Икономиката на Черна гора - не съвсем катастрофа

Автор: Сп. "Икономист"


Икономиката на Черна гора - не съвсем катастрофа

Черногорски видеоклип, пуснат наскоро в интернет, показва двама пищящи тийнейджъри, заснели скоростомера на колата си, докато преминават през тунел с 260 км/час. Видеото докара наказателни обвинения на момчетата, но те поне не катастрофираха.

 

 

 

По странен начин клипът отразява настоящето на Черна гора. След 3 години на главоломен растеж икономиката рязко забавя темпото. Не е съвсем катастрофирала, но последващите сътресения все пак могат да бъдат неприятни.

 

Столицата Подгорица се разраства бързо в последните години. Апартаменти и офиси никнат навсякъде в покрайнините на града, тъй като предприемачите, натрупали пари от продажбите на вили и апартаменти на брега на руснаци, британци и други инвеститори, наливат средства в нова собственост.

 

Но през миналите месеци, както намаля броят на чужденците, инвестиращи в собственост по крайбрежието, така намаляха и приходите. Работниците от редица строежи в града загубиха работата си. Цените на имотите паднаха с 50 и повече процента.

 

По крайбрежието нещата са също толкова зле, ако не и повече. Много от проектите, насочени предимно към богати руснаци, бяха изоставени, въпреки че правителство се надява да привлече инвеститори от Персийския залив, които да заемат мястото на руснаците.

 

Числата казват всичко

 

През 2006 г., годината на обявяване на независимостта на Черна гора, икономиката на страната отчете растеж от 8,6 процента. През 2007 г. той нарасна до 10,7 процента. За миналата година правителството прогнозира 8 процента, но точната цифра ще бъде по-ниска. А през 2009 г. правителството планира растеж само от 5 процента, а МВФ говори за около 2 процента.

 

Това ще бъде разочарование за черногорците, макар че в тези тежки времена някакъв растеж все пак е по-добре от никакъв. Но правителството също така е наясно, че освен че трябва да се справи с общия спад, причинен от световната финансова криза, е изправено пред още 2 вътрешни проблема.
Най-големият е огромна алуминиева фабрика в покрайнините на Подгорица. Димът й е токсичен, носи загуби и консумира огромни количества субсидирана електроенергия. Фабриката се контролира от Олег Дерипаска, руски магнат, добре познат във Великобритания и по света, който сега е затънал в спорове с черногорците.

 

Цените на алуминия се сринаха и, както самият Дерипаска каза, ако не продължи да получава правителствени субсидии за токо, ще трябва да затвори фабриката. В която и да е друга страна това не би било новина от първа страница.
Проблемът за малката Черна гора, с население 650 000 души, казва икономистът Саша Попович, е, че фабриката и свързаните с нея индустрии осигуряват цели 40 процента от БВП. Така че нейното затваряне би било голям политически удар за правителството на премиера Мило Джуканович. Той е притиснат и от друг проблем.

 

През декември правителството трябваше да измъкне от проблемите банка, която е собственост в по-голямата си част на брата на Джуканович и в по-малка степен е на сестра му и негова. Това, че Първа банка беше смятана за семейна банка, подмами голям брой хора, компании и дори министерства да прехвърлят сметките си в нея.

 

Но краят на бума означава, че много от кредитополучателите не могат да върнат заемите си. "Ние сме много добре опаковани отвън", казва анализаторът Далиборка Уляревич, "но когато отвориш кутията, не изглежда толкова хубаво отвътре".

 

Гордана Джурович, министърка за европейската интеграция, признава, че ситуацията с банката изглежда "необичайна", но настоява, че не са нарушени законите и че цената на това да не правиш нищо е по-висока от цената на това, да правиш нещо.

 

Разбираемо е, че тя има по-голямо желание да говори за добрите новини. Точно преди Коледа Черна гора подаде официална молба за получаване на статут на кандидатка за присъединяване към Европейския съюз.

 

Официалната кандидатура е "реалистична" до декември, заявява Джурович. Черна гора може би тогава ще има ново правителство. Избори може да бъдат насрочени дори още на 29март.

 

Джуканович в момента има добра подкрепа според социологическите проучвания, но това отразява в по-голяма степен бъркотията в опозицията, отколкото собствената му популярност.

 

Икономистът Попович смята, че икономиката на Черна гора може да не се срине, но навлиза в нещо като зимен сън. Това може да даде шанс на опозицията да се реорганизира и да си върне изгубените точки, което обяснява защо премиерът може да избере да се оттегли - по-вероятно скоро, отколкото по-късно.


-------


"Икономист" е авторитетно британско седмично списание. Статията е в превод на БТА - б.р.

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот