Илия Минев – българският Нелсън Мандела

Автор: Д-р Иван Гаджев, САЩ*


Илия Минев – българският Нелсън Мандела В дните, когато светът жали за Нелсън Мандела, да си спомним и за бай Илия - българският Мандела, с повече години затворнически стаж от южноафриканеца. Снимка: bulgaria1989.wordpress.com;

Остракираха го и от СДС, знаеха непримиримостта му относно залъгалките на ДС, усещаше че преходът ще се провали заради предателствата на „своите”

Дълго съм си мислил защо признатият борец за човешки права Илия Минев съзнателно не бе допуснат сред онези, които трябваше да осъществят демократичните промени.

 

Наистина той беше антикомунист, бивш легионер. Още не беше отзвучало ехото на злобната дирижирана кампания на оплюване в пресата от началото на 1989 година, която трябваше да покаже на света „истинския лик” на този родоотстъпник.

 

По подобна схема 20 години след като убиха баща ми Илия Гаджев, член на ВМРО, на 5 октомври 1944 година без съд и присъда, за успокоение на гузната си съвест екзекуторите му измислиха някакво невъзможно и нелогично участие в погроми в Котел, където кракът му никога не е стъпвал. На всички ни са ясни методите, заимствани от „кухнята” на КГБ!

 

Защо трябваше обаче личностите, които щяха да чертаят насоките на прехода, послушни, единодушно да се превърнат в жив щит пред най-заслужилия български дисидент, за да не произнесе най-важната реч в страдалческия си живот?

 

Мисля, че това го е съкрушило. Нещо, което дори перфектната безотказна машина на болшевишкия терор не успя да стори за близо три десетилетия, които е прекарал зад решетките.

 

Можем да предположим, че новите демократи, част от които се появиха в голямата политика незнайно как, от нищото, устремили жадни погледи към освобождаващите се уютни, престижни местенца на властта, биха правили всичко възможно, за да загърбят и елиминират съперниците си – личности с безспорно достойно политическо минало и доказан принос за идването на новото време.

 

Дългите години, прекарани зад решетките в единични килии и карцери, бяха направили Илия Минев жаден да общува с надарени, културни хора, притежаващи дар – слово.

 

Неизкусен и непознаващ скритите традиции на политическата интрига, той ми е признавал: „А бе, усещам, че ме лъже, но пуста душа – като чуе красива дума, и се разтапя, забравя!” Именно затова този доверчив, чист, неподкупен човек често бе мамен и заблуждаван, използван като параван за осъществяване на нечисти намерения.

 

Бай Илия беше странен човек. Дългите години затвор, пет от които всъщност е прекарал в ада на карцерите, мъченията, униженията и несправедливостите не можаха да го озлобят. Той си остана дълбоко религиозен, доверчив.

 

Но разочарованието и озадачеността от незаслуженото пренебрежително отношение на демократите от новото време, от игрите около Независимото дружество за защита правата на човека дадоха своето отражение върху характера му и взиманите решения.

 

Вменяваха, че не бил склонен на компромиси, че не подкрепил нечие намерение да се търси съвет и помощ от руските братя по въпроса с правата на турците у нас. Не одобрявал факта, че признатият иначе от него дисидент Сахаров, със създадената водородна бомба всъщност повдигал самочувствието на съветските ръководители и ги накарал да са по-неотстъпчиви по отношение на хуманните промени.

 

Но макар че умря в забрава, той ще си остане българският НелсънМандела, пионерът на нашето дисидентство, политическият затворник с най-дълъг стаж в комунистическите затвори.

 

Ние вече забравихме, заслужено или не, имената на редица от онези, които участваха най-активно в демократичните промени. Времето доказа, че той ги надживя!

 -------------------------------------

* Д-р Иван Гаджев е емигрант в САЩ, син на учителя и член на ВМРО от Неврокоп (Гоце Делчев) Илия Гаджев, зверски убит заедно с още близо 40 души в яма край Добринище, на 5 октомври 1944 г.

 

По книгата на д-р Гаджев, „Непримиримият”,за  Илия Минев

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот