И говорещи с духове кандидатстваха за Европарламента


И говорещи с духове кандидатстваха за Европарламента Белгиецът Ги Верхофстад е кандидатът за президент на ЕК. Има своя листа, която го подкрепя в Италия...

"Феминистка инициатива" се бори за въвеждане на "мъжки данък", Партията на почитащите Библията християни иска Бог да е споменат в европейската конституция...

Сред партиите, които кандидатстваха за места в Европейския парламент, се намират както леко ексцентрични, така и откровено озадачаващи организации.

Някои от тях водят произхода си от протестни движения и настояват за реформи на тежката бюрократична машина на ЕС, а други искат позоваване на Бог в европейската конституция, борят се с екотерористите или базират програмите си на разговори с призраци на мъртви кралски особи.

Сред особените партии, които успяха да си извоюват място в Европарламента, е шведската "Феминистка инициатива". Те успяха да достигнат резултат от 5.3% и да спечелят едно депутатско място.

"Феминистка инициатива" е известна със скандалната си акция през юли 2010 г., когато изгори 100 000 шведски крони (около 11 000 евро) в протест срещу разликата в заплащането между мъжете и жените.

Лидерката Гудрун Хуйман предложи още през 2004 г. да се проведе проучване за това колко струва насилието над жените на шведското общество и след това да се въведе "мъжки данък", който да компенсира тези загуби.

Основаната през 2006 г. партия за пръв път спечели място в Европейския парламент тази година, преминавайки четирипроцентната граница за влизане в ЕП в Швеция.

Италия пък е страната, в която можеше да кандидатстваш с листа, която подкрепя кандидат за председател на Европейската комисия.

Такъв е случаят с "Европейски избор", която бе основана през март тази година, за да поддържа кандидатурата на Ги Верхофстад за най-високия пост в ЕС. Коалицията не вкара евродепутат, защото спечели само 0.72 на сто. 

Успех обаче имаше така наречената "Листа на Ципрас", създадена отново в Италия в подкрепа на радикалния ляв лидер на гръцката СИРИЗА. В тази листа намериха място членове на екологични партии, комунисти и антиглобалистки организации.

Някои от най-интересните й членове са "Атеистична демокрация" и националистическата "Независима република Сардиния". "Листата на Ципрас" също бе основана през март тази година.

Въпреки предварителните очаквания да спечели над 6%, които да й бъдат повече от достатъчни, "Другата Европа с Ципрас" взе 4.03%, но пък това й даде право да пласира цели трима евродепутати. 

Някои от германските кандидати обаче са далеч по-крайни в политическите си платформи. 

Партията на почитащите Библията християни е консервативна евангелистка партия, която се обявява против еднополовите бракове и легализирането на абортите. Тя изисква споменаване на Бог в Европейската конституция и силно подкрепя Израел.

Повечето от членовете й са протестанти от "Свободните църкви", тоест необвързани с най-голямата Евангелистка църква в страната. Религиозната партия обаче получи едва 0.20% от немските гласове. 

Марксистко-ленинската партия на Германия (МЛПГ) пък е толкова по-назад в класирането, че дори не се споменава в изнесените от ЕП статистики за гласуването.

Основана през 1982 г. от членове на Комунистическия работнически съюз, тя призовава за установяване на диктатура на пролетариата, отхвърляне на сегашните капиталистически пазари и замяната им с нов социален ред. Според партията това е преходен етап към създаването на безкласово комунистическо общество.

МЛПГ категорично отхвърля термините "сталинизъм" и "маоизъм" като антикомунистически изобретения, които разделят марксистко-ленинисткото движение. 

Също толкова незначителни са и резултатите на чешката "Антибурсик - спрете екотерора!". Партията е основана, за да се противопостави на "екотерористичните групи за натиск", които целят да извлекат облаги от "тероризираните общности, тормозени от медийни манипулации и лъжи".

Сред дейностите на тези терористи според партията са възпрепятстване на големи строежи, особено на магистрали. Те също така въздействали върху медиите да разпространяват фалшиви данни за чешките оператори на хазартни дейности, но не атакували чуждите такива.

Екотерористите обикновено били подкрепяни от чужди НПО-та, които наливали много пари в тях, твърдят от партията.

Други екстремисти, срещу които "Антибурсик" се обявява, са тези, които блокират дейностите на големите търговски вериги, особено строежите им.

Партията се възпротивява на манипулирането на иначе приемливите зелени цели с цел получаване на личностна облага. 

Палмата на първенството по ексцентричност обаче несъмнено държи шведската партия "666 за европейска супермагистрала за свобода, равенство, справедливост, мир, любов и щастие".

Единственият й кандидат за ЕП - шведският гражданин от доминикански произход Мигел Ангел Соса Васкес, е и основател на партията, самопровъзгласил се за въплъщение на "666" - "великия мистичен прозорец на Бог пред хората".

Сайтът на партията, отрупат с движещи се картинки, клипчета и дизайнерски решен в розово и яркожълто, твърди, че ще разкрие на читателите си новините, които Си Ен Ен, Би Би Си и "Ал Джазира" крият от тях.

Тези истини, оказва се, са изповеди от духа на австрийската императрица Елизабет Баварска, известна като Сиси, за любовта й към Васкес. Според тях веднъж поел ръководството на Европа, Васкес ще поведе континента към просперитет и щастие.

Той има и публикувана книга, в чиято анотация се обявява за писател, поет, философ, парапсихолог и теоретик-политик. Твърди, че има шест различни доктората - по окултни науки; икономика, философия и политически науки; научна литература и военни науки.

Що се отнася до последните два, те са тайни и само Бог има право да ги знае. Самообявил се за "най-великият мистичен чародей на всички времена", Васкес обещава на евентуалните си избиратели да създаде нова система, която ще построи рая на земята

Това обаче няма да се случи в настоящия европарламент.

По в. "Сега"

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот