Яне сложи в джоба си жълтите и Костов

Автор: Мирослава Радева, МБМД


Яне сложи в джоба си жълтите и Костов Известната социоложка и шефка на социологическата агенция МБМД Мирослава Янова, авторка на този коментар, след развод м.г. си върна бащината фамилия и вече отново е Мирослава Радева (П.П.)

Рано е да се говори дали "Ред, законност, справедливост" може да бъде изненадата на предстоящия вот. Партията на Яне Янев обаче получава 3% подкрепа, ако парламентарните избори са днес.

Този политик е доста активен в регионите на страната, а и изобщо в публичното пространство. Резултатът на РЗС най-вероятно е продукт на общественото търсене на промяна.

 

Факт е, че хората са забелязали и отличили РЗС. Янев говори конкретно и ясно, при това по наболели проблеми. А като цяло данните от проучването сочат, че има втърдяване на опозиционните настроения в резултат на икономическата, газовата и т.н. криза у нас.

 

Затова говори още един факт - за първи път ГЕРБ изпреварва БСП с цели 10 на сто подкрепа сред тези, които със сигурност ще пуснат бюлетина на вота. Съотношението е 33,3 срещу 23,3%. Резултатите сред твърдо гласуващите - 45%, на ДПС са 12%, на "Атака" 10,4%, а ДСБ на Иван Костов води пред СДС 2,1 срещу 2,0 на сто. На изборите БСП пък няма да падне под 17%.

 

Не само твърдият електорат, но и хората, които казват на социолозите "по-скоро бих гласувал" за ГЕРБ, са най-много. Партията на Бойко Борисов разполага с 20% сигурни избиратели и 22,3 на сто потенциални фенове.

 

Червените пък имат периферия, равна на РЗС на Янев - по 13,1%, а непоколебимите гласоподаватели на БСП са 14,6 на сто. За сравнение в проучването ни през септември ГЕРБ са имали 27,9% сред твърдо гласуващите, а БСП - 29 на сто.

 

На практика всяка от по-малките партии, която реализира дори част от потенциала си, може да влезе в следващия парламент. Защото в момента никой не може да предвиди кой ще привлече недоволството на хората.

 

Не е вярно, че пенсионерите гласуват най-много и определят управлението - истината е, че бюлетини пускат най-много хора на средна възраст. Мит е и че младите изобщо не се интересуват от политика или че образованите отиват за гъби в деня на вота.

 

Като цяло колебаещите се за кого да гласуват са 15%, още почти толкова - 14%, не са решили изобщо дали ще отидат до урните, но не са сред категоричните "няма да гласувам" 24 на сто.

 

Това също дава шанс на повече партии, освен сочените за сигурни в момента - ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака", да прескочат парламентарната бариера.

 

Това се отнася за СДС, РЗС, "Напред", НДСВ и ДСБ. Но според настоящето проучване тези формации няма да имат депутати в 41-ия парламент.

 

За подобна прогноза е необходимо дадена партия да има трайна подкрепа месеци наред от поне 2,8% от всички избиратели, а освен първата четворка в изследванията досега няма подобен фаворит. 

 

Данните са от национално проучване на МБМД, проведено от 22 до 25 януари сред 1205 души в цялата страна.

 

( В. “Стандарт”)

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот