Истанбулското кметство срина циганската светиня Сулукуле

 (2 коментара)


Истанбулското кметство срина циганската светиня Сулукуле Обитатели на Сулукуле танцуват и пеят, преди домовете им да бъдат разрушени

Някога циганският квартал Сулукуле беше център на нощния живот в Истанбул и пазител на паметта на ромите в Турция. Днес той е поле от развалини.

Борбата срещу нехигиеничните условия заличи квартала, принуждавайки понякога с бруталност жителите му - занаятчии и артисти - да се изселят. Миналата седмица общинските служители, подпомогнати от полицаи за борба с безредиците, сринаха близо 20 боядисани самоделни жилищни постройки.
 
На фона на отломките от предишни кампании по разрушаване те свидетелстваха за съществуванието на този отделен свят, сгушен във византийските стени на Истанбул.
 
Пред погледите на примирените жители, получили предишния ден заповед за експулсиране, служителите разчистваха помещенията, като изхвърляха през прозорците мебели, килими и дрехи, задръстващи къщите, които след това бяха смачкани като сламки от багер.
 
“Едно голямо благодаря на кметството! Благодарение на него тази нощ ще спя на улицата с жена ми, новороденото ми дете и другото на 4 години. Изобщо нямаме къде да отидем”, казва със съжаление Ферди Джелеп, безработен, седнал върху канапе сред развалините.
 
Разрушаването започна в края на 2006 г. по нареждане на кметството в община Фатих. По думите на кмета Мустафа Демир бараките, "които дори не стават за складиране на въглища" и в които живееха ромите, трябваше да бъдат заменени от кокетни жилища, облицовани с ламперия, в “османски стил”.
 
Проектът предвижда изселването на близо 3500 души, от които 1300 според данни на общината са роми. Днес повечето жители са пръснати из града и най-вероятно няма да могат да наемат или да си купят апартамент в някоя от жилищните кооперации, които ще изгради кметството. 
 
Местната власт в квартала е в ръцете на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).
 
Ситуацията възмущава Хаджер Фого, активистка от Платформа за Сулукуле. “Кой ще купи къщите, които ще построят тук? Това са използвачите, това са близките до ПСР. Идеята е да се прогонят бедните от центъра на града и на тяхно място да дойдат богатите”, твърди младата жена, която говори за 5000 изселени, главно роми.
 
Преди няколко месеца турският печат публикува предполагаеми списъци на купувачи, сред които фигурират голям брой ръководни кадри и приближени до ПСР.
 
Жената е отчаяна и от положението на експулсираните, които и преди са живеели в нищета, но досега са се справяли с положението благодарение на солидарността в квартала. “Тук най-малкото всички се познаваха, наемите бяха много ниски, бакалинът даваше на кредит”, казва г-жа Фого.
 
Сулукуле е някогашното царство на свирачки на дайре и на пламенни танцьорки. Преди да преживее упадък през 90-те години със затварянето от консервативните власти на развлекателните домове, на които се дължеше славата му, то посрещаше поколения жители на Истанбул. Разпръсването на ромите от Сулукуле е краят на една хилядолетна история.
 
Според британския изследовател Адриан Марш, специалист по ромите в Турция, интервюиран в края на 2006 г., Сулукуле вероятно е “най-старата ромска общност в света”, известна досега. Присъствието й е отбелязано още през 1054 г. от византийски духовник.
 
Той разказва за присъствието в Сулукуле на тайнствени “египтяни”, живеещи в черни шатри, които се занимават с гадателство, танци и дресировка на мечки. Тази общност може да се открие отново след
XV
век, когато е забавлявала двора на османските султани.
 
Разрушаването на Сулукуле - това не е разрушаване на някой цигански бидонвил, смята Марш. Това е изкореняване на паметта на цяла една общност, смятат етнолози.
 
По АФП/БТА/е-вестник - П.П.

Коментари
2009-05-23 12:07:39 От: ivailo ivanov

mainata im na ciganite.da si hodqt v INDIQ ot kadeto sa proizlezli.

2010-01-03 20:21:57 От: Kliment Pop - Hristov

abre Ivailo , a kade da si odat bulgarskite slavjani i turkijskite proto - bulgari !!!??? nazad zad Karpatite i kraj Altaj planina !!!??? i vie ne ste starosedelci , uzurpatori na Trakijska zemja , toa ste !

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот