Империалистът Ахмет Давутоглу стана външен министър на Турция

 (3 коментара)


Империалистът Ахмет Давутоглу стана външен министър на Турция

Турция има нов външен министър: 50-годишният академик е за „мащабната настъпателна външна политика“

Ахмет Давутоглу, смятан за архитект на „мащабната настъпателна външна политика“ на Анкара и дясна ръка на турския премиер Реджеп Ердоган, пое външното министерство и още с първите си изявления не скри „империалистическите“ стремежи на Турция.

Застъпникът на теорията за „стратегическата дълбочина на Турция“, която мнозина в Гърция определят като „доктрина за неоосманизма“, оглави турското външно министерство, след като премиерът Ердоган извърши най-голямата реорганизация на своя кабинет от 2002 г. насам.

Това е 50-годишният академик и дипломат Ахмет Давутоглу, който въпреки че не е депутат, се смята за дясна ръка на министър-председателя и архитект на „мащабната настъпателна външна политика“, водена от Турция през последните години в Близкия изток, в района на Кавказ и даже в Сомалия.

Поемайки външното министерство от Али Бабаджан, който бе преместен на кормилото на икономическото министерство, Давутоглу не скри стремежите на Турция в този обширен географски район.

„Имам силно политическо желание и блян за Близкия изток, Балканите и Кавказ, където Турция трябва да поеме ролята за установяване и запазване на реда в тези райони“, каза дипломатът и добави:

„Турция не просто реагира на кризите, а ги открива, преди те да избухнат, като се намесва решително в установяването на реда в региона“.

Той поясни, че Анкара остава ориентирана към Запада, НАТО и ЕС, но формулировките му не оставиха съмнение, че иска да превърне страната си в регионален жандарм, който да отстоява американските и европейските интереси.

Схващанията на новия турски външен министър

са отразени в неговия научен труд „Стратегическа дълбочина“, излязъл през 2001 г. Изследването бе преведено на английски през 2008 г. и в него се посочва, че Турция заема стратегическо място като суверен на Проливите и наследник на Османската империя, което й позволява да стане мюсюлманска регионална сила с „райони на влияние“, с които има непосредствени граници.

За решаването на проблема за Кипър Давутоглу предлага Турция да използва стратегичското си място в региона и да увеличи връзките и търговския стокообмен с т.  нар. Севернокипърска турска република с цел тя да бъде интегрирана към международната система, като по този начин да бъде заобиколен натискът, упражняван от кипърското правителство за прилагане на европейските изисквания от страна на Турция.

Давутоглу не изключва повторно обединение на Кипър, но смята, че това може да стане само в рамките на план от типа на този, предложен преди години от бившия генерален секретар на ООН Кофи Анан, но отхвърлен от кипърските гърци, който да гарантира контрола на Турция върху острова.

Основната теза на Давутоглу в неговия научен труд е, че Турция трябва да балансира влиянието на Запада и да маневрира между Европа, Близкия изток, Кавказ, Каспийския регион, Средиземноморието, Персийския залив, Централна Азия и Черно море.

Точно за това той насърчи установяването на отношения с Армения и Сирия и лансира посреднически инициативи към Грузия, Иран, Газа, както и между Израел и Сирия за Голанските възвишения.

Интересът на Анкара към Ирак бе засвидетелстван неотдавна с посещението в Истанбул на лидера на шиитите от Южен Ирак.

Теоретикът и политическият изразител

на неоосманизма е роден през 1959 г. Следвал е икономически и политически науки в Босфорския университет и е преподавал в Мармарския университет и в ислямския университет в Малайзия.

През 2002 г. Давутоглу бе назначен за посланик и дипломатически съветник на премиера Ердоган. Европейските въпроси са единствената ахилесова пета на дипломата и за това те са възложени на Егемен Багъш, наречен още „господин Европа“.

В. "Земя" - П.П.

Коментари
2009-05-26 18:37:25 От: lrgody

Нищо ново под слънцето !!!Нападението е най-добрата защита!Държавата на мита поддържан с голяаааааама тояга покрива вътрешните си противоречия с външни мераци !И колкото са по нагли толкова повече не се вижда че Турция е колос на глинени нозе!Всъщност това е целта !поредната операция Перде кириз!Дърпа се пердето с външни мераци което пречи да се види вътрешна неразбория!Всъщност ако това не се прави то Турция е осъдена на разпад !външната плячка има консолидиращ ефект за вътрежните орел рак и щука в -разнородие в етническо отношение!А пък външните наблюдатели впечатлявайки семалодушно от наглоста -приета погрешно за сила ,не виждат вътрешното разнородие маркиращо еднозначно слабост!....
Почти османска приказка !!!

2009-05-27 20:18:59 От: lrgody

Все пак този човек е достоен за уважение!Има чувство за мисия има идеал за официалната Турция защото истинската Турция е просто отрицание на официалната !(затова наричам турция държава на мита)Такива хора при съчетание на ум икономика и,дипломация и армия печелят сигурно за зържавата за която се борят .Има ли такива в България? Как ви звучи Надежда михайлова -наречена уж погрешно от Исмаил Джем НАТАША?!Или повечето външни министри от демокрацията насам?А какво бихте казали за министър на външните работи Велизар Енчев ?Валери Симеонов?!Солаков Каракачанов -ВМРО?!това са истинските българи външни министри !или министърпредседатели !те са досстойните опоненти на горепосоченият турчин !

Мисля,че Турция в лицето на този човек Академик Ахмет Давутоглу е намерила подходящ за най-високите постове в държавата,а защо не и в района.Заслужава пълно уважение и подкрепа и мисля,че ще ги има.Да е жив и здрав и пожелавам още успехи!

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот