Имами издават гюленисти в България


Имами издават гюленисти в България

Сведенията за България са били изпратени от София и Пловдив...

Турската държавна Дирекция по религиозните въпроси (Диянет) е събрала разузнавателна информация чрез имамите си в 38 държави, включително България, за заподозрени последователи на Фехтулах Гюлен, съобщи в.“Хюриет“, цитиран от български медии.

Изданието обяснява, че от Диянета са информирали парламентарна комисия, създадена да разследва неуспелия опит за преврат, който според управляващите в Анкара е вдъхновен от живеещият в САЩ Гюлен. При това информиране е била разкрита и „разузнавателната дейност“ относно последователите му в Европа и Азия, допълва изданието.

То посочва, че докладите за България са били изпратени от София и Пловдив.

Но такава дейност е развивана и в други 13 държави от Европейския съюз плюс свързани с ЕС държави като Швейцария и натовския партньор Норвегия.

В част от докладите имало включени и снимки на хора, за които се смятало, че са свързани с движението на Гюлен. В общо 50-те „досиета“ от отделните държави били изброени училища, компании, фондации, асоциации и медии.

Данните идвали от служители в джамии, координатори на религиозни въпроси и съветници по религиозните практики.

Така в отчет от Кьолн (едно от трите места в Германия, където е събирана такава информация) според „Хюриет“ се посочвал районът Обербергишер Крайс на изток от града като основен център на гюленистите в страната. „Тук се извършва вербуване, абониране и се управлява религиозното образование“, се казвало в текста.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот