Иракски журналист замери Буш с обувките си


Иракски журналист замери Буш с обувките си Снимка: standartnews.com

Журналист замери с обувките си американския президент Джордж Буш по време на съвместната му пресконференция с иракския премиер Нури ал Малики, съобщиха вчера информационните агенции. Това четем на страниците на в. Атака

 

 


Буш пристигна в неделя на изненадващо посещение в Багдад. Това е четвъртото посещение на президента и последното преди да предаде върховното главнокомандване на новоизбрания президент Барак Обама.
Журналистът Мутандар аз Зейди от телевизия "Ал Багдадия" замери американския президент с двете си обувки, което в иракската култура е израз на висше презрение.

 

Буш обаче залегна и успя да избегне удара. Двете обувки се удариха шумно в стената зад двамата лидери.
Буш се опита да успокои присъстващите с думите: "Какво толкова, че някой ме е замерил с обувка?". "Ако ви интересуват подробностите, обувката беше номер 10 (44 според българските стандарти)", каза Буш.

 

Журналистът скочи от стола си, точно когато двамата държавни мъже щяха да си стиснат ръцете, хвърли обувките си и докато те летели, репортерът извикал: "Ето ти прощалната целувка, куче! Това ти е за вдовиците, сираците и за всички убити в Ирак", предаде АП. Охранителите притиснаха Зейди към земята и го отведоха. Според очевидци на мястото на инцидента е останала кървава следа. Иракският журналист е патриот, заяви негов колега, цитиран от АФП.

 

По-късно базираната в Кайро телевизия Ал Багдадия публикува изявление, в което призова иракските власти да освободят нейния репортер и "да пощадят живота му". Телевизията апелира към журналистите от целия свят да изразят солидарност и да подкрепят искането за освобождаването на Зейди.

 

Когато през 2003 г. американски морски пехотинци събориха голямата статуя на диктатора Саддам Хюсеин в Багдад, събралите се иракчани заудряха по нея с обувките си.

 

Джордж Буш и иракският премиер Малики официално подписаха договора за статута на американските части в Ирак, съобщи АФП. Според текста на договора САЩ трябва окончателно да се изтеглят от Ирак до края на 2011 г. След това президентът отлетя за Афганистан.

 

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот