Кой и как създаде олигарсите в България

Автор: Екип EconomyNews.bg


Кой и как създаде олигарсите в България

„Пари, власт и пари. Това е всичко в БСП, друго няма. Поради тая причина те не правят политика…” Така коментира поведението на БСП през последните години в интервю за „Всяка неделя” по Нова тв Костадин Чакъров, съветник на Тодор Живков...

Според него тази партия участва в раздържавяване на целия банков, аграрен, индустриален потенциал на страната. Чакъров казва, че над 60% от участвалите в приватизационните сделки са кадри на БКП/БСП. Причината е, че цялата технологична, пазарна, стопанска информация е била в БКП. Чакъров отбелязва още, че приватизацията, извършена от Иван Костов, „направи БСП богати”.

 

Ето какво казва и Ренета Инджова, служебен премиер, за btv пак преди дни: „Ние се опитахме сами себе си да излъжем, че сме осъществили преход, тъй като икономическата власт премина в хора, които имаха позиции и преди 1989 г. – номенклатурата. "

 

Тези признания могат да бъдат поставени в графата „градски легенди”, но може да се потърсят и официални факти, които да осветлят подобни изявления, като ги потвърдят или отхвърлят.

В навечерието на раздържавяването

Кой познава в детайли стопанството на България в навечерието на 1992 година, когато стартира приватизацията? Да видим...

 

Десет години по-рано, на 26 декември 1983 година с протокол „А” № 1020 Политбюро на БКП решава да слее отделите на ЦК на БКП „Планово-икономически”, „Промишлен”, „Транспорт и съобщения”, „Строителство и архитектура” и „Селскостопански” в един наречен отдел „Икономическа политика”.

 

Стотици членове на БКП работят в структурите, които наблюдават всеки сектор на икономиката на страната. Всички данни както за гигантите в икономиката, така и за най-малкото предприятие или селски цех първо се изпращат на съответния отдел на БКП.

 

Голямата приватизация започва от 1992 година:

 

Правителството „Беров”, 1992-1994, ръководено от БСП и ДПС продава 25 предприятия за 10 млн. лв., сред които заводите "Царевични продукти" и "Република", "Гранд-хотел Варна", "Химимпорт", "Загорка", "Сомат".

Правителството „Виденов”, 1995-1997, продава 69 предприятия за 22 млн. лв. Сред тях -"Астика", "Каменица", "Бургаско пиво ", "Варненско пиво", "Хотел Шератон" и завод "Мраз".

 Правителството „Костов”, 1997-2001, продава БГА „Балкан“, Кремиковци АД, Лукойл, Видахим, ОЦК-Кърджали, "Химко", "Горубсо-Мадан", "Девня Цимент".

                     

Най-големите приватизирани предприятия до 2012 година:

“Кремиковци”ЕАД -през 1999 г. 71% от капитала на дружеството е закупен от българската „Дару металс“ за $ 1, Валентин Захариев е собственик на фирмата в този период, преди това заедно с известния Атанас Тилев търгува със скрап.

“ТЕЦ Бобов дол”ЕАД - собственикът Христо Ковачки, съветски възпитаник, с неясен произход на първите му инвестиции, по-късно навлиза в сектор енергетика, финансиран е от ПИБ.

“Нефтохим”ЕАД - през 1999 г. руската Лукойл плаща за 58% от акциите на предприятието само $ 101 млн. През 2005 година Лукойл контролира 93% от дружеството. Представител на руските собственици в България е Валентин Златев, чийто баща е кмет на Правец до 1989 година.

“БТК”ЕАД – кабинетът „ Сакскобургготски „подарява” 65% от БТК за 230 млн. евро на фонд, регистриран в Австрия, по-късно компания се препродадена за 1.2 млрд.евро, към 2012 г. консорциум между компании на Цветан Василев и VTB Capital купуват телекома.

“Параходство БМФ”ЕАД е приватизирано през 2008 г. от германско-българския консорциум "KG Maritime" АД, който притежава 70 %, от капитала. Цената по сделката беше 440,1 млн. лева. 30% от "КGM” е на българската компания "Адванс Пропъртис" – собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви, собственици на фармацевтичното предприятие "Биовет Пещера".

“Соди-Девня”ЕАД е приватизиран през 1997, 98 % от капитала на дружеството принадлежат на Солвей Шишеджам Холдинг. Основни акционери в него са белгийската група Солвей, турската група Шишеджам със седалище в Истанбул.

“СОМАТ”ЕАД - През 1994 г. без търг немската компания “Вили Бетц” придобива 55% от “СОМАТ”, цената на сделката беше $55 млн. Тогавашният директор на СО МАТ Анастас Вълканов коментира за БНТ, че активите на фирмата възлизат на 18 млрд. лв. През 1997г. немската компания взима още 38% от собствеността, като днес само 700 от 4 000 камиона на фирмата са с българска регистрация.

“Арсенал”ЕАД - през 1999 г. е учредено РМД „Арсенал 2000“, което придобива 51 % от дружеството. Сделката е на стойност $2,1 млн., които да се платят за 10 години. По-късно с различни маневри около 465 000 акции се продават на външен акционер /оф шорна компания/, а останалите се разпределят между участващите в надзорния и управителния съвет на РМД. Делът на работниците в РМД е сведен до минимум. През 2001 г. бившето РМД „Арсенал 2000“ придобива още 13% от акциите на завода и по този начин държавата остава само с 36%.

“Асарел-Медет”ЕАД е приватизирана през 1999 г. от „Асарел-Инвест" АД - акционерно дружество, с мажоритарното участие на ФА „Копър инвест” - дъщерно дружество на „Фьост Алпине Интертрейдинг" - Австрия, и с участието на работници и мениджърския екип на дружеството. Актуалното акционерно участие в „Асарел-Медет” АД към 31.12. 2012 г. е: ФА „Копър инвест” - 67.61%, физически лица - работещи и пенсионери от компанията - 2377 човека - 31%, както и "Асарел-Медет" АД - 1,39% - обратно изкупени акции. Инж. Лъчезар Цоцорков е изпълнителен директор, който е работил в компанията от 1971 година.

“Булгартабак Холдинг”АД - през 2011 година АПСК прехвърли на базираната в Австрия "БТ Инвест" 5 881 380 броя акции, представляващи 79,83% от капитала на "Булгартабак Холдинг" АД. Цената по договора е 100,1 млн. евро. Купувачът - "БТ Инвест", е руска компания със 75,5% държавно участие. Неяснотата около реалния собственик продължава и до днес.

 

Като цяло към 31 октомври 2012 г. са продадени дялове и акции от 5 260 държавни предприятия – 2 937 цели предприятия и 2 323 обособени части, показва актуализиран доклад на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол.

 

Най-голям е броят на приватизираните предприятия и продадени обособени части в сферата на промишлеността (1 646), търговията (1 175), земеделието (621), строителството (536), туризма (524) и други.

Това, което трябва да се отбележи е, че големите пивоварни и производители на захарни изделия с малки изключения стават собственост на международни гиганти в началото на 90-те години.

Апетитите към приватизацията на малкото останали български големи компании с история и опит като „Български пощи”, БДЖ „Товарни превози” и големите енергийни държавни фирми засега е туширан.
 

Какво предстои за 2014 г?

Правителството на БСП-ДПС представи програма за приватизация за 2014 г. на стойност 217 млн.лв. и списъкът от дружества за приватизация,съобщи Агенцията за приватизация. Програмата е одобрена от Надзорния съвет.

 

В списъка на дружествата за приватизация през 2014 г. са: БФБ с държавния депозитар, миноритарния пакет (30%) от Български морски флот, Пловдивския панаир.

 

Към момента дружеството "Слънчев бряг" не е в програмата за приватизация, както енергийни дружества и ВМЗ Сопот. Продават се общо 37 дружества, атрактивни са едва 12 или 13.

 

Не търсете навсякъде директна връзка между номенклатура и приватизация. Нещата са многопластови – в една сделка е конкретният човек, в друга е подставено лице, в трета е чуждестранен западен инвеститор, готов да даде името си срещу добри пари и т.н.

Властта е най-важното за… властта в момента. Номенклатурата пропиля огромна част от предприятията, но еврофондовете са тук  /14.5 млрд.евро за 2014-2020/, а те засега са единственият източник на свежи пари, които се очертават за България.

 

Не разчитайте, че европейските чиновници ще спрат номенклатурно нагласените търгове. Има примери, че те си затварят очите пред груби нарушения и конфликт на интереси. Вижте предпоследното правителството на Тройната коалиция.

 

Остават само два пътя – емиграция или тежък и дълг сблъсък „общество-власт”. Колко ще продължи и как ще завърши той, никой не знае.

 

По сайта economynews.bg

 

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот