Като в приказките: Българка стана африканска принцеса


Като в приказките: Българка стана африканска принцеса

Младоженецът бил подложен на няколко изпитания, за да докаже, че е достоен за съпруг на нашето момиче

Сънародничката ни Виктория Македонска се омъжи за принц от Гана. Двамата се венчали в Лондон пред 80 гости от родните им места, разказа организаторката на събитието Невена Жекова пред в. „Телеграф“.

Името на младоженеца е Пери Ний Сампа Отуми. Той е принц в голямо племенно общество в Африка. Неговият дядо е бил един от най-уважаваните крале в Гана.

Виктория и Пери се запознали на спирка в Лондон, където българката отишла да учи.

Сватбеното им тържество започнало с традиционни за страната ни ритуали.

Пери бил обръснат и облечен в народна носия в къща, построена през 17-и век в Кентърбъри, Англия. Булката също била пременена в носия, а косата ѝ сплетена на плитка.

Младоженецът бил подложен на няколко изпитания, за да докаже, че е достоен за съпруг на нашето момиче.

На Пери му се наложило да пие българска ракия на екс, за да стане ясно на всички, че държи на почерпка. След това отговарял на гатанки с цел да се установи, че е достатъчно разсъдлив и находчив. Кумата забулила булката, а малко по-късно, отново по стара българска традиция, цървулът ѝ бил скрит, за да бъде намерен от любимия ѝ. След като булката се простила с роднините си, се развило право хоро, за което ганаецът преди това репетирал дълго.

Върнахме се в онези времена, когато бръсненето на младоженеца често е било и първото му в живота, когато булката е надниквала да види тайно младоженеца през сито, за да не може той да и се насити, когато кумската дума е била закон, когато, за да получиш невеста трябва да се докажеш, когато момата се кланя на близките си, за да покаже почит, споделя още Невена Жекова.

Втората част от сватбата продължила в Лондон с типични за Гана ритуали.

Те наподобяват нашия годеж. Роднини на момчето отиват при семейството на момичето и се представят. Разбира се, носят подаръци“, споделя организаторката на събитието.

След това направили договорка, разпитвайки първо булката дали иска да пристане на Пери, а след това родителите ѝ – дали я дават. Облечени в парени дрехи, традиционното за Гана кенте, влюбените си казали заветното „Да“.

Снимка: Darren Salanson

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот