Голямото предновогодишно ръгане с ножове – на човеци и на прасета


Голямото предновогодишно ръгане с ножове – на човеци и на прасета Заклано прасе за Коледа в Ирландия, въпреки че законодателствово в ЕС го забранява

Миналите празници – повод за размисъл и още нещо...

Двама младежи на по 21 години са нарязани с ножове след сутрешно масово сбиване в центъра на Благоевград; друг, прободен с нож, е потърсил помощ  посред нощ в болницата пак там; трети - 43-годишен мъж - дошъл прободен в рамото от съпругата си след семеен скандал…

 

Да кажеш, че в македонската част от България хората са по-диви и се ръгат с ножове, е донякъде вярно, но не съвсем…

 

Световният шампион по борбата Михаил Ганев е с опасност за живота след като е наръган няколко пъти с нож в корема в габровско заведение.

 

Във Враца пиян баща на Бъдни вечер наръга 21-годишния си син 3 пъти с отвертка и го уби, защото говорел много по “Скайп”.

 

Мъж на 27 е в болница, пребит безпричинно на пъпа на Казанлък, още десетки са търсили помощ от контузии при сбивания и нападения из страната по Коледа.

 

А един 46-годишен в разградско село застрелял коледно с ловна пушка кобилата на свой съселянин, докато онзи събирал дърва в каручката…

 

Пияните и набитите не се броят, тях ги има в цяла Европа (макар и по-културно напити). Но защо, по дяволите, в България – европейска страна – стават такива кланета по Коледа?

 

Защо хората ходят с ножове на кръчма и ги вадят да ръгат някого, сякаш това е нещо нормално при караница?

 

Може би са прави онези, които смятат, че в България културата на ножовете почва от детството. Всеки българин поне веднъж като дете е присъствал, когато дядото и колачите на селото са клали прасето в двора. Ритуал, който се повтаря години наред пред очите на децата.

 

Дупченето с нож на агне, прасе у нас е нещо естествено. На клането в двора в България се гледа като на трогателен обичай. Свински хапки, вински капки и т. н.

 

По тези ритуали България не се различава от арабските страни, където на курбан байрям се коли демонстративно, публично. И в тези страни, както е известно, има често случаи да режат по подобен начин и човешки глави. Например на заложници.

 

Ако кажеш, че у нас трябва да стане като в Европа – домашните животни задължително да се водят в кланица, за да ги колят, ще избухне всенародно недоволство. По вестниците ще пишат възмутени мнения как се отнема самобитността на българина, забраняват му традициите и т. н.

 

Ами щом ще се гордеем с такива традиции, да не се чудим, че тук хората се ръгат с ножове като за добър ден.

 

 

 

По e-vestnik

 

 

Бел. Ред. – Тук не ще се съгласим с част от мнението на уважаваните колеги от електронното издание. По Румъния, Полша, Украйна, Русия – Поволжието и на север, прибалтийските и скандинавските страни стават такива МАСОВИ традициони побоища на Сирни Заговезни и по коледните празници, че ни е бедна фантазията ! Целият арсенал – от вериги, нагайки и ножове влиза в действие, а изходът за някои бабаити, често е летален. А прасета се колят по къщите и фермите и в Сърбия, Хърватия, Унгария, Словакия, че и нататък, дори и в Ирландия.

А и еженощно се вадят ножове – особено от фиркани екипажи, слезли по големите пристанища. Всекидневие е в Хамбург, Бристол, Амстердам. Често пъти го отнася някой глупав турист с фотоапарат. Свидетелства – колкото щеш... – С. М.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот