Кипър: Стопираха мирните преговори заради дата в учебник


Кипър: Стопираха мирните преговори заради дата в учебник

Кипърските турци протестират срещу нов закон, който вкарва в учебниците референдума през 1950 г. за съюз с Гърция...

Спор за проблемната история на Кипър доведе до внезапно прекъсване на мирните преговори за обединение на разделения остров, съобщава АП, цитирана от БТА.

Не е ясно какво означава това за продължаващия вече 21 месеца процес, който доведе до напредък за сключване на споразумение за обединение на малкия остров като федерация.

Тази седмица се нажежи обстановката след протести на кипърските турци срещу ново законодателство, което прави ежегодното отбелязване на референдум през 1950 г. за съюз с Гърция задължително за изучаване в училищата на кипърските гърци.

Кипър получи независимост от Великобритания през 1960 г., но островът беше разделен 14 г. по-късно, след като турската армия нахлу заради опит за присъединяване на Кипър към Гърция.

Източник заяви пред АП, че лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ първи е напуснал преговорите.

Акънджъ, изтъкна Никос Анастасиадис, президент на кипърските гърци, първи напусна срещата демонстративно и затръшна вратата, след като заяви, че няма какво повече да каже.

Представителят на кипърските турци поясни, че преговорите не са се провалили, но зависи от кипърските гърци дали ще продължат на солидна основа.

"Достигнахме до този момент, но аз не искам да затварям всички врати за преговорите", каза той пред журналисти.

Анастасиадис поясни пред журналисти, че по-късно днес ще говори по въпроса.

Според Мустафа Акънджъ законодателството за отбелязване на историческото събитие, предложено от крайнодясната партия ELAM, "посява семена на разделение" сред младите хора. Той призова генералния секретар на ООН Антонио Гутериш да се намеси, за да бъде отменено новото законодателство.

Анастасиадис отговори от своя страна, че това "само се отнася до исторически факт", който не е свързан с промяна в политиката на кипърските гърци към обединение на Кипър като федерация.

Повече от 95% от кипърските гърци подкрепиха обединение с Гърция на плебисцит през 1950 г.

Някои политици в гръцката част на Кипър критикуват новото законодателство, тъй като е прието в деликатен момент и е ненужно, защото референдумът се изучава в училищата.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот