния външен министър и единствено достойната. Какъв позор, Боже, какъв срам…

 

2. А какво стана с разследването за скандалната картата?

 

Ами – това стана.

 

3. Две години и половина по-късно – май-юни 2012 година

 

Пилотният проект “Образование с мама” вече обхваща всички ученици в Истанбул. Министерството на образованието организира специални открити уроци за деца и родители.

 

Скандалната карта вече се нарича “Актуална карта”. “Актуализацията” е погълнала цяла Армения. Няма Армения – няма геноцид. Иначе Южна и Югоизточна България, северен Ирак с нефтените находища, части от Грузия, целият Кипър, Крит и Родос все така красят нео-османската империя.

 

Освен картата вече има и списък на “изконно турски територии”, които неизвестно защо се намират в някакви съседни държави. Има ли български градове в този списък – не знаем, МВнР не е попитало. Батуми е “изконно турски град”, който – каква историческа несправедливост – попада в Грузия и трябва да бъде върнат във владение на Турция. Като наказание, задето (според учебника) през Първата световна война Грузия окупирала турски територии.

 

Има и други държави, наречени окупатори. Е ли България в този обвинителен списък – не знаем, МВнР не се поинтересувало.

 

Гръмва страхотен скандал. В Грузия. Посред посещението на турския вицепремиер Бюлент Арънч.

 

Г-н Арънч заявява, че е “недопустимо подобни материали да се отпечатват” и иска да му бъде предоставена информация, защото “За първи път чувам подобно нещо, но смятам, че това е само грешка”. После отрича официално, че в турските учебници има подобни карти. Така превръща “недопустимото” в “нещо”, “нещото” – в “само грешка”, която “грешка” изобщо не се е случвала. И както не се е случвала, дискът с картата “бил изтеглен още на същата дата, когато е установена грешката”, казва турският посланик в България. Какво значи “на същата дата”?

 

“Грешката” е установена през септември 2009 година от вестник “Миллиет”. Между септември 2009 година и юни 2012 година три випуска първокласници в Истанбул (по 230 000 всеки) са попили безценни и особено вдъхновяващи знания от тази карта.

 

Министерството на образованието на Турция отново е “шокирано от случилото се” и отново “поднася официални извинения”, този път – за “разпространението на материалите”, но не и за самите материали, понеже и те не знаели откъде са се взели и все още не било ясно “откъде се е появила картата и как е било одобрено качването й на учебния диск”.

 

Обаче вече било доказано официално, че още през 2008 година турските крайни националисти от “Алперен оджакларъ” (Alperen Ocaklari) подготвили картата и я пробутали на министерството, подпъхнали я през някой процеп в строгата система. “Алперените” са близки до “Сивите вълци”.

 

През 2006 година, с викове “Аллаху акбар!” те окупираха “Света София” в Истанбул – така протестираха срещу посещението на папа Бенедикт ХVІ, защото папата цитирал византийския император Михаил ІІ Палеолог, който пък в 1391 година казал, че Мохамед донесъл на света “само дела зли и безчовечни, като заповедта му да налага с меч вярата, която изповядва”.

 

И отново “започва разследване”.

 

Как реагира българският и. д. президент? Снесе 200-килограмово златно яйце във Ватикана.

 

Какво прави Никито, златното пиле на българската дипломация? Да не би да е изпратило нота? Айде, бе! “Турция няма териториални претенции към съседни държави”, обяви говорителят на Външно Весела Чернева по повод публикацията.

 

Това прави МВнР – ретранслира.

 

А какво прави Борисов персонално?

 

Фърчи, сияе и злобее (злобеенето най му е подадине). Защото Ердоган през ден му казвал “Добър ден!”, а на Доган – ни думица (завиждай, Догане, страдай и ридай!), от което Доган вече бил лудо паникьосан, тотално шашардисан, абсолютно дезинтегриран и депарадигматизиран.

 

Борисов е трогнат, очарован и дълбоко благодарен на г-н Ердоган за “дългогодишното ни приятелство” и за “начина, по който се разбрахме да се обръщаме на малки имена”, и “заради това, че имаме и обща, много сходна кариера – кметове, футболисти, спортисти”, и заради обещанието на г-н Ердоган – “Няма да позволя да имате повече проблеми с газа”, щото ей сегинка ще ги вържем тия интерконекторни връзки, та да потече катарският газ…

 

Туй му е щастието, туй му храни самочувствието – един му с педи гърбината мери, друг му рече “Добър ден!”, с почести го среща и провожда, из Долмабахче и Чанкая го развожда, наобещава му всичко, що иска. И открива окриленото парвеню газ в Грузия, и от Катар в шепи газ носи, и лично връзва интерконекторната връзка… Накрая – ни газ, ни връзка.

 

И след гръмкото медийно хвалипръцкане г-н Бъ направи внезапното откритие, че “в момента България не попада в сферата на търговските интереси на Катар” и “в момента Турция е в състояние да осигури на България газ само в критични ситуации” – все новини, които до момента не бяха известни само на г-н Бъ, МВнР и другите ни високопреговарящи министри.

 

А “дългогодишният приятел” на г-н Бъ получи подаръка, който си беше пожелал – магистралата Русе-Свиленград и язовира на Тунджа, който пък бил по идея на ридаещия Доган. Тук е заровено кучето, не в протоколното “Мархаба, аскер!”.

 

4. А какво ще стане с разследването за скандалната карта?

 

Ами – това ще стане.

 

5. Още 2 години по-късно, още 3, още 5…

 

В чест на 715-та годишнина на Османската империя (или на 720-та) “Актуалната карта” е актуализирана и в пределите на днешна Турция вече влизат целокупно: България, Гърция, Румъния, Унгария, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Албания, Армения, Грузия и т.н. (ако пропусна нещо, ще го откриете на картата). Ирак, Сирия, Израел, Египет, Либия, Алжир, Тунис и т.н. са оставени за следващия юбилей.

 

Избухва скандал. Някъде, но не в България.

 

Турското Министерство на образованието е “в шок” от тази “огромна и недопустима грешка”, поднася “своите искрени извинения”, обяснява, че “никой не знае как се е появила тази карта и кой я разпространява”, но “най-вероятно става дума за глупав гаф на моя предшественик, за нелепа техническа грешка”, поради което “по нечие невнимание вапцилката, с която е обозначена Турция, се е поразляла малко върху териториите на съседни държави, та станал тоз сакатлък”, някой вицепремиер отрича “каквато и да била възможност в турските учебници да съществуват карти, които включват други държави в границите на Турция”, обаче несъществуващата карта била изтеглена в деня, когато е установена неслучилата се грешка, но в същото време вече било доказано, че картата съществува и че някакви националисти я пробутали някак си на министерството, и т.н., и прочее…

 

Започва разследване.

 

И когато след още 5, още 10, още 15 години днешните турски деца отворят картата на света, ще останат дълбоко разочаровани.

 

Или пък не?

 

От Аргументи.Бг - argumenti-bg.com

 

 

Коментари
2012-08-08 20:08:30 От: Аз съм БОТ

Разбирасе че гафът е голям, а грешката недопустима: кви са тия Булгаристан, Сирия и Ливан на картата?? Ами братскитеГрузия и нефтеносен Азербайджан що са отделно?? А?

2012-08-11 21:46:13 От: Иван Узунов

Бай Тошооо, Бай Тошооо,
Къде си?

2012-08-13 12:44:16 От: е

До 10 години еднатрета до една втора от турция откъм Диарбекир заедно със северен ирак и части от сИРИЯ ще е КЮРДИСТАН.дА ЖИВЕЕ СВОБОДНА КЮРДИЯ

2012-08-13 21:03:42 От: Емилия-Боряна Славкова

А, докато дойдат тези 10 години, може пък и по-рано,пък може...да видим как ще свърши войната за Сирия, българските училища в Бургаска област и другаде, където управляващите се натискат да си сътрудничат с турската местна власт, за да ѝ даряват европейските пари,и българските учители и ученици най-активно ще си другаруват и взаимодействат с най-съвременно развитото прогимназиално и гимназиално образование в Турция, където светски възпитаните кръгове с все сили се борят против новия закон, предвиждащ не само задължително осемкласно, но дванайсеткласно ислямистко образование в държавното училище. В Турция ислямистката власт отдавна изхвърли от учебниците всякакви материалистични теории за произхода на човека и Дарвин, всякакви световни и, особено, руски класич...прочети целия

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот