Имало ли е българска писменост преди Кирил и Методий

Автор: Мартин Константинов (13 коментара)


Имало ли е българска писменост преди Кирил и Методий

От дълги години в българската наука битува мнението, че преди св. Кирил Философ да създаде нашата писменост, българите са пишели с гръцки букви или по думите на Черноризец Храбър ‘чрътами и резками’.

За траките, които официалната историография считаше за незначителен компонент при ‘формирането на българската народност’, историците бяха единодушни, че не са имали собствени букви, а в редки случаи са използвали гръцката азбука.

 

Тези твърдения бяха затвърждавани от поколения български историци и се превърнаха в изключително консервативна догма, която потиска слабия глас на всеки, който дръзне да я оспорва. Независимо от откриването преди десетилетия на Ситовския, Надарския, Кьолменския и други надписи, официалната версия на историята не само, че не беше променяна, но и биваше ‘подсилвана’ от учени, които заявяваха авторитетно, че Ситовският надпис е игра на природата.

 

Подобни неистини имаха за цел да пресекат в зародиш всяка наченка на ревизионизъм по въпроса за писмеността и да увековечат политически правилната теза, че предците ни не са познали високата култура, присъща на народите със собствена писменост. Важно е също да се отбележи, че писмената са известни на отделни български учени, които през годините са пазили гузно мълчание за съществуването им. Нека всички последици от това принизяване на българската култура лежат на тяхната съвест и на тази на съучастниците им.

 

През всичките години на отрицание и омаловажаване постиженията на нашия народ в изолирани райони родолюбиви българи са пазили ревностно от нечисти ръце няколко плочи-скрижали, изписани на чиста Кирилица и все пак напълно неразбираеми за днешния българин. Пръв за тези плочи споменава писателят и най-голям изследовател на Орфей Никола Гигов. Всички те са били открити преди столетия в разрушени древни храмове и светилища и са били съхранявани грижливо от будни родопчани, които по този начин са отдавали чест и са защитавали делото на предците си, създали древните писмена.

 

След като научих за съществуването на тези плочи, заедно с неколцина съмишленици, се заех да ги открия и заснема, за да станат всеобщо достояние. В хода на проучването се оказа, че освен плочите от Централните Родопи, споменати от Гигов, има и други – една от ‘тракийската’ Петелова могила край с. Драгойново, Първомайско и една от с. Горно Луково, Ивайловградско. За мен е извън съмнение, че са оцелели и други плочи, пръснати из различни краища на Родината.

 

От 30-те години на 19-и век султанско разрешение дава началото на строителство на православни храмове в Родопите. За родолюбивите българи това са били времена на надежда, упование и силна вяра. Жив е споменът за широколъшката църква, построена със задружните усилия на цялото село само за 38 дни. В селата се строят църкви, а на древните свети места, неизличими от хилядолетията в народната памет, родопчани градят малки параклиси.

 

Това е бил моментът, когато древните плочи могат отново да заемат полагащото им се място, да бъдат извадени от потайните скривалища (плочата от с. Гела е крита във варница и затова на снимките е изцапана в бяло, нужно е професионално почистване и реставрация), осветени и положени като безценни светини не къде да е, а именно в олтарите на параклисите и църквите.

 

Този факт е блестящо доказателство за историческия усет на възрожденските българи от Гела, Широка лъка, Солища и околни села, за дълбокото им преклонение пред светините, които дори не са можели да прочетат. Родопчани са чувствали непреходната сила на тези ‘езически’ паметници, знаели са, че те са не просто останки от незапомнени времена, а ключ към миналото, но и бъдното величие на българския дух.

 

Като такива тяхното място е било едно-единствено – в Светая Светих, където достъп има само свещенослужителят. Те са били полагани в олтара след освещаване и издълбаването на кръст или надписване най-отгоре името на храма и най-отдолу датата на полагане в олтара.

 

Удивление буди фактът, че буквите по повечето плочи имат напълно съвременен вид и начин на изписване. По тази причина всеки, докоснал се до тези плочи, в първия момент изпада в голямо объркване. Надписите изглеждат познати и човек има усещането, че всеки момент ще ги прочете.

 

За древността на надписите обаче свидетелстват:

- Т. нар. a continua- слятото писане без разстояния между думите, което е характерно за всички древни писмености;

- Невъзможността текстът да бъде разчетен, независимо, че почти всички знаци са познати за един грамотен българин;

- Много малкото букви, означаващи гласни звуци, също присъщо на древните писмени системи;

- Разликата в изписването между надписите при освещаването от 19-и век и останалата част от всяка плоча;

- Липсата на някои букви от съвременната ни азбука;

- Силното износване на някои от надписите в сравнение с по-късните издълбавания.

 

Гореспоменатите недвусмислено показват, че плочите не са от 19-и век. Вероятността да са писани в по-ранен период от османското владичество изглежда също толкова невероятна. Всички сме виждали текстове на старобългарски и веднага можем да заявим, че графичният им вид е коренно различен и следователно няма как родопските скрижали да са, да речем, от 13-и век. Азбуката, която Кирил и Методий ‘създават’, има различно изписване от писмената пред очите ни. Какво остава?

 

Налага се да приемем, че каменните надписи са създадени в един много по-ранен исторически период, далеч преди светите братя да извършат делото си. По всичко личи, че именно тези родопски букви са били основата, върху която те са изградили нашата азбука.

 

Или се оказва, че Кирил и Методий не са измислили буквите, а са ги събрали и систематизирали на базата на отдавна съществуващи по нашите земи писмени знаци (нещо, което надали е изненада за непредубедените любители на българската история).

 

Изненадите за българина обаче не свършват дотук. След като бяхме заставени от неумолимата логика да приемем, че ‘Създателите’ на азбуката ни са само компилатори /разбира се при всичкото ни уважение и преклонение пред труда им/, древните скрижали поставят нова главоблъсканица пред тревожните ни умове. Как е възможно букви, писани преди повече от хиляда и триста години, да приличат много повече на съвременните, отколкото тези, използвани от българите в доста по-късния период X-XIV в.?

 

Отговорът на този въпрос ще дадат лингвистите, езиковедите и историците, които се захванат с изучаването и разчитането на скрижалите. За нас засега остава обяснението, че писмеността ни е претърпяла дълга еволюция обратно към първоначалния си вид.

 

Днешната ни кирилица се е завърнала към корена си, а всички развития и реформи в писмеността несъзнателно са я водили към нейната изначална простота и съвършенство.

 

От блога на автора - prarodinata.blog.bg

 

 

 

Коментари
2012-06-12 06:56:15 От:

"Известният историк и културолог проф.д-р Асен Чилигиров,казва и доказва че готът Урфила/по нова форма на ОРФЕЙ..!?/е поредният тракобългарски създател на писменост след Кадм.По неговата писменност е преведена на готски език Библията.Според него /тезата му не е оборена/Готите са развило се племе от гетите ,които са траки и са говорели български в една от диалектните му форми .това се твърди и доказва от редица Английски и други западни сериозни историци,на които кой знае защо не се дава гласност.Впоследствие братята Кирил и Методий работят върху и с тези знаци."http://www.vestnikataka.bg/2012/06/%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BB-%D0%B8-%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%B9-%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%B0%D0%B7%D0%B1%D1%83%D0%BA%D0%...прочети целия

2012-06-12 19:27:10 От: ох божке

Супер излагация е че този комплексарски материал е тук. Българите (!) имат писменост преди кирил и Методи - и тя е видима при Муртфатлар, руните от плиска, и още 200-300 места където са намирани. Руническа писменост = черти и резки = българи...


Плочата от снимката е средновековна, този тракоман от блог.бг умишлено не го пише.

Трето - цялата статия е плод на тракоманска истерия.

2012-06-12 20:54:08 От: Абориген

На едно място видях християнски кръст, на друго - 1881 . Не, че ми се иска, но не е ли възможно пастири да са се учили да пишат букви, тетрадките ако ги е имало, едва ли са били евтини?

2012-06-14 21:49:16 От: kikowsky

Това много добре съвпада с нещата, които разбрах в търсенията си из магурските рисунки. Сред тях има същите знаци, напълно същите като 15-16 от днешните ни букви. А също и много други, които са силно подобни на останалите.
Рисунките от Магура са на поне 5 000 години според учените, но за мен това не отговаря на действителността. Смятам, че те нарочно са подценили силно възрастта им, за да не влизат в противоречие с вече утвърдени догми.
С неохота споменават 12 000-годищна възраст. Правете си изводите сами.

2012-06-14 21:50:15 От: Един

има и глаголически букви, не са само кирилските

2012-06-14 21:51:10 От: Тракиец

Разбирам колебанието Ви, но не смятате ли, че ако пастири се бяха учили да чукат букви, плочите щяха да са в някой обор, а не в олтара на храмовете... :)))

2012-06-14 21:52:30 От: Тракиец

Тези безценни епиграфски паметници не са дешифрирани, защото официално не съществуват...
Що се отнася до годината 1889 на плочата от Солища, вижте предния ми коментар – това е датата на полагане плочата в олтара. Вгледайте се в надписа отстрани ,той се чете съвсем спокойно: С иждивление (спомоществователство) на Мирчо.. юли 1889 г. Вижте колко по-дълбоко са изсечени буквите.
Плочата е писана далеч преди 1889 г., бъдете сигурен в това!

2012-06-14 21:54:53 От: atil

Тракийските могили на практика са древнобулгарски - "балкани",така се наричат.Означава погребален храм, земна пирамида - кепе-пещера. А писмото е при всички случаи "самра", известно в древнобулгарската империя - Самар(Шумер). Става въпрос за Рания Шумер, който обхващал и Балканите. Наричат ги "допотопни цивилизации" и може би с право, защо след катастрофалното наводнение в Месопотамия в средата на 4 хилядолетие пр.Хр., известно като библейския потоп, всичко се променя. Центърът на тази обширна империя е ударен смъртоносно и по-голямата част от булгарското население там загива. Афразийците правят преврат (при Саргон,бивш слуга при царския двор)и Ранния Шумер се разпада. Името се запазва само в центъра на държавата, но късния Шумер има вече афразийски характер...прочети целия

2012-06-14 21:55:48 От: aristotelis

Кога ли за последен път си посетил психиатър? Спешно се нуждаеш от лекарска помощ!

2012-06-17 10:44:21 От: Абе келеш гъркомански

Ти кво правиш тук?

2013-01-02 01:27:25 От: Трибал

Нашите букви не са написани от никакъв Кирил нито Методи.Това че историята ни е променена от евреина Златарев и неговата школа, е друга тема.Кирил и Методи са написали глаголицата,а буквите на които пишем са създадени от Урфил много преди Кирил и Методи да са били родени.Със същите букви е написан и сребърния кодекс.Урфил е създал и немската азбука.

2013-03-05 17:50:15 От: Руси Иванов

Корилицата УЖ е взета от "гръцката" азбука, А "гръцката" УЖ е взета от ФИНИКИЙСКАТА - НО ...
http://balkan1.blog.bg/politika/2012/08/17/za-azbukata-ni-i-ot-koga-e-nasha.989376

2015-05-04 12:05:11 От: кирил милчев

През 2007 г. панславянски конгрес в Словения, на който присъства и Спароток, издига лозунга за автохтонност на славяните на Балканите: "The term "Slav" was originally a 'religious' descriptor; "indigenous people (i.e. the proto-Balkan "white man") of, and/or whom have faith/belief to, Zeus and Iliy.."
Тракедонизмът е всъщност хиперболизиране на македонизма, понеже ако последният засяга една новообразувана през 1992 г. страна, то тракедонизма е акуширане на нов вид славянство, което не се появявало през 6 в., а си е автохтонно на Балканите, според новите идеолози.
Този руски панславизъм датира като плахи опити от 1984 г. и постепенно акумулира в една нова теория. Още през 1984 г. Г.С. Гриневич издига хипотезата, че има праславяни на Крит, т.е...прочети целия

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече

« Февруари 2023 »
пнвтсрчтпксбнд
  
     
 1. 07.02. - Събития и факти
 2. 08.02.1989г. - Годишнина от основаването на КТ “Подкрепа”
 3. 08.02.1966г. - роден Христо Стоичков
 4. 08.02. - Събития и факти
 5. 09.02.1999г. - в Либия са задържани 23 българи. Започва епопеята на българските медици.
 6. 09.02. - Събития и факти
 7. 10.02. - Събития и факти
 8. 10.02. - Ден на пчеларя
 9. 10.02.1879г. - избират Манолаки Тошев за първи кмет на София
 10. 10.02.1879г. – открива се на Учредителното събрание във Велико Търново
 11. 11.02. - Събития и факти
 12. 11.02.1515г. – загива Свети Георги Софийски Нови
 13. 12.02. - Събития и факти
 14. 12.02.1945г. - Годишнина от правописна реформа в българския език
 15. 12.02.1902г. - роден Светослав Минков
 16. 13.02. - Събития и факти
 17. 14.02.869г. – умира Константин-Кирил Философ
 18. 14.02. Ден на лозаря, Трифон Зарезан
 19. 14.02. - Събития и факти
 20. 15.2.1813г. Национален празник на Република Сърбия, Ден на държавността
 21. 15.02. - Събития и факти
 22. 15.02.950г. – Отон І е провъзгласен за крал на Италия
 23. 16.02.1887г. - бунтове на българските офицери-русофили в Русе
 24. 16.02. - Събития и факти
 25. 17.02. - Събития и факти
 26. 17.02.1371г. - умира цар Иван-Александър
 27. 17.02.1600г. – изгорен на клада Джордано Бруно
 28. 18.02. - Задушница
 29. 18.02. - Събития и факти
 30. 19.02.1873 - 140г. от обесването на Васил Левски