Изпускат парата


Изпускат парата

Протестни акции се проведоха в Ню Йорк, Балтимор, Вашингтон, Бостън и Минеаполис заради 25-годишния чернокож Фреди Грей, чиято смърт от травмите, получени в полицейски арест в Балтимор разпали размирици в града, отбелязват световните агенции

Доскоро вълнения и протести избухваха в малки и средни по брой население градове, но вече ги виждаме и в най-големите, дори в столицата. А в Ню Йорк и особено във Вашингтон чернокожите американци са доста повече от белите. За причините за случващото се сме писали неведнъж: демокрацията на САЩ е само за износ, агресиите им навън се връщат вътре.

Наблюдава се обаче и нещо странно. Събитията се подреждат в нещо като холивудски сериал. Поводите са много сходни: убийства все на чернокожи, само  от бели полицаи, при които инциденти щатските медии обясняват, че жертвите не са опасни престъпници,  не са от организирани групи, а и не са се съпротивлявали активно, повечето просто са побегнали.

Прилича на операция на тайните служби за предизвикване на „безредици с профилактична цел“. Затова и медиите са особено активни в показването им, като че ли напомпват леките фракции сред цветнокожите да излизат и те на протести след иначе малките групички убедени правозащитници.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот