Йохана Сигурдардотир оглави Исландия


Йохана Сигурдардотир оглави Исландия Йохана Сигурдардотир е избрана за първи път в исландския парламент (Алтинг) през 1978 г., а през 1987 г. получава първия си министерски пост - с портфейл социални грижи

Бившата стюардеса, профсъюзна водачка и министърка не крие хомосексуалната си ориентация

На 1 февруари Йохана Сигурдардотир, бивша стюардеса и профсъюзен организатор, положи клетва като първата жена премиер на Исландия и стана първият световен лидер, обявил открито, че е хомосексуалист.

 

Дотогавашният премиер Гейр Хорде подаде оставка в края на януари след продължителни антиправителствени протести. Той е първият свален лидер като пряк резултат от глобалната икономическа криза.


66-годишната бивша министърка на социалните грижи е сред най-популярните исландски политици. Тя


запази високия си рейтинг


дори когато доверието в правителството се срина на фона на икономическия крах, бума на безработицата и уличните протести.

 
„Сега се нуждаем от силно правителство, което да работи с хората“, заяви Сигурдардотир на 28 януари, когато започнаха преговорите за съставяне на нова коалиция, след като досегашното правителство подаде оставка.

 

Родената в столицата Рейкявик през 1942 г. Сигурдардотир учи търговия, преди да стане стюардеса в авиокомпания „Лофтлейдир“ през 1962 г. След 9 години в авиолиниите, през които започва паралелна кариера като профсъюзен организатор, тя напуска и става мениджър във фирма за опаковане в Рейкявик.


Сигурдардотир е избрана за първи път в исландския парламент (Алтинг) през 1978 г., а през 1987 г. получава първия си министерски пост - с портфейл социални грижи.


През 1994 г. напуска правителството и неуспешно се кандидатира за лидер на Социалдемократическата партия. След това сформира собствена партия - Национално движение, което печели 4 депутатски места на общите избори следващата година.


5 години по-късно обаче формацията се обединява със Социалдемократическата партия и 2 други лявоцентристки групи и създава Социалдемократическия алианс (СА), с който се надяват да преодолеят надмощието на дясната Партия на независимостта.


Едва след изборите през 2007 г. обаче СА получава възможност да управлява, макар и в коалиция „ляво-дясно“ с Партията на независимостта. Сигурдардотир е назначена отново на предишния си пост министър на социалните грижи и през ноември 2008 г. въпреки краха на исландската финансова система се радва на одобрение от 73 процента според едно социологическо проучване.

 

Сигурдардотир дори бе наричана Света Йоана заради дейността си в защита на


правата на хората


с увреждания, възрастните и лицата в неравностойно положение. След падането на правителството лидерката на СА Ингибьорг Гисладотир я предложи за премиер.


На 31 януари СА и опозиционното Движение на левите зелени обявиха, че са си осигурили необходимата подкрепа, за да съставят временно правителство до предсрочните общи избори на 25 април.

 
На следващия ден Сигурдардотир положи клетва като премиер. След встъпването в длъжност тя заяви, че приоритет на правителството ще бъде да смени борда на Централната банка, който не успя да предотврати срива на банковата система. Тя заяви също, че ще поиска от парламентарна комисия да проучи въпроса за присъединяване към ЕС.


„Правителството


наследява огромни трудности


заради банковия и системен срив, както и значителни и бързо нарастващи външни дългове и отговорности на националната икономика“, се отбелязва в съобщение на новата коалиция.

 

Коалицията посочи, че един от приоритетите й е смяна на управителния съвет на Централната банка, критикуван за провала при предотвратяването на кризата. Освен това новото правителство ще възложи на парламентарна комисия да анализира възможността за влизане на страната в ЕС. Очаква се комисията да излезе с доклад до 15 април.

 

Агенция Ройтерс/БТА – П. П.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот