Китай проявява интерес към ”Белене” - а дано, ама...


Китай проявява интерес към ”Белене” - а дано, ама...

Националната ядрена корпорация на Китай е единственият производител на ядрено гориво в огромната страна, със 100 дъщерни фирми, служителите и са над 100 000

Китайската корпорация има готовност за участие в реализацията на проекта за АЕЦ "Белене" при условията на правителството. Представители на Китайската национална ядрена корпорация се срещнаха днес с министър-председателя Бойко Борисов, с вицепремиера Томислав Дончев и министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

По време на срещата Борисов поясни, че проектът „Белене“ би могъл да се реализира на пазарна основа, без държавна инвестиция и без договори за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия. Представителите на китайската корпорация потвърдиха готовността за участие в реализацията на проекта при подобни условия, съобщиха от правителствената информационна служба.

След като „Национална електрическа компания“ ЕАД заплати на „Атомстройекспорт“ дължимата според арбитражното решение във връзка с проекта „Белене“ сума, тя ще придобие оборудването. Това ще позволи отделяне на активите в проектна компания и стартиране на процедура за приватизация, отбелязват от МС.

Китайската национална ядрена корпорация е наследник на китайското министерство на атомната енергетика. Компанията е една от водещите в сектора в международен план като работи по целия спектър – от разработване на мини, проектиране, изграждане и опериране на ядрени реактори до съхранение на отработено ядрено гориво.  В момента корпорацията оперира успешно шестнадесет реактора в Китай и изгражда допълнително още девет.

Китайската национална ядрена корпорация е единственият производител на ядрено гориво в Китай. Компанията има 100 дъщерни фирми, служителите й са над 100 хиляди.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот