Кой е папа Никита? Разкрива Христо Буковски

 (1 коментар)


Кой е папа Никита? Разкрива Христо Буковски

Защо изпада в немилост полковник Димитър Младенов, спасил от германски плен 15-а дивизия през септември 1944 г.?

Имало ли е договорки между властта в София и Берлин заради задачата на елитната Четвърта полицейска СС дивизия в Македония да бъдат блокирани нашите воини в района на Бабуна планина?

Какво стои зад загадъчните обходи, които правят 3200 бойци и 500-те цивилни на път от Прилеп към България, проваляйки мисията на есесовците?

На тези въпроси дава свой отговор новият роман на журналиста Христо Буковски “Кивотът на папа Никита”, който издателство “Сиела” пуска на книжния пазар. Никита е български богомил, повикан през 1167 г. от България специално за големия събор на катарите в Сен Феликс дьо Караман край Тулуза.

Именно във френските документи той е записан като “папа Никита” заради върховната му  духовна власт над езотериците – наши и тамошни. Впоследствие областта се прочува със странни тайнства.

Самият френски крал Луи ІХ, останал в историята като Свети Луи, разказвал, че албигойци поканили граф Дьо Монфор да види тялото на Христос, превърнато в мъж от плът и кръв.

По  време на Четвъртия кръстоносен поход през 1204 г. и нататък западните рицари ревностно преобръщат богомилските села в България, но никой не е обявил какво точно са търсели.

Със задачата се заема елитарният германски мистичен орден "Аненербе" (от 1939 г. главната научно-изследователска структура в рамките на СС). Сред странните експедиции на неговите сътрудници е и мисията в Пиринеите на оберщурмбанфюрера от СС Ото Ран, изследовател на катарските мистерии и автор на книгата “Кръстоносният поход против Граала”.

В крайна сметка западните издирвачи пресичат пътищата на цар Борисовите пратеници в района на богомилската Бабуна планина. Повечето от героите на романа са действителни исторически лица, датите и фактите са предадени точно.

Онези, чиито имена не се покриват с останалите в наличните документи, са засечени проекции на личности, които по различни причини е трябвало да бъдат укрити или забравени. Събитията са разказани достъпно както за изкушените в историята и тайнствата читатели, така и за всеки любознателен човек.

Авторът следва сюжета с вярата в Светата троица на научното познание, художественото познание и на озарението с убеждението, че само тяхното единство може да подскаже каква е хилядолетната тайна, станала по-важна от живота, по-желана от любовта и по-пазена дори от истината за хората, които потулят вече седмо десетилетие тази история.

Написано специално за "Болгари" от Христо Буковски - С.М.


Коментари
2012-02-23 13:13:45 От: Венелин

Звучи много интригуващо. Ще се постарая да се снабдя с книгата (живея в Германия).

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече