Киселинни дъждове над България заради мазута в тецовете

Автор: в-к Новинар (1 коментар)


Киселинни дъждове над България заради мазута в тецовете Снимка: в-к "Новинар"

Топлофикации отлагат връщането към газ, защото е по-скъп

Използването на мазут от тецовете като алтернативно на газа гориво може да доведе до киселинни дъждове, които ще унищожат природата и ще навредят на човешкия организъм. За това сигнализираха в „Новинар” еколози от международната природозащитна организация WWF. Повод за твърденията им стана съобщението на икономическия министър Петър Димитров, че въпреки че газовата криза свърши, някои топлофикации ще продължат да работят с мазут, защото е по-евтин.

 

 

Вчера и зам.-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев в интервю за телевизия re:tv заяви, че всички предприятия, разполагащи с т.нар. комплексно разрешително, което определя какво количество вредни емисии могат да изхвърлят във въздуха и им дава право да ползват мазут, може да продължат да работят с него.

 

 

В момента се извършва проверка дали всички тецове притежават такъв документ, каза още Георгиев. По думите му всички стойности на замърсителите на въздуха в момента са в нормите си. Има увеличаване единствено на фините прахови частици, които са резултат от използването на твърдо гориво в бита и от характерните за зимния сезон мъгла и безветрие. Въпреки това, ако от този момент нататък топлофикациите продължат да работят с мазут, нивото на вредни емисии във въздуха може да се увеличи.

 

 

Според еколога Георги Стефанов изказването на зам.-министъра по екология е некомпетентно и показва само, че не е на мястото си. По думите му мазутът е тежка фракция, която отделя огромно количество сяра. В резултат на това се увеличават стойностите на серния диоксид, който при дъжд се превръща в сярна киселина.

 

 

Освен директното й влияние върху растенията парите на сярната киселина силно замърсяват почвата с тежки и вредни метали и вредят на човешкия организъм. Най-честите оплаквания при хората са астматични пристъпи, проблеми със сърцето, алергии. За сметка на по-евтиното гориво ще даваме 10 пъти повече пари за лекарства, прогнозира Стефанов.

 

 

 

Повечето топлофикации в страната ще изчакат десетина дни да свършат запасите си от мазут и след това ще преминат към използването на газ, показа проверка на „Новинар”. Според експерта от парламентарната комисия по екология Георги Божинов използването на мазут вместо природен газ няма да навреди на околната среда, стига всичко да е в съответствие с комплексните разрешителни на предприятията.

 

 

Бел. ред. Преди време, Старозагорска област бе обявена от екоорганизациите в Европа като район с най-големи натрупвания на серен диоксид- SO2 на континента.После италианците от енергийния гигант „Енел” купиха ТЕЦ „Марица Изток3”, вложиха над 160 млн евро за екологично съобразяване с нормите, и сероочистките и на четирите блока на централата заработиха. Днес, според специалистите, техният „принос” към замърсяването със серен диоксид в старозагорското поле е под 10% Замърсяванията ги бълва държавната ТЕЦ „Марица Изток2”, но докъде я докараха там с монтирането на сероочистки, няма близки данни.

Но тези централи са на въглища.Само можем да си представим какво бълват в атмосферата топлоцентралите преминали временно на мазут. И, поради това, решението на екоминистерството да продължат на мазут, макар че газа тръгна, е най-малкото необяснимо за екоорганизациите. Можем отсега да бъдем сигурни, че тукашните екозащитници, заедно с европейските, направо ще проглушат ушите на евродепутатите и съвсем скоро пак ще има драстична намеса от Брюксел. Що ли само разлайваме тамошните кучета! – Свилен Мишляков   

 

 

Коментари
2009-03-31 09:36:02 От: дени

много лошо ОКОЛНАТА ни среда !

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот