Кой печели и кой губи от сделката за газа?

Автор: Майкъл Стот, Ройтерс*


Кой печели и кой губи от сделката за газа?

Обявеното споразумение между Владимир Путин и Юлия Тимошенко за подновяване транзита на газ към Европа тепърва се доработва от експерти и трябва да получи одобрение от украинския президент Виктор Юшченко.

Кои са печелившите и кои са губещите в така очертаната картина?

РУСИЯ - репутацията й на сигурен доставчик на енергия е сериозно накърнена. Но вероятно Кремъл е пресметнал, че при толкова зависима от газа Европа може да си позволи временно да раздразни някои европейски държави, за да спечели в дългосрочен план по-високи цени за газа, който е ключов износ за страната.

Най-тежко засегнати са на Балканите, докато големите играчи като Германия, Франция и Италия - ключови търговски партньори на Русия - са в далеч по-добро състояние.

Ако сделката не се провали, Москва ще е постигнала дълго мечтаното принуждаване на Украйна да плати повече от два пъти по-скъпо за газа. Договорката от тази нощ е Киев да плаща европейски цени с 20% отстъпка за 2009г.

Има и други дългосрочни плюсове за руснаците.

Другите бивши съветски републики ще се замислят, преди да спорят, когато Москва им наложи европейски цени. Кремъл изобщо няма настроение да се пазари и го демонстрира отново - както с Грузия миналото лято, - че не се притеснява да ядоса Запада в преследването на собствените си цели.

При така обявените параметри "ГАЗПРОМ" би спечелил милиарди долари допълнителни приходи в следващите години, което ще е далеч над всички загубил от началото на тази година.

По-неясно е дали компанията ще убеди държавите в Югоизточна Европа, на които разчита за "Южен поток", че сегашната криза е изцяло по вина на Киев. В новия контекст на Балканите може да не са толкова готови да се обвържат още повече с Русия.

ЕС може да спечели известни предимства за алтернативния газопроровд "Набуко", но проектът все още има проблеми с финансирането и с източника на газ.

"Северен поток" изглежда доста по-сигурен - в петък канцлерката Ангела Меркел потвърди подкрепата си за проекта, пък и страната й не е усетила кой знае колко сегашната криза.

В рамките на руската властова структура ВЛАДИМИР ПУТИН отново демонстрира кой е господарят. Той се пазари с Юлия Тимошенко, той подписа споразумението и той се появи с нея пред телевизионните камери час и половина след полунощ, за да го обяви лично.

Пред руснаците премиерът отново се демонстрира като неотстъпчив лидер, който получава каквото поиска. Амбициите на Украйна да влезе в НАТО раздразниха мнозина руснаци, смятащи тази страна все още за част от ядрото на бившия СССР, а не за независима държава. Поради това те без проблем приемат твърдия тон на Путин спрямо Киев да се съгласи на условията на Москва.

В двата мандата на Путин като президент беше абсолютно невероятно да бъде позволено премиерът на Русия да сключи толкова важна сделка и да я обяви без присъствието на държавния глава.

За сметка на това президентът ДМИТРИЙ МЕДВЕДЕВ бе изпратен на почти провалената "газова среща на върха", продължила в Москва само 2 часа, бойкотирана от всички в ЕС без Словакия и Чехия и приключила без някакъв съществен резултат.

Изглежда Медведев не е бил част от ключовите преговори с Тимошенко, независимо че той допреди година бе председател на борда на "Газпром", т.е. би трябвало политически да е най-квалифицираният за намиране на решение.

Цялата история още веднъж демонстрира вторичната роля на президента в руския управляващ дует.

На репутацията на УКРАЙНА пред ЕС бе нанесен тежък удар. Киев си е поставил дългосрочна цел да влезе в съюза, но боричкането с Русия по цените на газа, независимо от щетите за съседите, едва ли е добавило приятели на страната на Запад.

Едва ли Киев ще спечели много съчувствие и с обясненията, че не може да си позволи европейски цени. Повечето от съседите му вече плащат такива, а и имаше предварително споразумение, че така трябва да стане и за украинците от 2010 г.

Премиерът ЮЛИЯ ТИМОШЕНКО, която се е прицелила в президентския пост на изборите догодина, изглежда показа, че може да прави бизнес с Москва (стига споразумението да не рухне).

Тя може веднага да покаже поне една отстъпка - 20% по-евтин газ от този за Европа.

Но засега не е ясно дали сделката - сключена на далеч по-висока цена, отколкото Киев предлагаше до края на 2008 г. - ще помогне на политическата й кариера и в битката с президента ВИКТОР ЮШЧЕНКО.

Той вече се бори с катастрофален рейтинг на популярност у дома и може да изгуби подкрепа в чужбина, като заеме твърда линия в спора и ако не направи някакви усилия да се разбере с Москва.

---------

* Статията от Ройтерс е в превод на в. Дневник" - бел. П.П.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот