Издирват бивш собственик на сараите на Доган

 (1 коментар)


Издирват бивш собственик на сараите на Доган Портрет на Доган на турскосин фон, който виси в централата на ДПС - бул. "Стамболийски" в столицата. Репродукция: от сайта на ДПС

Според някои новини напоследък, въпрос на време е прокуратурата сериозно да се захване с лидера на ДПС – Ахмед Доган, вероятно след изборите. След влизането на България в ЕС, Западът му вдигнал мерника

Прокуратурата издирва последния собственик на фирма "Акома", която се водеше притежател на Боянския сарай - един от петте имота, свързани с името на лидера на ДПС Ахмед Доган. Разкритието се съдържа в едно от двете писма на Националната агенция по приходите до парламентарната комисия по корупция, съобщава в. "Сега". Депутатите искаха да знаят кой стои зад имотите и дали са плащани данъци.

 

Боянският сарай започва да се строи от фирма "Акома", която по онова време е собственост на Кирилка Ангелова. През 2004 г. данъчните установили, че фирмата дължи 1 млн. и 600 хил. на хазната. Четири дни преди това да бъде оповестено публично Ангелова е прехвърлила фирмата на Васил Мишев. Впоследствие обаче се оказало, че документите, с които е станало това, са фалшиви. Започнало наказателно производство, но новият собственик - Васил Мишев, и до днес е в неизвестност. В момента сараят се води на "Делта епсилон" АД на Румен Асенов и Красимир Дюлгеров.

"Боянският сарай, паркът "Росенец" в Бургас, хотелът "Каса Домини" в Рибарица и "Орфей хотел" АД в Девин са собственост на хронично губещи фирми. Те са на подставени лица, в два от случаите - търсени от прокуратурата", обяви лидерът на ДСБ Иван Костов в парламента вчера. Не стана ясно обаче кой е другият човек, издирван от прокуратурата.

 От писмото на НАП ставало ясно, че обитаваните от Доган сараи в елитния столичен квартал "Бояна" са построени с пари, откраднати от данъкоплатците под формата на дължим ДДС. "Сараите, "Росенец" и "Каса Домини" са по същество перачница в големи размери и не е известно как се издържат", допълни лидерът на ДСБ. Според него за строителство и ремонти са похарчени гигантски суми, получени от необезпечени кредити и от корпорацията на покойния Илия Павлов "Мултигруп".

 Костов отказа да назове имена и цифри, тъй като това било данъчна тайна. Той обаче обясни, че за всеки от имотите са похарчени "много милиони".Депутати разказаха пред "Сега", че за хотела в Рибарица е бил теглен кредит от около 4 млн. евро. Парите са отпуснати от две банки - Корпоративна търговска банка и Инвест банк. Шеф на първата е Цветан Василев, за когото се знае, че е близък до ДПС. Корпоративна банка се свързва с финансирането на медийните покупки на бившата шефка на тотото Ирена Кръстева и сина й - зам.-министъра на бедствията Делян Пеевски. Шеф на надзорния съвет на Инвестбанк пък е бизнес дамата Петя Славова. Тя обясни пред "Сега", че кредитът е надлежно обезпечен.

 Преди време се разбра, че земята, върху която е построен хотел "Каза Домини", е купена 6-7 пъти по-евтино от пазарната цена. За спа комплекса "Орфей" в Девин, в който Доган призна, че е инвестирал, се знае, че общината в града е отстъпила сградата на хотела на "Еконейчър груп" ООД срещу инвестирани 25 428 795 лв."Твърденията на Иван Костов са глупости и не отговарят на истината", контрира лаконично Ремзи Осман.

 Според него прокуратурата трябва да провери Иван Костов заради десетките предприятия, които били купени и препродадени от подставени негови лица за един лев, докато той бе премиер.Осем месеца бяха нужни на НАП, за да уведоми депутатите от парламентарната комисия за борба с корупцията, че не е установила разминаване между доходите и имуществото на ДПС лидера. През миналата година в декларацията си за 2007 г. пред Сметната палата Доган изненадващо обяви, че в периода 2002-2006 г. е закупил три имота в родното си село Дръндар, Варненско. През 2002 г. е придобил 13 740 кв. м и сграда от 250 кв. м застроена площ за 18 360 лв., а през 2006 г. - още два терена от 1210 кв. м на цена 1463 лв. и 1485 кв. м за 1697 лв. Дотогава единственият официален доход на лидера бе депутатската му заплата, от която редовно се удържат глоби за вечните му отсъствия.

в-к „Сега”/ Агенция БЛИЦ

Бел. Ред. -  Ако се интересувате от още публикации по темата, то прочетете и: „Осман Октай: Сараите на Доган са строени за сметка на държавния резерв”, както и „Защо изчезна Ахмед Доган?”. Ще ги намерите в електронния архив на сайта. – С.М.

 

Коментари
2011-07-08 10:05:33 От: Ivan Hristov

Moga da pomogna za izdirvaneto na Kirilka Angelova.Znam kude se namira

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот