Изборът на Путин, изборът на Петър I

Автор: Бойко Пангелов (2 коментара)


Изборът на Путин, изборът на Петър I

Сменя ли Русия посоката?

Изненадващото решение на Путин да спре строителството на „Южен поток“ може да има редица конкретни обяснения - позицията на ЕС, колебанието на България, обезценяването на рублата и т.н. Но може да е израз на премислено радикално решение на Москва - да направи исторически обрат към нови геостратегически партньори и съюзници.

Това няма да е прецедент в руската история. Преди близо 300 години друг държавник - Петър Първи, обръсва брадите на болярите и преориентира Русия на Запад. Страната е преживявала и периоди на почти пълен изолационизъм - това е ерата след Октомврийската революция чак до годините на разведряването. Така че на тази огромна империя нищо не й е чуждо. Само причините са различни, а и „иностранците“ не ги помнят, щото не си дават зор да учат руска история.

Сега евентуалното преориентиране на Русия на Изток би било пряк отговор на постоянните усилия на САЩ да налагат еднополюсна архитектура на международните отношения. Повратна точка е кризата в Украйна. САЩ, изглежда, пренавиха пружината в опит да включат Киев в орбитата на НАТО и тежко раниха империята. Последва не по-малко груб военен отговор на Москва, анексия на Крим, напрежение по всички фронтове.

Дойде ред на американските (и европейските) икономически санкции. Целта им беше да повлияят на регионалния баланс, да ускорят рухването на рублата, да лишат Москва от достъп до капитали. А в резултат да доведат до икономически упадък, оттам до непопулярност на самия Путин.

Но това не става. Популярността на Путин в Русия е непоклатима, а санкциите предизвикват радикална и антиевропейска националистическа вълна. Тя влияе и върху решенията на руския президент, убеждавайки го, че в тези времена Европа не е верен избор за Кремъл, партньорите са другаде. Пък Русия и без това е не по-малко азиатска, отколкото европейска страна - над две трети от огромната й територия е на Изток от Урал.

Последваха симптоматични визити. Преди седмици Путин беше в Китай. Там договори сделка на стойност от 400 млрд. долара за газопровод, който ще доставя по 38 млрд. куб. м газ в продължение на 30 г., подписани бяха над 40 споразумения за сътрудничество. На път е да се изгради и военен съюз, съвместните учения са все по-чести, само през 2013 г. Пекин купи руска военна техника за 1,8 млрд. долара.

Зашеметяващи са и резултатите от визитата в Турция тези дни. Стокообменът само за 6 години ще се утрои - от 33 на 100 млрд. долара. Там бе деклариран и отказ от „Южен поток“ (отказ от Европа?), и намерение за строеж на газопровод за Турция с внушителен капацитет. Разликата с Китай е, че тук засега отсъства елементът на военно сътрудничество, но пък то се развива с Индия.

Петър Първи превръща Русия в европейска сила. Дали Путин няма да я превърне в азиатска сила?

По в-к Преса

Коментари
2014-12-04 18:40:38 От: не се изхвърляй, Бойко!

"периоди на почти пълен изолационизъм - това е ерата след Октомврийската революция чак до годините на разведряването" - това си е чиста манипулация или непознаване не материала! По-нататък даже не ми се чете!

2014-12-11 10:21:45 От: Стършел

Горепишещият, а защо смяташ, че Русия не е в изолация? Поне в Европа това се усеща все повече от руснаците и това е причина да търсят контакти в Азия. Само че дали няма да съжаляват, че продават оръжие на Китай?!

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот