Кой е Ердоган?

Автор: Петър Пъдев


Кой е Ердоган? Снимка: dnevnik.bg

Реджеп Тайип Ердоган е роден през 1954 г. в Истанбул в семейство от средното съсловие. Баща му е моряк и служи в бреговата охрана.

 

Като ученик Ердоган продава по улиците и на футболни мачове сусамени гевречета и бонбони, преди да започне сам да играе в любителски и професионални отбори. Запален поддръжник е на истанбулския тим "Фенер бахче".

През 1969 г. влиза в движение на млади интелектуалци ислямисти. По-късно се започва да занимава с партийна деятелност. През 1973 г. завършва средно училище с религиозна ориентация. Следва политически и стопански науки в университета "Мармара" в Истанбул.

През септември 1980 г. военните свалят с преврат прозападно ориентирания премиер Сюлейман Демирел. Властта поема ген. Кенан Еврен, който на 16 октомври 1981 г. забранява политическите партии. Междувременно Ердоган се дипломира, зарязва футбола и започва постъпва като служител в истанбулските транспортни предприятия.

Скоро е принуден да напусне, защото не изпълнява заповед на началника си, полковник от армията, да си обръсне мустаците. Мустаците тогава символизират религиозната идеология и се възприемат като израз на опозиция срещу военния режим. После работи в частна фирма от хранителния бранш.

През 1994 г. спечелва общинските избори за кмет на Истанбул като кандидат от Партията на благоденствието. През четирите години на този пост забранява публичните домове, създава отделни плажове за жени и въвежда отделни училищни автобуси за момчета и за момичета.

Успява да премахне характерните дотогава за Истанбул купища смет от улиците. Разрешава хроничните проблеми с водоснабдяването на огромния град. Създава с големи усилия допълнителни зелени площи. Печели огромна популярност сред населението на 10-милионния град. Смята се, че в този период е натрупал голямо състояние, за което често му отправят критики.

Нараства популярността и на Партията на благоденствието. На изборите през декември 1995 г. тя печели рекордните тогава 21 на сто от гласовете и взема 158 места в парламента. Следват чести правителствени кризи, предизвикани от търканията между коалиционните партньори.

 

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот