Готвят ни немски калъп*

Автор: БЪЛГАРИ, Свилен Мишляков


Готвят ни немски калъп* Калъп от нерушимата българо-немска вечна дружба.

Но как и кога ще се откалъпим – това е въпросът?

Така излиза. Ред източници – от правителствените среди, партийни канцеларии, бизнескръгове, авиокомпании и  още и още, тайно мъркат, че у нас шетат емисари от ЕК, които ще лобират за немски модел на широка коалиция. Ще ли я бъде – ще видим.

 

Не е новост – преди всеки избор в страна от ЕС започва да се играе на „примък-отмък” „Примък” – партийни лидери, или техните заместници, правителствени чиновници, медиатори на ясла в ЕС, фактори от всякакъв характер, поемат на инструктаж към Брюксел. „Отмък” – елате да видите стълпотворението на ВИП-а на летище „София” тия дни, преди сакралната дата 5юли. На тълпи евроемисари от всякакъв калибър с придружители скачат в таксетата и се втурват към София. ( Дали ги лъжат – казва ли ти някой?... Преди време холандски евродепутат, дощъл да инспектира екологията и ветрогенераторните строежи, го бяха одрусали с 100 лв.)

 

Откъм Брюксел вее консервативен вятър. Ветрогенераторът му бе заложен още преди изборите на 7 юни. Навсякъде десните - консерватори и крайни националисти спечелиха без апелации, с изключение на Гърция – там пък „консервите” се провалиха. Соцмоделът на упраление е в режим на свободно падане в Европа. Засега.

 

Истинските националистически партии от центъра останаха озадачени.  Предвижданията, че на евроизборите европейците ще гласуват ксенофобски, антиемигрантски, а то в известна степен е и антимюсюлмански, се оправдаха напълно. Е, и какво от това. Дума – дупка прави ли ? Глас – статукво изменя ли ?

 

Във Великобритания Партията за независимост на Обединеното кралство ( тя ратува за излизане на британците от ЕС) изпревари лейбъристите на Гордън Браун след динената кора със скандала за „покритите” разходи и стана втора сила след консерваторите. Е, защо в България да не се приложи немския модел, така глаголят европознавачите. След като Германия е един вид неин „наставник”, „ментор” в ЕС? Я,вижте -  и  в Кралството корупция, и тук корупция...

 

Преди време, в друг вестник написахме, как британски евродепутати назначават тъщите си на по 80-82 г. в своите екипи за секретарки и така „усвояват” отпуснатите им евросредства.

 

Но то бледнее със скандала преди десетина години в тогавашната Комисия с шеф Жак Сантер. Тогава бившата френска премиерка Едит Кресон (креатура и нещо отгоре на Франсоа Митеран) бе назначила личния си зъболекар и нещо отгоре за евроспец по въпросите на СПИН! Със заплата над стотина хиляди швейцарски франка годишно. Тогавашната главна счетоводителка на ЕС не издържа, изпусна испанския си темперамент и огласи още злупотреби. Инициираната от холандски депутати проверка доказа корупционни хави за милиарди, минали през джобовете на чиновници и депутати от ЕС. Що се случи – Кресон бе остранена, бе и гласувана пенсия от близо стотина хиляди годишно и днес тя е една достолепна леля в оставка... Българите има още много хляб да ядем!

 

Същите холандци днес искат да се спрат евентуалните санкции за България, заради тромавата и оплетена от корупция българска правосъдна система. Поучени не само от Кресоновия скандал, но и от някои фалстартове в екологията, холандците сега наблягат на помощта и контрола. То ще рече, че спечели ли ГЕРБ, холандците ще искат от ЕК, и то още при днешното шведско председателство, еврочиновници да навлязат и да заемат ключови места в това българско министерство. Това суверенитет, вътрешни работи, за тях нищо не значат. Има проблем, не се отсранява с години, значи трябва те, т.е. Европа, да се заеме.

 

Поради това, като български ментор, Германия бърза. Бърза и поради друга прозаична причина. Наесен и в Немачко предстоят избори. Преди известно време водачът на социалдемократите, външния министър Щайнмайер, откри с изстрел предизборната надпревара – заяви, че ще се кандидатира за канцлерското място на Меркел. А Меркел ще запише огромна червена точка, вкара ли България в немския коловоз.

 

Ето какво ни готвят. Европейците живо са заинтересовани какво ще изпее птичето от урните в неделя вечер. И те са на педал, и те са трескави. Може и местата в бъдещия кабинет вече да са разпределени. Може и бъдещият балансьор вече да е номиниран. Прогнозираме, че едва ли ще е Доган. Чака го полетът на детската книжна лястовица, която плавно си приземява някъде около 10%. А то значи в миманса. Но как ще полети лястовицата на ГЕРБ ? Че и на Синята коалиция?

 

 

 

Бел. Ред. - * Авторът е използвал турцизма „калъп” в смисъла на крепка сексуална прегръдка. Всеизвестно е, че не всякога ти се иска да си „на калъп”, „в калъп”, но пита ли те някой. В много случаи е така, дори и исторически погледнато... Българите това много добре го знаем.

 

 

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот