Гърция: Разбиха българска мрежа за продажба на бебета


Гърция: Разбиха българска мрежа за продажба на бебета

И отново не е уточнено, че става дума за циганки с паспорти на български граждани...

В Гърция разбиха мрежа за продажба на български бебета, съобщава в. „Та Неа“. До момента властите са разкрили 13 незаконни осиновявания от бездетни гръцки семейства.

Трафикантите прибирали между 6000 и 8000 евро. За момчета се плащало повече.

Българките раждали в района на Катерини.

Българско семейство, направило опит да продаде детето си за 8 хил. евро, бе арестувано от полицията в Гърция, съобщи БНР.

Полицията е следяла от месеци действията на участниците в схемата. Няколко души от бандата са действали в България, като са намирали бедни бременни жени и ги уговаряли да си продадат децата. Впоследствие прехвърляли бременните жени в къщата на един от членовете на бандата в Катерини. Бъдещите майки живеели там до деня на раждането, което се извършвало в клиники в района Пиерия. След това майките с техните новородени се прехвърляли в Северна Гърция и Атика и бебетата са продавани на бездетни двойки.

Според разследващите организацията е била перфектна. Полицията е изпратила двойка полицаи под прикритие, които се представили за бездетно семейство, търсещо да осинови дете. Трафикантите са им поискали 8000 евро. Разследването до този момент показва, че има поне 13 незаконни осиновявания. Почти сигурно е, че те ще се окажат повече.

Следствието успяло да установи кои са 13-те биологични майки на тези деца, като им е взело показания. Счита се странно, че те са на възраст от 23 чак до 44 години, и се предполага, че това не е първият случай на участието им в подобна схема. Смята се, че в схемата са участвали и лекари, адвокати и нотариус. Организираната престъпна група е работила поне в последните три години.

ДОСИЕ

Септември 2014 г., заглавието същото, българката всъщност е циганка с български паспорт

В Гърция разбиха мрежа за продажба на български бебета

В ареста в град Трикала са задържани нотариусът и адвокатът, оформили документите за нелегалното деяние, както и лекарят, участващ в сделката.

Според данни на полицията това не е единичен случай, а е разбита цяла нелегална мрежа за продажба на бебета.

Българката била под наблюдение повече от месец от полицаите от Отдела за борба с организираната престъпност в Гърция, като двойка полицаи под прикритие се представили за бездетно семейство, проявяващо интерес към бебето на жената. Тогава тя дори предложила да донесе три бебета, за да си изберат, което им хареса. Това убедило полицаите, че са попаднали на нелегална мрежа за продажба на новородени.

Случаят е документиран от полицаите, които са арестували българите в лекарския кабинет по време на получаване на парите.

Незаконното осиновяване и трафикът на бебета процъфтяват в Гърция и носят големи печалби. Раждаемостта в страната е ниска, а официалната процедура по осиновяване е изключително бавна, посочва информационният сайт greekreporter.com.

Според данни на министерството на правосъдието в Гърция се водят десетки съдебни дела за търговия с деца и незаконни осиновявания. В много от тях подсъдими са лекари и частни клиники. Разследването на подобни случаи се активизира от 2013 г., когато в ромски лагер в централна Гърция бе открито синеокото момиченце Мария, припомня още изданието.Източник: БНР    

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот