И румънците ни се чудят

Автор: "Дойче веле"


И румънците ни се чудят

Образът на България в Румъния е белязан както от спомените за комунистическото минало на двете държави, така и от актуални събития, повечето от които представят България в отрицателна светлина, предава от Букурещ за "Дойче веле" Стилиян Деянов.

 

Когато румънците чуят да се говори за България, в съзнанието им изплуват 3 спонтанни асоциации: туризъм, мафия и полицаи, дебнещи в храстите край пътя

 

След като се замислят малко повече, се сещат също и за евтиното пазаруване, за българските зеленчуци, за изявите на Христо Стоичков, за цигарите „БТ” и за българската телевизия през 80-те години, останала в спомените им със „Студио Х”, с „Лека нощ, деца” и с репликите на футболните коментатори.

 

 

Крадени коли и европейски неволи

 

 

Образът на България в Румъния явно е по-лош дори от реалността, тъй като румънците, посещавали България, като цяло имат по-добро мнение за страната от тези, които никога не са прекосявали Дунава.

 

Изключение правят, разбира се, хората, отишли в България с кола и върнали се пеш, които съвсем не са малко и чиито разкази се радват на особено внимание в медиите.

 

Крадените коли, политическите събития в София, отношенията с Брюксел и отново туризмът и мафията са темите, по които румънските медии най-често говорят за България.

 

Най-шокиращата за румънците българска реалност са убийствата на известни български бизнесмени посред бял ден, повтарящи се с методична честота. Може би това е и най-голямата разлика между двете страни, които иначе си приличат в балканските интерпретации на Европа.

 

 

Бедната братовчедка

 

 

През последните 4-5 години благодарение на туризма и на отварянето на границите образът на България се подхранва повече от разказите на хората, отколкото от тези на медиите.

 

Има румънци, които редовно прескачат до България през уикенда и възприемат страната като по-бедна братовчедка, която готви вкусно и води спокоен живот на село.

 

Тези хора често отбелязват, че в последните години в България не се забелязва никакво развитие въпреки приемането в ЕС – за разлика от Румъния, която променя облика си непрекъснато. Те споделят и учудването си, че преминават през десетки села в България, в които няма жива душа. А това ги кара да се питат: „Къде са хората? Да не би да ги е отвлякла мафията?”

 

 Бел. ред. - Заглавието е на "Българи"

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот