Инат: Оттеглят - не оттеглят бюджет 2017 г.


Инат: Оттеглят - не оттеглят бюджет 2017 г.

Стъпката била най-логична и благоприятна за България, смята председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова (ГЕРБ).

Правителството няма да оттегли законопроекта за държавния бюджет за 2017 г., обявиха от финансовото министерство.

“Правителството не се отказва от нито една от политиките, които провежда от встъпването си на власт преди две години. За нас те остават актуални и докато изпълняваме своите правомощия, ще продължим да работим по тяхната реализация. Наше категорично убеждение, към което сме се придържали през последните две години, е, че не бива бюджетът да бъде заложник на безпринципно политическо противопоставяне. Няма да допуснем и той да става жертва на популизъм.

Правителството на премиера Бойко Борисов ще продължи да отстоява политиките в държавния бюджет за 2017 година. Затова не предвиждаме неговото изтегляне от Народното събрание. Оставяме на народните представители да подходят отговорно към дебатите за приемането му и да вземат решение за неговото приемане”, пише в официалното изявление на ресорния министър Владислав Горанов.

Припомняме, че в интервю за Investor.bg Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в Народното събрание, заяви, че най-коректното действие от тяхна страна е да изтеглят проекта за държавните приходи и разходи, защото има опасност хазната да пострада от приемането на твърде популистки решения. Преди седмица на това мнение беше и финансовият министър Владислав Горанов.

Досие

"Законът за бюджета е може би най-политическият закон и в този смисъл е най-закономерно той да бъде изтеглен. Просто няма да бъде политически коректно чрез него да се налагат политики, които не са приоритет за сегашното мнозинство в парламента", заявява Менда Стоянова в интервю за Investor.bg.

Менда Стоянова напомня за юридическата възможност България да не навлезе без бюджет в новата година – с помощта на Закона за публичните финанси, който предвижда бюджетът да се изпълнява на части, за всеки месец по 1/12 от стария бюджет, докато не бъде приет нов.

"По-конкретно, ако до началото на годината бюджетът не бъде приет от парламента, приходите се събират в съответствие с действащите закони, а разходите и трансферите са с размер, не по-голям от размера им за същия период на предходната година, т.е. за 2016 г. Тази разпоредба от закона обаче не може да се прилага за повече от три месеца, като в този срок не се включва времето, през което няма избрано Народно събрание", пояснява Стоянова.

По думите ѝ проектобюджетът за догодина може да се използва за солидна основа на евентуален бъдещ кабинет. Според нея заложената рамка е достатъчно добра и няма нужда да се губи време да се прави изцяло от нулата.

Няма подценяване на бюджетните приходи нито за тази година, нито за следващата, смята Стоянова. "Нещо повече – за 2017 г. са планирани приходи с 2.4 млрд. лева повече от очакваното изпълнение на постъпленията за 2016 г. Предвидено е през настоящата година да съберем с 1.5 млрд. лв. повече, отколкото през 2015 г.", казва тя.

Според нея, въпреки че финансовото министерство е заложило дефицит в размер на 1.7 млрд. лв., 2016 г. много вероятно ще завърши с балансиран бюджет.

"А ако погледнете отрицателното бюджетно салдо на другите страни - членки на Европейския съюз, ще видите, че нашият дефицит е на едно от най-ниските нива. Нека не забравяме, че това е вид източник на повече разходи", заявява Стоянова.


Менда Стоянова определя като "сериозен проблем коалиционния партньор Патриотичен фронт. "Те отказаха да подкрепят бюджета на Държавното обществено осигуряване и бюджет 2017. От ПФ искат бюджетът да задели допълнително 1 млрд. лв. за повишаване на минималната пенсия до 300 лв., като тя бъде изравнена и с прага на бедността", казва Стоянова.


 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот