Как Мария Габриел защити българските пчели

 (3 коментара)


Как Мария Габриел защити българските пчели

Публикуваме отново безценните мисли на новата/стара евродепутатка от ГЕРБ поради непреходното му значение. За нея поне знаем какво е свършила в Европарламента - борила се е за честта на българските МЕДНИ продукти...

Документ: Българино, виж какви хора избираш - 2

"Медните продукти (бел. ред. - жици ли, що ли?) и опрашването са тези, които правят добавената стойност на пчеларството..." - Мария Габриел, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, пред агенция "Фокус"

Мария Неделчева - Габриел, родена 1979 г., е завършила българска и френска филология, специализирала политически науки у нас и в чужбина. Съпругът й е французин.

Многобройните й задължения в Европарламента включват: Координатор на ЕНП в Комисията по правата на жените и равенство на половете. Член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони. Член на Съвместната парламентарна асамблея АКТБ – ЕС (групата на страните от Африка, Карибите и Тихоокенския басейн). Ръководител на европейската мисия за наблюдение на изборите в Демократична република Конго. Член на Специалната комисия по организирана престъпност, корупция и изпиране на пари. Член на Комисията по петиции. Заместник-член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Заместник-член на Делегацията в Съвместния парламентарен комитет ЕС-Турция.

Изчерпателната й автобиография можете да проследите тук: http://www.mariya-nedelcheva.eu/biography.php


А ето и експертните препоръки на Неделчева-Габриел към българските пчелари:

За обединяването на пчеларите


...В България има нужда пчеларите да се обединят, да имат организация, която да ги представлява. На този етап отчитаме като голям проблем факта, че съществуват много пчеларски организации.

Това не води до добра защита на българския глас на пчеларите и в европейските, и в световните мероприятия и конференции, каквито са Европейският конгрес по пчеларство или световният "Апимондия".

Основното предизвикателство пред българските пчелари е да бъдат обединени, за да отстояват по-добре своите искания! Тяхната дума ще тежи, когато по подобие на други асоциации, които са обединени, те заявяват ясно своите искания и ги отстояват и пред националните, и пред европейските институции. Тогава те ще имат много повече тежест.

...За мен Европа все още е длъжник на пчеларите за това, че е необходимо да има и европейска субсидия, която да им позволи те пряко да се възползват от европейската солидарност. Всяка директна субсидия означава обща грижа на Европа за въпросния сектор. Пчеларството прекалено дълго време беше встрани.

...Също така е важно да се наблегне на популяризирането на медните продукти. Медните (бел. ред. - жици, що ли?) продукти и опрашването са тези, които правят добавената стойност на пчеларството.

Добавената стойност на този сектор за една година е 15 милиарда евро. Това обаче не е отразено в програмите, които сега съществуват, включително и в националната...

...Такива (директни помощи на пчеларите) няма възможност да бъдат давани. По време на крайните преговори Съветът на министрите и Европейската комисия отхвърлиха това предложение, но според мен трябва да виждаме чашата наполовина пълна. Такава директна субсидия не съществува не само в България, но и в нито една друга страна - членка на ЕС.

Самият факт, че Европейският парламент се вслуша в пчеларите и успяхме да ги защитим с огромно мнозинство, показва, че идеята малко по малко си прокарва своя път. Българските пчелари трябва да се гордеят, защото това е тяхната идея и тази първа стъпка напред е направена от тях.

Има нужда да се възползваме от всяка друга възможност в бъдеще тази идея да бъде поставена отново на дневен ред, защото ако Съветът на министрите и ЕК са отхвърлили това предложение, това означава, че някъде е можело комуникацията да бъде по-добра, за да убедим и тези две институции в това, което защитава ЕП, а именно пряко интересите на пчеларите.

За биологичното пчеларство


...[Биологичното пчеларство] е една част от сектора "Пчеларство", която е наистина перспективна и в която България може да защитава едно много силно място, защото се гордеем с биоразнообразието си, гордеем се с видовото разнообразие на мед и медни продукти, които можем да предлагаме.

Това, което за нас е много важно, е да продължим да популяризираме уникалността на българското биопчеларство.

В тази връзка се надявам, че в рамките на няколко дни в Европейския парламент още веднъж ще имаме възможност да защитим меда като естествен, натурален продукт, защото в предложението на ЕК за промяна на директивата за меда има ясно предложение поленът да бъде смятан за естествена съставка, а не за външна такава...

Важно е да продължаваме да отстояваме, че медът е натурален продукт, който носи изключителна полза за здравето на всички - не само в Европа, но и в целия свят. В тази връзка секторът на пчеларството трябва да получи много силна подкрепа и в следващия програмен период 2014-2020 година!

...Привличайки вниманието на Европейската комисия, на европейските институции, виждаме, че в последните години малко по малко се върви напред към тази необходимост от по-добро признаване на стратегическото място на сектора в хранително-вкусовата верига.

Ние, от "Българи", имаме само един въпрос към ерудираната Мария Габриел - по европейските директиви пчелата призната ли е за домашно животно и какви са законите за хуманно отношение към нея?

Коментари
2014-05-26 20:05:07 От: Ееех елит елит!

!Къде е Виктор Урбан къде е нашето мило родно и негодно!?

2014-05-26 12:20:01 От: Пенчо бре

Тая жена в предишния си живот е била биопчела, а сега е пораснала до калинка. (Пеперуда ще бъде в следващия живот)

2014-05-26 12:20:36 От: Аборигенчо

Нещо като "изгубена в превода" - буквално с това "медни продукти"?! Макар и българо-френска специалистка по филология личи, че няма никакъв усет за езика. Кой знае, как превежда с тая липса ...

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот