Изложба на ДНК (Дружество на Невъзпитаните Карикатуристи)


Изложба на ДНК (Дружество на Невъзпитаните Карикатуристи)

Лайтмотивът на галерия "Сезони" е „113“ – мястото на България в класацията за свободата на словото в света...

Според авторите Алла и Чавдар Георгиеви, Анатолий Станкулов, Ивайло Нинов, Иван Кутузов – Кути, Илиян Савков, Маргарита Янчева, Христо Комарницки и Чавдар Николов те са „невъзпитани в най-добрия смисъл на думата”, а темата на изложбата „ДЕЛО 113“ е подготвяна дълго време.

Тя продължава лайтмотива „113“ – миналогодишната изложба на групата в „Сезони“, посветена на изпадането на България на 113-о място в класацията за свободата на словото в света. Този път броят на авторите е по-голям, а акцент е правосъдната реформа.

Интересът към карикатурата винаги е бил голям, защото тя е лесно достъпна и има широк отклик, макар вестникът, който дълги години е традиционен неин носител, постепенно да залязва в битката с електронните медии. Изкуството на политическата сатира, продължава своя живот под различни форми – специализирани форуми, изложби на оригинални рисунки и анимирани карикатури, каквито ще види и публиката в галерия „Сезони“.

Традицията на съвременната българска карикатура се стреми чрез различни интерпретации на значими събития от динамичното ни ежедневие, да покаже най-точно проблемите ни – национални или глобални.

В новата си изложба на тези „непослушни“ творци може да се видят карикатури както от последните години, така и такива отразяващи актуални събития, през уникалния поглед на автора. Има и карикатури, които са нарисувани специално за галерия „Сезони“.

Творчеството на карикатуристите отразява желанието да направят света едно по-добро място, фокусирайки се върху специфични проблеми пречупени през собственото им светоусещане и талант. Това са произведения, които са една панорама на политическото и общественото пространство, в което България се намира през изминалите 25 години. 

По сайта за изкуство ArtPrice.bg

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот