Горнооряховският суджук превзе Европа и Азия


Горнооряховският суджук превзе Европа и Азия

Да, ама се приготвя от вносно говеждо, защото животновъдството ни, откъм говеда, крета

 

Половин година след като беше обявен за първото българско защитено географско понятие, горнооряховският суджук превзе цяла Европа и през Босфора вече настъпва към Азия. С решение на Европейската комисия от 11 януари 2012 г. само няколко фирми у нас от района на Горна Оряховица, обединени в сдружението „Раховец 2007”, имат правото да произвеждат колбасарски продукт с името „горнооряховски суджук”.


От фирмите производителки споделиха за „Монитор”, че обявяването на горнооряховския суджук за защитено географско понятие е увеличило търсенето и продажбата му у нас и в чужбина. В момента в търговската верига на почти всички европейски страни има от този продукт. Особено голям интерес има от Германия, Франция и Австрия. Освен това вкусното мезе се търси много в славянските страни от Средна Европа и в съседна Румъния. През последните години изключително голям интерес към родния деликатес има и от Турция


„Суджукът се произвежда само от говеждо месо и е подходящ за консумация и от хората в мюсюлманските страни, така че след години защо да не превземем и арабския свят с този вкусен продукт”, коментират производителите. Те правят суджука по запазена стара рецепта само от месо и естествени подправки без вредните Е-та, без подобрители и овкусители.

 

Майсторите технолози обясняват и от чисто научна гледна точка особения вкус на горнооряховския суджук със специфичния въздух. През проходите на Стара планина навлизат течения, които позволяват естественото му зреене през почти цялата година. Навремето мезето е било готово за консумация 28 дни след приготвянето му. В наши дни при съвременното промишлено производство периодът за зреене е съкратен на 20 дни.


Смята се, че деликатесът е готов за похапване, когато останат 45% водно съдържание в сухата консистенция. Съхранението на суджука се извършва при влажност на въздуха между 70 и 85% и температура 12-18 градуса.


За съжаление обаче дори и този най-български продукт се прави в по-голямата си част от вносно месо. Причината е, че у нас просто няма достатъчно говеждо месо, което да покрие нуждите на производителите. От компаниите производители очакват да се възроди родното животновъдство, за да не се налага един толкова български хранителен продукт да се произвежда от замразени меса от чужбина.

 

 

По в-к Монитор

 

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече