Има нещо гнило в Македония


Има нещо гнило в Македония

Властта и опозицията си разменят обвинения в масово подслушване, опити за преврат и сътрудничество с чуждо разузнаване...

В Македония се случи нещо драматично, но никой не е наясно какво точно. Според властите бе осуетен опит за преврат. Според опозицията съществуват записи, които ще взривят кабинета и от него няма да остане и следа.

Тя обаче заплашва с това от месеци, но все още не е разкрила скандалните си свидетелства и доказателства. "Бомбите", за които лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев говори от три месеца, вече гръмнаха, 

но в неговия политически двор, 

пише Александра Митевска във в. "Утрински весник".

Миналата събота Заев получи покана да се яви пред съдия в Скопие, където му се наложи да предаде паспорта си и да разбере, че МВР го обвинява, че е подготвял преврат и че застрашава конституционния ред.

Освен него бяха арестувани още трима души - съпрузите Зоран и Соня Верушевски и служителят на община Струмица Бранко Палифров. Тримата ще останат в ареста, докато Заев ще трябва веднъж седмично да се явява в съда в Струмица.

Верушевски, който е бивш шеф на Управлението за сигурност и разузнаване, е обвинен, че е предавал данни на чужди служби със съдействието на съпругата си. Вътрешното министерство допълни, че Зоран Заев е провел няколко тайни срещи с Верушевски с посредничеството на Палифров. При обиска, извършен в дома на Верушевски, са открити записи и документи, отнасящи се до разговори между известни личности, поверителни документи от институции и съдебни разследвания, пише "Утрински весник". 

Съдебният процес вероятно ще бъде един от най-деликатните в историята на западната ни съседка, коментира авторката. В него не просто са замесени лидерите на двете основни политически партии, а това е първото дело, в което опозицията е обвинена, че нарушава конституцията 

и планира да вземе властта насилствено

По този повод премиерът от управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски свика специална пресконференция и заяви, че в периода между септември и ноември 2014 г. се е срещал със Заев четири пъти.

Министър-председателят разкри, че лидерът на СДСМ го е изнудвал със записани от чужда разузнавателна служба на телефонни разговори на високопоставени членове на властта - от президента и правителството до депутатите и медиите.

"Попитах го дали е сигурен в това, което говори, и получих утвърдителен отговор. Той разказа за няколко телефонни разговора, за които констатирахме, че част от тях са верни, част от тях са наполовина точни и друга част са неверни", казва Груевски, цитиран от "Утрински весник".

"Въпреки това фактът, че част от тях са точни, показва сериозността на ситуацията. В следващите дни и седмици той започна публично да говори, че "притежава такъв материал", обясни премиерът и допълни, че е бил изнудван от Зоран Заев да състави служебно правителство с негово участие.

Малко по-късно проправителствената телевизия "Сител" публикува видеозаписи от едната среща на Заев и Груевски, на която лидерът на СДСМ признава, че е получил материалите си от чуждо разузнаване. Кратките записи бяха качени в Youtube.

В отговор опозицията заяви, че започналото дело няма да я спре да публикува доказателствата. Зоран Заев бе категоричен, че ги е получил от свои източници в македонските служби за сигурност, които би трябвало да са под контрола на Груевски.

Заев продължава да не казва с какво точно разполага, но заяви, че тайните служби подслушват хиляди граждани на Македония и нарушават правото им на личен живот. 

Протакането обаче почти обезвреди "бомбата", отбелязва "Дойче веле". Груевски явно е решил да изпревари публикуването на каквито и да е доказателства и това се оказа засега 

 

много ефикасен удар

Сега общественият диалог се върти около предполагаемия преврат повече, отколкото върху потенциалните обвинения срещу самия кабинет.

В Македония открай време се носят единствено слухове за злоупотреба с власт и за връзките на съдебната система с управляващите (Груевски е премиер за четвърти пореден мандат). Конфликтът между ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ явно достига връхната си точка.

Но в него сякаш остават повече отговори, отколкото въпроси: защо Заев и партията му не предадоха доказателствата си на съда или медиите, а само намекват за тях? Какво целят с бойкота на парламента, който продължава вече осми месец? Кои чужди служби биха снабдили Зоран Заев с подобни документи? 

Масовото мнение веднага насочи показалец към Гърция с мотива, че южната съседка има полза от политическа нестабилност в Македония. Атина продължава да блокира членството на Македония в НАТО и ЕС, макар че страната изпълнява необходимите условия за старт на преговорите и с двете международни организации.

Международният съд в Хага вече се произнесе в полза на Скопие по спора за името на бившата югославска република, но това решение не е обвързващо и не промени нищо в отношенията между двете страни.

Вътрешната обстановка в страната не бе особено добра и преди избухването на скандала.

След президентските и парламентарните избори миналата година социалдемократите бойкотират парламента, а ВМРО-ДПМНЕ управлява в коалиция с Демократичния съюза за интеграция - партията на етническите албанци. ДСИ бе създадена преди десетина години от бивши членове на Армията за национално освобождение (АНО) - полувоенна организация, която през 2001 г. вдигна бунта за повече права на етническите албанци и води неколкомесечни сражения с македонската власт.

Във всички случаи събитията през следващите дни и седмици ще налеят още масло в огъня, в недотам стабилната политическа ситуация в Македония.

По в. "Сега"

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот