Грък ли е Александър Македонски?

Автор: Д-р Желю ЖЕЛЕВ, президент на България (1990-1997) (42 коментара)


Грък ли е Александър Македонски?

Приемането на Република Македония за пълноправен член на НАТО и ЕС е необходимо не само на самата нея, то е необходимо за целия Балкански регион.

Случи ли се обратното - т.е., ако Р Македония не получи покана -  това може да я тласне към вътрешна дестабилизация и то на етническа основа. Имам предвид призивите на някои среди сред македонските граждани от албански произход за федерализация и кантонизация на страната и в по-крайния случай за отцепване от нея. Това няма начин да не разпали нов пожар на Балканите, този път от територията на Република Македония.

 

Когато една страна кандидатства за членство в НАТО или ЕС, или пък и в двете едновременно, какъвто е случаят с Република Македония, изискването към нея е освен да е демократична държава с пазарна икономика, тя да няма никакви нерешени проблеми със своите съседи.

 

Мисля, че Република Македония е такава страна. Но ето че една от нейните съседки - Република Гърция, намира, че тя самата има неуредени проблеми с Македония. Тя смята, че македонската държава няма правото да се нарича Република Македония - име, с което тя е съществувала като една от републиките в югославската федерация в продължение на близо половин век след Втората световна война. И след разпада на федерацията, когато тя става самостоятелна и независима държава, тя си запазва същото име - “Република Македония”.

 

По същия начин през 1992 г., когато Европейската общност разглеждаше въпроса за признаването на бившите югославски републики като самостоятелни и независими държави, Македония не се оказа сред признатите, макар че тя, както заключи арбитражната комисия на Бадентер, тя заедно със Словения най-пълно отговаряше на критериите, изработени от Европейската общност.

 

Спорът за името на Република Македония, който се води между Атина и Скопие вече 17 години, се превърна в същинска война между две национални митологии.

Гърция смята, че с името “Република Македония” Скопие прави покушение върху нейното историческо наследство от античността, в това число и върху името на древната държава Македония.

Македонците пък смятат, че след като са приели това име на своята държава, автоматично стават преки наследници на държавата на Филип II и Александър Велики, и то във всичко. Това на свой ред ги тласка не само да наименуват важни обекти като летището на Скопие и част от автомагистралата по линия на Коридор 10 на името на Александър Македонски, но и да съчиняват нови митове, които звучат абсурдно. Такива са митовете за “7000 години македонски писменост”; “македонците като най-стария народ на планетата Земя”; “мистичната тайна на Слънцето я разбират само македонците”; както и за Розетския камък, който съдържа надписи на 3 езика, древноегипетски, старогръцки и непознат език - непознатият език, макар и все още неразчетен, бил “древномакедонски”.

 

Истината е, че нито едните, нито другите имат основание да претендират за наследството на антична Македония, още по-малко пък да се обявяват за техни правоприемници.

Гърците нямат това морално право, защото античните гърци и македонците са били съвсем различни племена и между тях не просто е имало вражди, а са водили помежду си кръвопролитни изтребителни войни.

Да си припомним “Филипиките” на Демостен, оратора на Демократическата партия в Атина. Това са речи, произнесени срещу Филип Втори и неговата завоевателна политика спрямо гръцките полиси, половината от които той завладява с огън и меч.

Нека да цитираме една от тези речи: “Македонският цар няма нищо общо с Гърция, нито с гръцката култура. Той е варварин, тиранин, деспот, който няма да спаси, а ще задуши и последните остатъци от елинската независимост, свободолюбие и култура.”

 

Пита се: какви исторически, политически и морални основания може да има съвременна демократична Гърция да претендира, че тя е наследница на древна Македония и че тя може да се разпорежда с нейното наследство, включително и с това да разрешава или забранява използването на нейното име?

 

В края на краищата с какво завършва делото на Филип Втори и Александър Велики? С разрушаването на прекрасния античен гръцки свят, който е дал на човечеството демокрацията, философията, точните науки като Евклидовата геометрия, физиката на Архимед, формалната логика на Аристотел; началата на европейското изкуство и литература, Олимпийските игри, които и днес - 2500 години по-късно, вълнуват цялото човечество. Какво са оставили зад себе си Филип Втори и Александър Велики - войни, съпроводени с разрушаването на стотици градове, избиването на много повече хора и т.н.

 

За това наследство ли се борят демократична Гърция и демократична Македония?

 

Но да оставим митовете и легендите на мира и да говорим като трезви политици. Гърция би имала правото да иска смяната на името на Македония само в един-единствен случай: ако бившата югославска република в името си беше включила по някакъв начин името на Гърция. Примерно “Нова Гърция”, “Горна Гърция” и т.н. В този случай Република Гърция щеше да има пълното право с възмущение да протестира.

 

Какви основания има днешна Македония да отстоява конституционното си име като Република Македония? Първо, тя се намира на една част от древната македонска държава - Вардарска Македония.

Второ, като Република Македония тя е била съставна част на югославската федерация и с това име е просъществувала близо половин век. И, трето, тя се възползва от свещеното право на всеки народ сам да определя името на своята държава.

 

Тук обаче възниква принципен въпрос, пред който си затварят очите всички. Добре е, че Европейският съюз и НАТО решават важните си проблеми с консенсус. Това е предпоставка за опазването на единството и стабилността на тези два съюза.

 

Има обаче въпроси, при които всякакъв опит за консенсусно решение се превръща в своята противоположност - в невъзможност да се вземе решение въобще. Ето вече 17 г. Република Гърция, използвайки правото си на вето, блокира Република Македония както за влизането й в НАТО, така и за присъединяване към ЕС. Тоест механизмът на консенсуса ни изправя пред абсурдната ситуация, когато една страна определя и диктува на своята съседка какво име тя може и трябва да даде на държавата си, без да се съобразява с волята на народа й, нито с факта, че тя вече е призната като “Република Македония” от 120 държави, сред които са такива “велики сили” като САЩ, Руската федерация, Индия, Китай.

 

 

По в-к “Труд”

 

 

 

Бел Ред. – Заглавието е на редакцията на вестника. После, под статията се упоменава, че тя е по реч на д-р Желев, произнесена на XI международна конференция на Балканския политически клуб “Македония по пътя към НАТО и ЕС” (Охрид, 20-21 февруари 2009 г.) – С. М.

 

Коментари
2009-05-26 13:25:02 От: Petar ot Stip

R.Makedoniq e dlajna da razbere, 4e s tazi politika i tozi podhod o6te 100 godini 6te e izvan NATO i ES.No tuk e momentat da spomeneme i nere6enite vaprosi s Balgariq.

2009-05-26 20:03:04 От:

g-din Zelev , objektiven napis . ( a ti Petre - ebivetre , ne jadi mnogu gomna protiv Makedonija ) !

2009-05-26 21:25:09 От: Strumica

Retko mozes da najdes takav objektiven napis vo bugarskite medi za makedonija respect! Bidejki poveke propagandi i navredi se sirat protiv se makedonsko.

2009-05-27 10:30:38 От:

Демостен..., 'Какво са оставили зад себе си Филип Втори и Александър Велики - войни, съпроводени с разрушаването на стотици градове, избиването на много повече хора и т.н.'
Тенденциозно подбиране на факти. Историческите му познания са на ниво 3 клас!

2009-05-28 05:01:29 От: makedonec

Ot Oridsko ezero do Crno more edna drzava,edna vojka i eden narod.....toe e son za site..blagodarim

2009-05-29 17:54:51 От:

До makedonec!да това е една земя и тя е българска !Александър мяакедонски се явява носител и разпространител на гръцка и само на гръцка култура !демостен не го харесва но реално този Ал. мак е работил само за Гърция,не за македония!нака е работил че вече македония неговата я няма .Има една карикатурна държава суправлявана от полуидиоти или шемети които се оглеждат в криво огледало и търсят идентичност .това се отнася до македонистите иначе нормалните македонци са наясно че са българи -Куберови БЪЛГАРИ !зАТОВА ЖЕЛЕВ Е ПРАВ .НАД ТОВА ИМЕ ЕДНАКВО НЯМАТ ПРАВО И Т.Н. МАКЕДОНЦИ .ГЪРЦИТЕ ИМАТ ПРАВО ДА ПРЕТЕНДИРАТ ЗА НЕГО .ТОЙ ОБАЧЕ ЗАБРАВИ ДА КАЖЕ ЧЕ ПРЕДИ ПРИЗНАВАНЕТО НИЕ ТРЯБВАШЕ ДА ИМ ИСКАМЕ ДА ДАДАТ СВОБЛОДА НА НАРОДА СИ ДА СЕ НАРИЧА БЪЛГАРСКИ И ДА ГАРАНТ...прочети целия

2009-05-31 16:44:03 От: Rajan Martinovski

do "kvazi - Makedonec" i toj bugarot pod nego ! ---
od Shara do Pirin,od Ohrid do reka Mesta ,Solun pa se do reka Bistrica na jug , toa e etnichkiot prostor na MAKEDONCITE ! toa e MAKEDONIJA , zemjata na MAKEDONCITE ! tuka nema Bugari, a taa edna raka bugaromani kako tebe , gitla kon Deve Bair , pa ochi si kopaj kaj "bratjata" tvoi vo Bugarija !

2009-06-02 03:55:04 От: justinijan

Ne se sekavam koga drug pat vidov nekoj bugarski tekst a da ne e krajno neprijatelski kon Makedoncite.Pocit

2009-06-02 06:04:35 От: Veselin

Pocit kon g-n Zelev.Aleksandar bese bez dvojba makedonec.Dali makedoncite bea grci?Dali nie denesnive makedonci imame bilo kakva vrska so antickite makedonci?
Iznenaden sum od krajno neprijatelski tekstovi od bugarska strana.Toa provocira i od kaj nas.Mislam smesni se tvrdenjata deka sme bile bugari i Tito i srbite i komunistite ne napravija makedonci.Grcite tvrdat deka makedoncite se od sekogas grci i samo denes slovenizirani.Za srbite sme stari srbi od juzna srbija.Za skipetarite sme novodojdeni sloveni,a tie ti bile iliri.I site gi obvinuvaat drugite deka ne napravile makedonci,za da ne trgnat od niv.Od bugarska strana se prezentiraat samo podatoci vo nivna korist.No mnogu makedonci stanale i grci i srbi,i skipetari i turci.Od prisila,neznaenje i t...прочети целия

2009-06-02 06:07:53 От: АВИТОХОЛ

ДО Rajan Martinovski .... чшшшш ей палячо я си разтълкувай името ШАР планина и тогава говори е необразован паляк, агент смешен .... колкото и да триете БЪЛГАРСКОTO е в гените ви Тях не може да ги изтриете колкото и да искате ...
Поздрави за всички българи които не се дават на тази ДОЛНА пропаганда и толкова дълго ПОМНЯТ корените си ПОКЛОН за тези с волята и с силата да отстояват ИСТИНАТА в бившата Югославска ... бившата османска територия ... а такива като Желев ги знаем паляци на конци. Смешници с академични титли ... такива мъртви души, ще получат забвение во век и веков Паляци жалки няма да получите медал, а ще бъдаете забравени защото истината винаги излиза наяве, винаги!!! Дори да се опитвате да спрете реката тя ще продължи да тече към морето...прочети целия

2009-06-02 06:20:51 От: Veselin

Do Avitohol
Obrati se do svajcarskiot genetski instituit.Tie tvrda makedoncite se od starite meditiranski narodi,a pak grcite se ponov narod so gen od po Sahara!!!I svajcarskiot genetski institut tvrdi sme vo pogolem del od starosedelcite i od antickite makedonci.A imame 5% hunski geni.E dali se od Bugarite,Turcite i koi drugi mongolski pleminja,ne znam.No kaj vas nema nisto od vistinskite Bulgari.I kako ste vie Bulgari,pa duri i Makedoncite.Dokazi mi deka si od tatarskiot rod,zoltata mongolska rasa i turkojazicnite narodi,od koi bese hanot Asparuh i negovite aziski mBulgari.Dokazi mi sto imas so niv?

2009-06-02 09:23:45 От: Veselin

Spanskiot genetski institut tvrdi deka Makedoncite se starosedelci,a Grcite novodojdeni od pod Sahara.
I okulu Aleksandar.Toj ne sakase da gi napravi robje drugite narodi,niti makedonci.Toj sakase da stvori edna svetska zaednica,kade site bi ziveele zaedno,sekoj so svoite veruvanja i tradicii i so pocituvanje na tugite.Evropskata Unija go zema bas toj primer.Dali toj sirese grcka kultura?Fakt e deka Grcija imase izgraden vistinski literaturen jazik i pismo.I bese koristen po mediteranot i bliskiot istok.Najdobriot pznavac na anticka Makedonija e amerikanskiot istoricar J.Borza.Toj tvrdi deka Aleksandar sakase da gi pridobie Grcite protiv Persija.No Grcite sepak vo najgolem del bea na strana na Persija.Ionaka nemaa nekoe vidno mesto vo makedonskata arm...прочети целия

2009-06-02 13:40:48 От: justinijan-taor skopje

Cedo moe zabegano Avitohol.Navistina dokazi deka vo tebe se bugarskite geni na vistinskite asparuhovi Bulgari od Azija.Posle dokazi za makedonskite geni.

2009-06-02 19:50:26 От: Rajan Martinovski

Avitohole , han turkijsko - bugarski , ne si troshi vremeto so gluposti i propagandi , nie sme chisti MAKEDONCI , OD SHARA DO PIRIN,EGEJ,MALA PRESPA,GORA , toa se geni MAKEDONSKI , narod MAKEDONSKI ! "BUGARSKI" GENI BARAJ KAJ GAGAUZI,TATARI,CHUVASHI !KAJ NAS GI NEMA ! (fala mu na Gospod za toa ! ! OBEDINETA MAKEDONIJA !

2009-06-06 21:18:42 От: KRUM

Що нее онова време когапра вих чаши!!!От вашите glawi щяхада станат най-бързо!
И знаетели за защо? Хапо-
знайте?
Това ви е за домашно!

2009-06-09 01:34:51 От:

Ti Krum, Tatarine ,ela dojdi vo Makedonija , pa da vidish kako nie Makedoncite ke pravime tapan od tvojata bedna koza !

2009-06-09 10:42:16 От: $$CRusader

Според мен Албанците ще са последният пирон в ковчега на
“Република Македония”

2009-06-09 15:57:27 От: anarchy

vashta mama makedonska nie Bulgarite kato vi priznahme kato za darjava pak pluete kam Bulgaria.Ne mi se pravete che Bulgaria i makedonia e edna darjava shibanqci duhari

2009-06-09 20:04:41 От: KRUM

1200 годин сме ви скачали и пак че ВИ....!А ти от страх името си не си написал бе пъзльо а щял кожата ми на тъпан да праяи!!!

2009-06-11 00:53:04 От: RAJAN MARTINOVSKI

se "izvinuvam" "Veliki" hane KRUM ! ha,ha,ha ! sum zaboravil da go napisham imeto , eve da znaesh , toa e moj komentar , na MAKEDONECOT Rajan Martinovski , od Mijachko pleme po rod ! ela dojdi pa "skachi" vo MAKEDONIJA , pa ke vidish kako se pravi tapan od tvojata koza !

2009-06-14 13:15:49 От: KRUM

Ot tapanari tapan!!!ha,ha,ha!

2009-07-06 22:44:45 От: Александър Богданов

Райчо, сръбско лайно, спри да смърдиш по българските форуми!!!

2009-07-06 22:49:03 От: Александър Богданов

Питай дедо ти откъде се е преселил в македония и кой го е пратил, сръбско лайно!

2009-07-07 20:32:54 От: RAJAN MARTINOVSKI

ALEKSANDRE, dali se ushte ja chuvash JUTRATA i Bundjukot(konjskata opashka) na dedoti ,??? od koja volkojebina e dojden toj ??? od Turkestan , pod Altaj planina ?? a moite se ovde so iljadnici godini , AVTOHTONI ziteli na Makedonija ! a ti si eden obichen aziski doselenik, koj ne pripagja na ovie Evropski prostori ! VULGARIN - TATAR - TURK -BULGAR !

2009-07-07 21:53:22 От: KRUM

E Rajane glavo,glavo!Kagi zashto u vsi crkvi u Makedonia ima ikona ili na Boris Mihail Pokrastitel ,ili Simeon Veliki?Kagi de?Samo deto ili surbomani ili Albanci ca im rushili o4i!

2009-07-07 22:57:54 От: Александър Богданов

Райчо, ебати си и тъпанаро! Оди пии една ракия ке ти мине лайно сръбско, ако не ти мине оди се гръмни /ама си толкова ТЪП, че сигурно нема да се уцелиш/

2009-07-07 23:04:56 От:

Круме па они сите са македонци бре, ти не знаеш ли, даже Обама е с македонски корен, па и Путин, а и Мики Маус и ......

2009-07-08 19:10:51 От: KRUM

Дабе като оная приказка че от Албания до Бомбай(М) е Македонско но го ограбили!!!

2009-07-10 02:37:29 От: RAJAN MARTINOVSKI

vo koi bre site crkvi , stoko edna tatarska ??? ima vo nekoi chii ktitori bile tie ! pa shto ??? i srpskite carevi gradele Crkvi vo Makedonija , pa shto , srbska li e Makedonija ??? ajde sikter tamu, pleme edno tatarsko, prku kur veke mi dojdovte !

2009-07-10 02:41:00 От: RAJAN MARTINOVSKI

a ti Aleksandar(ubavo Makedonsko ime) ama ti si sepak eden tup , prost tataro-bugar !jas ke si pivnam i rakija i ke si zamezam so MAKEDONSKA salata , se za merak, ke si pushtam prekrasna MAKEDONSKA muzika , a vie bugarishta , izvrshete kolektivno samoubijstvo , ke mu napravete golema usluga na choveshtvoto !

2009-07-10 20:26:20 От: Александър Богданов

Райчо спри да си чешаш езико с бугарски курове! Твойта сръбска кратуна само 45 калибър ше я излекува. Деда ти не ти ли каза къде е роден или ти си знаеш ама нали гламав .

2009-07-11 22:18:35 От: KRUM

Kagi koga i kade bide Rajan tuka do mesec!U vaz u makedonia azi tamo shte dojdam !Togaz em shte te biem em shte te ebem bedal srubomanski!

2009-07-18 17:28:20 От: RAJAN MARTINOVSKI

ajde bre Krum , "junak" tatarski , dojdi , jas sum vo Ohrid , dojdi da me biesh , shugo edna bugarska !

2009-07-20 22:01:00 От: Александър Богданов

Райчо ти не си ли да подскачаш истерично пред гръцкото посолство бе. А и Александър е старогръцко име и няма нищо общо с македония неграмотен сръбски селяндур!

2009-07-20 23:43:16 От: KRUM

Nesamo boj a kurov tatarskim da duhash!Skoro sum u Radovis i sam reshil da ti dojdam na gosti!

2009-08-21 18:50:37 От: RAJAN MARTINOVSKI

dojdi bre kurvo edna bugarska, kekkrkash kjotek kolku shto si tezok !
OBEDINETA MAKEDONIJA na MAKEDONCITE !

2009-08-21 21:25:11 От: 3

Курва е майкати срубска подлога!Е ако те пипнем крума я те бие я не ама ази ще те накарам после да сереш како самосвал бетоно!МИЗИЯ,ТРАКИЯ,МАКЕДОНИЯ-това е БУЛГАРИЯ тъпанар смотан!

2009-09-09 16:39:17 От: Јовче Цветковски

Aleksandar Makedonski e MAKEDONEC брат.Сум чул дека Мухамед Али алијас Касиус Клеј е блгарин.

2009-09-13 17:32:40 От: 3

Jовче,пиле несе пише -блгарин-а българин!Тако ни зоват србите -!

2010-01-09 23:14:30 От: RAJAN MARTINOVSKI

kurva e taa orospijata bugarska shto te rodila , tebe te imat praveno nekoj turski shofer vo kamionska kabina ! najgolemi i najbrojni kurvi ( prostitutki) vo EU se Bugarkite ( posebno od Sliven) )se najbrojni , gi davaa na Holandska i Belgiska TV , ebavi plemeto bez gram gordost , za pari se ebavate so sekogo !

2011-02-16 13:26:11 От: TANAS BABATA

Поклон за либералната и слободна мисел на г-ин Жело да Ни нарича македонци и в етническа смисел на думата даже,но да се разбереме едно: не може Гоце, Даме, Христо, јане, Петар, Гјорче .....Миладиновци, Григор, Крсте.....и да не редам сега оти много сааа...да се казват че са Внимавај Булгари и сега ние ке се правиме на Тошо демек внуци. Да ние сме македноци ама локално, со бујна историја и минато ама 4кајте брееее алоооооо ви работи ли телефонот барем малку

2011-09-24 00:30:30 От: ot strumica

nie v strumica nemozem povece da cakame iskame coidinenieto sos MAJKA BLGARIJA stiga vece trpehme tie srbomakedonci posledni vlezehme no prvi ste izlezem ot okupacijata srpska

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот