Институцията "харем" в Османската империя

Автор: Валерия Йонкова (2 коментара)


Институцията

Историкът Ал. Антонов: "Харемът е много интересна институция, описана е от много историци и не е измислена от турците. Хареми е имало и при византийците, и в Египет..."

Александър Антонов е преподавател по история в СУ „Св. Климент Охридски". Занимава се с османска и българска история в ранните векове на османското владичество. Потърсихме го да сподели позицията си по нашумелия турски тв сериал "Великолепният век"...    

 

Г-н Антонов, сериалът „Великолепният век" предизвика огромно любопитство и много коментари. Какви съответствия и несъответствия със събития и личности виждате във филма?

 

Моето мнение е, че става въпрос за един филм, запознаващ хората със златния век на Османската империя, пречупен през една любовна история. Тук има съвсем малко политика и тя е на заден план. Любовта между султана и Хурем Султан, взаимоотношенията им, са изведени на първи план. Има модернизъм - не всички длъжностни лица, които са в харема, са показани. Например липсва черният евнух, който е един от важните фигури в харема.

 

Що се отнася до политическите съответствия - да, походът от 1521 г. е такъв и гротескното представяне на унгарския крал Лайош е разбираемо. Но спомнете си филма „Героите на Шипка", как са представени турците и как са представени българите. И при тях е същото, но с обратен знак.

 

Това си е национален филм, който трябва да представи величието на един от най-известните султани Сюлейман Великолепни или Сюлейман Законодател, но изчистен от политическата история и фокусиран върху любовната, която се развива между султана и Хурем  и неговата сестра и великия везир, известен с името Макбул Ибрахим паша, когото после убиват.

 

Образът на султан Сюлейман достоверен ли е?

 

Никой не може да ви каже. Има една миниатюра на султан Сюлейман, когато е на възраст, с бяла брада. Османските миниатюри не дават точна представа за външния вид на султана. Сюлейман не е рисуван от европейски художници. В сериала е представен като светлоок, и той действително е бил такъв, имал е и брада, разбира се.

 

Определено е избран да бъде привлекателен...

 

Да. Ако погледнете картинките на всички султани, ще видите, че двама са по-привлекателни - Мехмед и Сюлейман.

 

Чу се, че в Турция сериалът е скандализирал политици, предизвикал е разгорещени коментари за това как са представени Сюлейман и харемът.

 

Но това не е сериозен филм, който да отразява политически възгледи, действителна ситуация и т.н. Това е един рекламен филм на Султан Сюлейман и султанската институция - харем, като филм приказка.

 

Що се отнася до облеклото - не е съвсем достоверен с реалността. Тия дълбоки деколтета не са  характерни за харема. Така че вероятно известен модернизъм и европеизация са подразнили турските зрители. Преди година беше излъчен един исторически филм за харема, който представяше близко до историческата действителност функцията в харема в управлението на държавата.

 

Наистина ли харемът е бил държава в държавата, откъдето са излизали и политически решения?

 

Естествено, съвсем правилно. Ролята на Валиде султанката е огромна в харема, както и тази на избраницата Хурем, успяла да се наложи като първа жена. Такава институция в харема преди това не е имало и не се повтаря след управлението на Сюлейман.

 

По-нататък в сцените те ще сключат брак, който е нехарактерен за султана и за харема. Защото султанът си има фаворитки - днес тя може да бъде една, утре друга. Всички мъжки наследници пък са еднакво конкуриращи се за султанския престол, независимо от кои жени са.

 

Ролята на фаворитките на султана е много голяма при определяне на наследника за престола, закова бедничкото дете Мустафа ще бъде убито по-късно. За да разчисти Хурем Султан бъдещия престол за своите деца. Тя има две момчета и едното естествено наследява баща си.

 

Тази интрига в харема, ролята на еничарите при определянето на новия султан, ролята на Валиде Султанката също е в сравнително бегли щрихи. Но действително институцията на харема е значителна за държавата.  

 

Тоест действително убиват сина на първата жена на Сюлейман?

 

Убиват детето й и тук е голямата трагедия на първата жена на султана, която действително е била много красива черкезка. Големият спор дали е имало българки в харема или не, трудно може да се отговори. Имало е една Кера Тамара, но тя е преди завоюването на България, сърбите имат също така наследници от царската фамилия в харема, много гъркини, рускини е имало. Но едни от любимите жени на султаните са черкезките.  

 

Вероятно заради екзотичната им красота.

 

Е, да, с това бадемово око и т.н. В случая първата фаворитка на Сюлейман е черкезка, но тя след това, благодарение на рускинята, според други автори украинка, светлоока, красива, успява да се наложи.

 

Истинската Хурем наистина ли е била толкова безскрупулна, със силна воля, устремена към властта?

 

Разбира се, иначе няма как да се получи. Не мислете, че в харема се пие само шербет и се яде баклава. Има много деца от мъжки пол, които убиват своите майки. Тези майки много добре знаят как се наследява престола и затова безскрупулността и налагането на едни за сметка на други е често срещано явление. Особено когато по времето на Сюлейман започва да се налага институцията на кафеза.

 

Мъжките наследници се обучават да управляват в провинциите и при наследяването на престола се стига до граждански войни. Такъв е случаят с наследяването на престола след смъртта на Баязид Втори, когато се водят граждански войни. За да се избегнат тези колизии, както и бягство в чужбина, принцовете се държат в двореца и когато се заеме престолът от определения фаворит, останалите братя просто се избиват. Това е жестоката истина.

 

Тоест в парфюмирания харем се е водела люта битка за власт.

 

Разбира се. Битка с всички подмолни истории. Харемът е много интересна институция, описана е от много историци и не е измислена от турците. Хареми е имало и при византийците, и в Египет. Разбира се, липсва институцията на евнусите, които са едни от основните пазители на харема и на жените в него.

 

А какви права имат изобщо наложниците?

 

Те не са длъжни да бъдат мюсюлманки. Техните деца стават задължително мюсюлмани. Какви са вътре отношенията, зависи от много фактори. Има доста конфликтни ситуации, наказания, много от тях се разделят и с живота си.

 

Имат ли сериозно влияние при взимането на решения в двореца?

 

Като имаш влияние върху султана, защо да нямаш влияние и върху решенията му? Те си имат задължителни права - могат да ядат, каквото искат, да получат образование, да учат език, да се занимават с музика - каквото поискат. Изучават танци, има група на баядерки, които забавляват султана, учат се на обноски, персийска поезия. Сексът е една вторична страна в отношенията.

 

Може ли да се направи някаква аналогия с гейшите?

 

Не ми се иска да правя такива сравнения. Винаги може да се намерят сходни черти. Източна традиция.

 

Хурем действително ли е имала толкова голяма власт, че от нея да зависи управлението на двореца?

 

Не, Валиде султанката е управлявала. Те имат много конфликти с нея, но все пак харемът се управлява от майката на султана. Такива са били задължителните функции на майката на султана.

 

Можем ли да говорим за матриархат в османския двор?

 

За матриархат може да се говори в харема, но иначе всичко се подчинява на мъжката воля. Така че майката на султана може да има едни възгледи, султанът - други, което не значи, че ще се наложи майката на султана.

 

В началото на сериала имаше специална дискусия в тв студио и зрител зададе въпрос дали интерпретацията на личности и събития в този филм не накърнява нашето самочувствие?

 

Защо да ни обижда една чужда история? Да, тогава сме били в рамките на Османската империя. И Унгария влиза там. Но нашата история е пълна с комплекси. Ако сте забелязали, много се радваме, когато ни колят. Колкото повече заклани сме, толкова повече сме герои.

 

Имаме само едно успешно въстание в нашата история и то е въстанието на Асен и Петър. Всичко останало е неуспешно, но героично. И това е характерно за българския начин за възприятие на историята - велики сме, когато ни бият и когато ни колят. Какво значи да се чувстваш като роб, когато си данъкоплатец? Каква е разликата между гол Хасан и гол Иван, които плащат горе-долу сходни данъци.

 

Това е друга тема, но чувството за робска принадлежност е привнесено много по-късно, когато се формира националният Пантеон на дейци за свободата.

 

По vsekiden.com

 

 

 

Коментари
2012-09-26 12:36:06 От: Алисман ага

За наследника на султана и съдбата на братята му четете "Случаят Джем" на Вера Мутафчиева. Май няма султан, който да е от туркиня. Така е в империите - етническият произход няма значение, важно е да се работи за величието на държавата

2014-03-14 11:13:16 От: vlady

Харемът е бил основна културна институция в Османската Империя има изследвания по въпроса от проф. Яшар Бей. За ролята на харема пише и Веранов в "Краткосмешна история на България".

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот