Историческа сензация: Открита е златна монета на кан Аспарух

Автор: Иван Бакалов (13 коментара)


Историческа сензация: Открита е златна монета на кан Аспарух

На търг в Ню Йорк я открива нумизматът Митко Станков, купува я по интернет за 3750 долара.

 

На търг в Ню Йорк на 14 септември тази година е извадена рядка златна монета, от т. нар. варварски подражания на византийски солиди. Идентифицирана от Станков като монета на българския кан Аспарух и е купена от него по интернет.

Това е историческа сензация, до момента се смята, че българското монетосечене започва при цар Иван Асен Втори. И на учениците в началното училище у нас е обяснено, че по времето на кан Аспарух не са сечени монети, защото в държавата е преобладавало натурално стопанство и за разплащанията са били достатъчни налични византийски монети.

 

Живеещият във Виена Митко Станков е консултант на някои от най-големите аукционни къщи, за оценки и експертизи го търсят колекционери и търгове от цял свят.

 

Станков е забелязал монетата в каталога на търга на CNG - Classical Numismatic Group Inc. Тъй като наистина става дума за сензационно разкритие и твърдение, мнозина ще се усъмнят, дали един колекционер просто не иска да вдигне шум около притежавана от него монета, затова първите въпроси са към него.

 

- В каталога на търга монетата беше ли представена като принадлежаща на българския владетел Аспарух?

 

- Не. Специалистите (нумизматите) от CNG я бяха определили като монета на неизвестно германско племе, но бяха я датирали най-общо в VI-VII век. В описанието се казва, че представлява имитация на солид на византийския император Константин IV Погонат.

 

- Защо твърдите тогава, че принадлежи на Аспарух? В такива известни аукционни къщи работят най-добрите учени и нумизмати.

 

- Те не са я „познали“, поради обстоятелството, че в периферията на Византия (Източно римската империя, както е редно да се нарича ), от това време са известни на науката различни т. н.„варварски имитации“ на официалните емисии златни монети. Някои от тези имитации са сечени в провинциални монетни ателиета. Те се отличават по различния стил на изображенията, непълните си, а понякога и погрешни надписи, по-малка тежина от стандартната или с понижено съдържание на злато.

 

Но има и такива, които се приписват на различни „варварски“ племена- лангобарди, хуни, ломбарди , остроготи и други. Поради „варварския“ стил на монетата и „безсмисления“ надпис, нумизматите от CNG са решили, че най-вероятен издател е именно „неизвестно германско племе“.

 

- Противопоставяте се на тяхното становище, твърдите, че монетата е сечена именно от хан Аспарух. С цел да „обогатите“ доказателствата за историята на българската държава?

 

- За пръв път видях тази монета преди повече от осем години. Показа ми я човек, който имаше и други монети. Обясни ми, че са намерени в Добруджа. Какво ли не му предлагах, за да ми я продаде, но не се споразумяхм .

След време я видях в аукционен каталог на „Фрийман и Сиър” (Freeman & Sear 10, 11 February 2004 г.), под номер 511. За съжаление това стана след като търгът вече беше минал. И там тя беше описана, както сега в каталога на CNG – неизвестно германско племе. За мое щастие, преди около два месеца получих аукционния каталог номер 88 на CNG и видях, че същата монета отново се предлага за продажба. Оценката на монетата беше 1500 долара. Спечелих монетата за 3750 долара.

 

- Какво доказва, че е на кан Аспарух?

 

- Ето първия аргумент: местонамиране - Добруджа. През седми век там няма германски племена. Добруджа се намира в границите на държавата на кан Аспарух. Дори и да нямаше никакви надписи, една хипотеза за квалифицирането й като българска не би била по-малко логична , отколкото като германска.

 

Втори аргумент: На реверса (опакото) на монетата ясно се четат буквите С, А, N и V . На аверса (лицевата страна) – буквата А, монограм и V. Моето четене на надписа като цяло (опако и лице) е CAN CV A(SPAR)V. = ASPARV(H) . На известния златен медальон на кан Омуртаг надписът е CANE SYBHГI WMORTAГ. Васил Златарски казва: От официалните надписи на гръцки език, дошли до нас от езическо време, ние узнаваме, че така е изписана титлата на българските канове на известните каменни надписи, носещи техните имена.

 

Трети аргумент: Солидите (златните монети) на византийския император Константин IV Погонат (668-685 г.), които са прототип за монетата от аукциона, са сечени в периода 674-681 г. След 681 г. този тип никога повече не се произвежда в монетарниците на империята. Следователно „суверенът“, който е сякъл „имитациите“ е бил съвременник на този източно римски владетел.

 

Според историците мирният договор между Източната римска империя и българският владетел бил сключен през лятото на 681 г. С този акт Византия санкционирала едно незапомнено поражение и за пръв път признала възникването на една нова държава – България.

Това е и дата на отсичане на златните солиди на кан Аспарух. Сеченето на солидите на кан Аспарух е започнало веднага след сключването на мирния договор през лятото на 681 г. Качеството на металното съдържание е чисто злато. Тежината й отговаря на тегловния стандарт и нормите на съвременните византийски монети (на Източната Римска империя). Новооткритата монета е безпрецедентна научна сензация.

Описание на монетата:

Златен солид с тежина 4,21 гр., 18 мм, разположение на лицевия спрямо опаковия печт 1 часа.

На аверса (лицевата страна ) на монетата е представен бюст на мъж с къса брада насреща (в анфас), облечен в ризница и с шлем с гребен и перлена диадема на главата, държащ копие на дясното си рамо.

В полето вляво от бюста е разположена голяма буква А, а вдясно монограм и буква V. Над буквата А се виждат двата края на лентата (връзките) на диадемата.

На реверса (опаковата страна) на монетата е представен висок кръст на четири стъпала, от двете страни на който стоят две стилизирани човешки фигури, облечени в тоги и въоръжени с мечове (саби).

В полето вдясно е разположена латинската буква С (негативно) и под нея буквата V, вляво буквата А, а под кръста буквата N (негативно).

 

- По e-vestnik.bg, със съкращения

 

 

Коментари
2011-10-07 19:20:06 От:

Това ,което публикувате като аргументи, изобщо не доказва,че монетата е от времето ан Аспарух.Била намерена в Добруджа...Че какво пречи да е занесена там от някого.Там ли трябва да е сечена, като е намерена в Добруджа?
Твърде глупаво.

2011-11-17 15:09:24 От: Георги Иванов

Не е задължително да е сечена там.Защо пък да няма сечени монети и по негово време.Не е познавал златото ли?най-силната държава на Европа му е плащала данък,значи е бил господарят.

2013-07-21 14:59:21 От: BatRamboZPM

Само не знам защо Аспарух трябваше да стане от хан на кан? Предполагам, защото хамериканците така им викат, а те мноооооого канове са имали и най-добре знаят.

2013-07-21 20:32:17 От: Иванов

BatRamboZPM Тя нашата работа е като онази приказка " И аз не знам как е ,но и така не е" Първо Руснаците ни направиха тюркоезични и ни сродиха с монголите(татарите)и затова беше хан,после не било "ХАН" а "КАН" защото произлизало от КНЯЗ и т. н.
Та с две думи си на прав път,който дойде и си наглася историята в негова изгода.А в същото време нашите историци да не дремят по кабинетите а да ровят и да намерят най-после тази истина за нашата история.Защото може би няма народ по света на когото историята да е прекроявана толкова пъти както нашата.Със всяко ново управление, строй,робство и други подобни всеки крои ,реже и нагажда на него да е удобно.

2013-07-21 23:35:07 От: Соколов

Никакви Аспаруховци не е имало. Историята на набързо създаденото Княжество България е написана в прашните кабинети на Московските кабинети през 19-ти век!

2013-07-22 09:39:08 От: Марин

Деца , деца, трябва ли само с мозък да се мъчите да повярвате и не видите със сърцето си !

2013-07-22 15:37:43 От: Илиян Петров

Едно нещо е сигурно. Целият свят продължава борбата с истинската историия на българите и постоянното изопачаване, изтриване и приписване на нашата история на по-ниски култури като гърци, турци и руснаци. Няма да е последният случай това. НО НЯМА СКИТО ПОКРИТО! БОГ ГЛЕДА И ЗНАЕ КОИ СА НЕГОВИТЕ!

2013-12-05 18:23:41 От: Мария

Да бяхте написали поне правилно името.....ХАН.....НЕ КАН.

2013-12-05 22:02:39 От: Илиян Петров

Всъщност, изтинската титле канас ювиги, нито хан, нито кан, нито кхан ;)

2014-01-12 17:37:09 От:

Те се отличават по различния стил на изображенията, непълните си, а понякога и погрешни надписи, по-малка тежина от стандартната или с понижено съдържание на злато.

2014-04-21 12:19:40 От: Живко Желязков

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D0%BD_(%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%BB%D0%B0)

2014-04-24 11:49:53 От: Dido

истинската титла е канес убиги
Изписва се и архонт убиги, а я има и преведена на гръцки - "Владетел от Бога"
Тоест канес - владетел
у биги - от Бога
Канес = Княз
ОЧЕВАДНО е1
няма ханове, няма канове

2019-12-27 16:57:23 От: Митко Станков

https://e-vestnik.bg/31510/mitko-stankov-otkrih-oshte-zlatni-moneti-na-kan-asparuh-parvata-ya-otkradnaha/Митко Станков: Открих още златни монети на кан* Аспарух, първата я откраднаха

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече

« Февруари 2023 »
пнвтсрчтпксбнд
  
     
 1. 07.02. - Събития и факти
 2. 08.02.1989г. - Годишнина от основаването на КТ “Подкрепа”
 3. 08.02.1966г. - роден Христо Стоичков
 4. 08.02. - Събития и факти
 5. 09.02.1999г. - в Либия са задържани 23 българи. Започва епопеята на българските медици.
 6. 09.02. - Събития и факти
 7. 10.02. - Събития и факти
 8. 10.02. - Ден на пчеларя
 9. 10.02.1879г. - избират Манолаки Тошев за първи кмет на София
 10. 10.02.1879г. – открива се на Учредителното събрание във Велико Търново
 11. 11.02. - Събития и факти
 12. 11.02.1515г. – загива Свети Георги Софийски Нови
 13. 12.02. - Събития и факти
 14. 12.02.1945г. - Годишнина от правописна реформа в българския език
 15. 12.02.1902г. - роден Светослав Минков
 16. 13.02. - Събития и факти
 17. 14.02.869г. – умира Константин-Кирил Философ
 18. 14.02. Ден на лозаря, Трифон Зарезан
 19. 14.02. - Събития и факти
 20. 15.2.1813г. Национален празник на Република Сърбия, Ден на държавността
 21. 15.02. - Събития и факти
 22. 15.02.950г. – Отон І е провъзгласен за крал на Италия
 23. 16.02.1887г. - бунтове на българските офицери-русофили в Русе
 24. 16.02. - Събития и факти
 25. 17.02. - Събития и факти
 26. 17.02.1371г. - умира цар Иван-Александър
 27. 17.02.1600г. – изгорен на клада Джордано Бруно
 28. 18.02. - Задушница
 29. 18.02. - Събития и факти
 30. 19.02.1873 - 140г. от обесването на Васил Левски