Гърция пак в спор с Македония, сега за виното


Гърция пак в спор с Македония, сега за виното

Наименованието на вино е една от тях...

Гърция издига нови претенции спрямо Република Македония, с които се опитва да забави нейната евроатлантическа интеграция. Това става ясно от думите на гръцкия външен министър Никос Кодзиас пред "Канал 5", цитира БГНЕС.

Освен спора за името, който продължава повече от 20 години и е използван от Атина като аргумент да спира членството в НАТО и ЕС на Скопие, сега гръцката дипломация предявява още 4 претенции към своята северна съседка.

"Става дума за 4 въпроса. Посредникът Матю Нимиц отговаря за решаването на два от тях. В течение на преговорите ще излязат още теми. Тези отворени въпроси са по-сложни, сред тях е и, например, въпросът за търговските наименования. Какво ще правим с тях?“, попита Кодзиас.

Той даде като пример наименованието на виното, което се произвежда и в Гърция, и в Република Македония. Кодзиас разкри, че до 3-4 седмици Матю Нимиц ще се срещне с представителите на двете страни, с които ще обсъди спора за името.

"Вярвам, че през първите 6 месеца на 2018 г. този въпрос ще се реши. Ако не се реши, ще има големи проблеми. Ако се реши, ще са необходими 3-4 месеца за бюрократични процедури", каза гръцкият външен министър.

Според Кодзиас новото македонско правителство, за разлика от предходното е повече настроено към постигането на компромис.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот