Гърция: Тези "гадни германци"

Автор: Deutsche Wele (1 коментар)


Гърция: Тези

Откакто Гърция пропадна в бездната, карикатуристите в страната знаят само една тема - гадните германци. И гадната им канцлерка.

 

Те почти не правят разлика между нея и Хитлер - все я обличат в нацистка униформа.

 

Георгиос Трангас отново се е разпенил. Четирима гости в тв-студио са изцяло забравени. Трангас се е фиксирал в камерата и крещи: "На Германия й е безразлично, че тук умират три милиона пенсионери". Всъщност това е една от по-безвредните му тези тази вечер. Добре дошли в атинския тв-канал "Екстра 3", централата на гневните излияния по адрес на "германските окупатори".

 

"Без наркоза" се казва предаването на Трангас и то прави чест на името си - тук се говори без престорена учтивост, кризата и германците биват подлагани на дисекция без никаква упойка. "Варварски мерки", гласи мнението на Трангас за онова, което европейската Тройка налагала на гърците, като, разбира се, всичко се направлявало от Берлин.

 

Проблемът е, че Трангас пустосва не в таверната, а на живо във вечерната програма на телевизията; освен това в едно сутрешно радиопредаване, във вестникарски статии и в собственото си списание. Трангас е култова фигура, думата му има тежест в Гърция.

 

А когато стане дума за Меркел, телевизионният водещ изпада в транс. "Тя се прави на вода ненапита, ама германските фирми в Гърция в продължение на години даваха подкупи, тя естествено не знае нищо за това. Чиста лъжа", казва Трангас и продължава все в този дух, гарнирайки приказките си със сравнения с нацисткия режим.

 

Зад водещия трепти един монитор. Тази вечер фонът е неутрален, което невинаги е така. Обикновено Трангас обича да комбинира канцлерката Меркел с маршируващи войници от Вермахта.

 

Макар че понякога тезите на Трангас са почти смехотворно преиначени, по същество той говори това, което мислят повечето му сънародници. Мнозина гърци смятат ЕС за "Четвъртия райх" на Германия. И настроението се влошава с всеки изминат ден. Това показва и решението на професионалните сдружения на лекари, адвокати и строителни инженери да бойкотират германските стоки - въпреки че никой не знае как конкретно ще протече акцията.

 

Съществуват обаче опасения, че това може да е само началото на широко антигерманско движение.

 

Символиката на "Третия райх" е позната до болка и на Статис Ставропулос, най-известния карикатурист в страната. От започването на кризата и той знае само една тема - гадните германци. Една от карикатурите му била дори препечатана в "Ню Йорк Таймс", казва гордо Ставропулос.

 

Меркел, Саркози, висшите функционери на ЕС - той ги облича всички в нацистки униформи и показва на света как мъчат гръцкия народ.

 

Ставропулос уверява, че критиката му била насочена винаги срещу германската политика и нейните гръцки слуги - никога срещу германския народ. Но дали читателите долавят това разграничение? По въпроса изглежда има съмнения и той самият.

 

 

 

Коментари
2012-02-12 11:28:03 От: +

Абе тия упорито си искат чувалите с пари срещу вековния си мързел и лентяйство .При това чистосърдечно,борбено, откровенно и искрено.

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот