Кипър: “Последно повикване” за длъжниците


Кипър: “Последно повикване” за длъжниците

Кампанията на полицията в Кипър за затягане на контрола върху длъжниците, която започна в началото на годината, е в разгара си при масовото пътуване през отпускарския период.

Ако искате да сте сигурен дали сте “чист” към държавата или имате неплатени задължения, можете да отидете в най-близкото полицейско управление и да поискате тази справка, за да не се “изненадате” на летището, ако ви спрат, посъветваха от полицията в отговор на въпрос на “Български новини” за предприетите мерки.

 

Започнатите проверки на длъжниците от полицията, за които “Български новини” информира, бе един от начините, чрез които да се “насърчат” живеещите тук да се издължат към държавата, особено след разразилата се финансова криза в страната. Затова бе въведена забрана за напускане на острова на длъжниците, докато те не погасят дълга си.

 

Това ограничение важи обаче само при две условия. Под обхвата на полицията на летището са само задължения към публичните, държавните институции, и то само, ако за тях има издадено съдебно постановление, уточниха за “Български новини” изискванията от пресцентъра на Главното управление на Кипърската полиция в отговор на въпроси на наши сънародници.

 

Така ограничението за пътуване засяга висящи задължения за различни данъци, социални осигуровки, наказателни дела, издръжка на дете, ако за тях се е произнесъл съдът. Глоби за пътни нарушения – при превишена скорост или други пътно-транспортни инциденти, които са ви наложени от съда, но не сте ги платили, също могат да объркат плановете ви за пътуване.

 

Неплатени сметки към частни компании – към мобилните оператори, АИК или водоснабдяването, не попадат под контрола на полицията в този случай.

 

За задълженията към държавните институции не става въпрос само да сте се забавили да ги платите, обърнаха внимание от полицията. Може да са минали 6 месеца или една година и вие все още да не сте погасили глобата си за пътно нарушение например. В този случай вие на практика сте длъжник, но, ако за нея няма влязла в сила съдебна заповед, ще ви се “размине” и няма да бъдете спрян на летището, увериха от полицията. Проблем на съответната държавна институция е да вкара делото за това ваше задължение в съда и да има решение срещу вас, което ви нарежда да го платите. И тогава вече, ако не сте го изпълнили, ще имате проблеми при пътуването – преди полета ще бъдете помолен да се издължите на кипърската държава.

 

В Главното управление на полицията на Кипър има специален екип, отговарящ за събирането на парите от глоби, наложени от съдилищата. Тази задача е много трудна, защото в повечето случаи длъжниците са изправени пред много проблеми, признаха от полицията.

 

Полицията в Кипър въвежда и нова система за проверка на неплатените задължения, съобгиха от нейния пресцентър за “Български новини”. През нея всеки ще може чрез номера на личната си карта да установи какво му “виси” като дългове.

 

От в. Български новини - Кипър

 

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот