Кметът на Белоградчик Емил Цанков: "Място, докоснато от Бога"

 (2 коментара)


Кметът на Белоградчик Емил Цанков: Снимка: в-к"Новинар", Люлин Стаменов

27 километровият скален комплекс с крепостта – начело в номинации за ново световно чудо!

 Визитка: Емил Цанков е кмет на Белоградчик за мандат 2007-2011 година. Той е на 37 години, завършил е университета във Велико Търново, специалност “Икономика и управление на човешките ресурси”, а след това и ПУ „П. Хилендарски”. Бил е преподавател и е носител на наградата Учител на годината през 1999 г. за работата си в община Руженци. Бил е кмет на Белоградчик и през 1999-2003. На следващата година пак се кандидатирал и го избират, но след 6 месеца му правят преврат и го детронират, въпреки че е спечелил законно изборите.

 

 

 

- Как се чувствате, г-н Цанков, след като природният феномен край вашето градче - Белоградчишките скали, поведе в класацията за признаване на нови световни феномени?

 

 

 

- С приповдигнато настроение и голяма радост затова, че толкова масово всички българи в страната и извън нея подкрепят българското чудо - природен феномен Белоградчишки скали.

 

 

 

- Хората в града как реагират, има ли „всенародни тържества”?

 

 

 

- Моите съграждани са в еуфория, каквато не сме виждали през последните 20 години. Радвам се, че всички местни се почувстваха съпричастни на тази кампания и призовават всички техни близки и познати от всякъде да подкрепят номинацията. Малцина вярваха, че можем да постигнем такъв успех и то за толкова кратко време. Но тази еуфория не трябва да ни успокоява, а да продължим активно да гласуваме. Важно е за България и за всеки от нас, тъй като това е една много успешна формула за това да се повдигне нашето национално самочувствие и гордостта ни.

 

Коментарите на хората са, че въпреки че сме една малка страна, когато сме обединени, можем да постигаме много големи победи. В годините назад България е имала не само своята богата история, но и шансове да стане една от водещите държави в Европа. Затова се радвам, че сега с първото място в нашата група в тази класация българинът отново има кауза, около която да се обедини. Без значение на възраст всички са заедно и са обединени заради нещо красиво. Последните години хората бяха обзети от национален нихилизъм и аз се радвам, че в наши дни скалите са онова нещо, което даде сили да покажат, че обичат своята родина.

 

 

 

- Може ли да се каже, че сегашната номинация възроди увереността на българите като при класирането на отбора ни по футбол на 4-то място през 1994 г. на световното първенство?

 

 

 

Наистина стана нещо такова. Следя форумите сега и мога да потвърдя, че отдавна нашите сънародници не са имали такова неистово желание да подкрепят българското. Вървят няколко дискусии и все по-малко са онези, които си казват, че страната ни няма да успее, защото сме една малка държава, че останалите са по-добри от нас ,но в същото време си имаме нашия природен феномен, който има силни страни.

-       

 

Това, че Белоградчишките скали са с впечатляваща възраст – 220-230 милиона години, един внушителен скален комплекс, който е дълъг 30 километра и 6-7 км ширина. С причудливи форми, за които има писани десетки легенди, а мястото е магнетично и е един своеобразен енергиен център. Последните години упорито някои учени се опитват да лансират идеята Белоградчик да се превърне в учебен и образователен център за тази част на Европа.

 

 

 

Как общината се грижи за поддръжката на скалния комплекс?

-       

 

 

- Ние кандидатстваме чрез съвместен проект, който разработваме заедно с Географския факултет към Московския университет за обявяването на тази територия за най-новия геопарк в Европа, 28-ми поред. Имаме положителното становище на ЮНЕСКО и уверението, че това съвсем скоро ще се случи. Има всички безспорни обстоятелства и факти, които подкрепят една такава инициатива и проект.

 

Малцина знаят това, но то подсилва нашите намерения да сме един от новите геопаркове на стария континент. Както и да считаме, че не случайно хората по света са гласували за нас като едно от чудесата на света. В тази класация няма намеса от наша страна, просто е избор на хората, които обичат природата. Оттук нататък това, което трябва да направим, е една много сериозна стратегия за развитието на туристическа стратегия.

 

 

 

Ще ни доверите ли каква е тя?

-       

 

 

Правим проекти, които са свързани с подобряването на инфраструктурата за достъп до този уникален природен феномен. Разчитаме на подкрепата на правителството за ремонт на пътищата и на пътната агенция НАПИ. Надявам се да са отзивчиви. Нашите заявки са конкретни. Ние настояваме да бъде ремонтирана пътната отсечка, която свързва Белоградчик, София и Видин – път 3-102 в частта му Извос-Белоградчик-Гранитово-Бяла, връзката с международния път Е-79. Туристопотокът е основно от двете посоки - Видинско пристанище и София.

-       

 

Другото, което също е важно, е, че по оперативна програма "Околна среда" имаме спечелени два проекта за техническа помощ. Единият е за рехабилитация на водопроводната мрежа на града, а другият е за канализацията за отпадни води. В Министерството на регионалното развитие и благоустрояването имаме спечелен проект за пречиствателна станция за питейна вода. За Белоградчишката крепост предвиждаме проект, в чиито рамки е включено своеобразно звуковосветлинно шоу, в което се преплита историята на планетата и на човека.

 

 

Самото крепостно съоръжение е естествено вписано в Белоградчишките скали и освен това в непосредствена близост до града е пещера Козарника, където френски и български археолози датираха най-старото човешко присъствие на Европейския континент отпреди 1 400 000 години. Радвам се, че и днес това място отново е популярно.

 

 

   В представите на българите това са само няколко скали, които са около крепостта. Но като се изкачат на най-високата точка на крепостта, където всъщност е било и древното тракийско светилище, ще се уверят, че представата им е обогатена, а думите не са достатъчни, за да се опише това чудо. Човек се чувства много малък пред този феномен. Слоганът на кампанията ни е „Тези скали сякаш са докоснати от Бога”. Българинът Георги Ошавков, който живее в Канада, го предложи.

 

 

- Чия беше идеята за номинацията на скалите?

 

 

 

Още през 2007 година вестник „24 часа” номинира четири обекта от България за участие в тази световна класация. Белоградчишките скали преминаха през този тест единствени.

-       

 


- Имате ли надежди, че тази номинация ще върне и доведе млади хора в градчето?

 

 

 

Тази номинация има смисъл не само за града ни. Убеден съм, че младите хора ще се върнат. Има смисъл да работят за своя роден град. Важно е да гледаме по-мащабно какво ще донесе тази номинация за цялата ни държава. Вярвам, че това е невероятен шанс за туризма в страната ни. България става популярна в света с красотата на Белоградчишките скали. Това дава основание на младите да покажат своята съпричастност към родината си. Даже и онези, които са зад граница.

 

 

 

В-к „Новинар”, Аделина Делийска

 

 

Бел. ред. Промените в заглавието и новото подзаглавие са на редакцията на сайта. Статията препечатваме с известни съкращения. – С. М.  

 

 

 

Коментари
2009-02-20 17:56:35 От: stanislav

Bravos!
Neka se razviva nai nakraia severozapadna Bulgaria! Neka duhat na horata tam da e pripovdignat!
Nadiavam se 4e vsi4ki kulturno - istori4eskio pametnici v stranata ni shte se restavrirat za da se naredim ve4e bezsporno kato lider v iugoizto4na Evropa!
Dai boje i vardarska da si varnem! I zapadnite pokrainini!:)

2009-02-23 11:16:21 От: ivan iliev

Кметът мисли - само и единствено за СЕБЕ СИ !!!

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече

« Декември 2023 »
пнвтсрчтпксбнд
    
 1. 02.12.1375г. - Българският монах Киприан е ръкоположен за митрополит на Киев и Литва
 2. 02.12. - Събития и факти
 3. 03.12. - Събития и факти
 4. 03.12.1891г. - Приет е закон за въоръжените сили в Княжество България
 5. 04.12. - Събития и факти
 6. 04.12. - Света великомъченица Варвара
 7. 05.12. - Свети преподобни Сава Освещени
 8. 05.12. - Събития и факти
 9. 05.12.1916г. – Български военни подразделения превземат Букурещ
 10. 06.12.1844г. – Роден капитан Петко войвода
 11. 06.12. - Празник на Бургас
 12. 06.12. - Свети Николай архиепископ Мирликийски Чудотворец, Никулден
 13. 06.12. - Събития и факти
 14. 06.12. - Ден на банкера
 15. 07.12. - Международен ден на гражданската авиация
 16. 07.12. - Събития и факти
 17. 07.12.1083г. - Основан е Бачковския манастир
 18. 08.12. - Събития и факти
 19. 08.12. - Ден на българската студентска младеж
 20. 09.12.1885г. - Край на Сръбско-българската война
 21. 09.12. - Събития и факти
 22. 09.12. - Зачатие на света Ана. Празник на майчинството
 23. 10.12. - Събития и факти
 24. 10.12.1906г. - Убит е Даме Груев
 25. 10.12.1877г. - Годишнина от падането на Плевен
 26. 11.12. - Събития и факти
 27. 11.12.1868г. - Апостолът започва своята първа обиколка
 28. 12.12. - Св. Спиридон: празник на занаятчиите
 29. 12.12. - Събития и факти
 30. 13.12. - Събития и факти