Гоце отстреля защитен козел в Узбекистан


Гоце отстреля защитен козел в Узбекистан Държавният глава с трофей от предишен ловен излет.

По време на държавната си визита в Узбекистан той е отстрелял планински козел – архар, който е вписан в международната Червена книга съобщава изданието dnes.bg

 

В Узбекистан отново ловуват редки животни. Посещенията в централноазиатската страна често се съчетават със сафари, като гледката на ловуващи арабски шейхове вече не е рядкост. „А високопоставеният първопроходец от Запада е българският президент Георги Първанов“.

 

Това съобщава сензационно виртуалната информационна агенция Ferghana.ru в критичен материал, подписан от Сергей Наумов.

 

Според сайта след лова за Първанов (президента на приятелската страна) не е имало никакви последици.

 

„Та нали официално са му разрешили да извърши криминално наказуемо деяние“, коментира Ferghana.ru и припомня, че според Наказателния кодекс на Узбекистан „нарушаването на режима на охраняемите природни територии се наказва с глоба до 50 минимални заплати или от лишаване от определено право за 5 години, или изправителен труд до две години“.

 

Запаленият български ловец“ е пристигнал рано сутринта на 7 ноември 2008 година в района на Горен Хаят (Джизакска област на Узбекистан).

 

Свита от над сто човека, включително и охрана, само заради няколко изстрела по планински козел са нарушили покоя на обитателите на Нуратинския държавен резерват.

 

Информационната агенция отбелязва, че в официалното съобщение след приключване на визитата на българския държавен глава в Узбекистан този факт не е попаднал.

 

Преди пристигането на българския гост служителите в резервата са разчистили пътеките, за да не се „одраскат от клоните на дърветата и да не се спънат в камъните“ гостите. Ловът е отнел около половин ден.

 

„Узбекистанското правителство вероятно е дало разрешение за лова на българския президент, затова на представителите на Държавния комитет за природа и Държавния биологичен контрол не им е останало нищо друго, освен да помогнат на г-н Първанов да половува успешно“, отбелязва Ferghana.

 

„Изстрелът на г-н Първанов се е чул не в ловните полета, а на територията на резерват, където ловът е забранен“, подчертава сайтът.

 

В едно от интервютата си президентът Първанов горещо говори: „Българските политици и държавни глави са отговорни за повишаването на жизнения стандарт на населението, за защита на българската национална идентичност и култура, запазването на екологичния баланс в страната и региона“.

 

„Хубава страна е България, но ето, приискало му се е малко екзотика на бившия комунист Първанов, навярно още помнещ ловните забави от Живково-Брежневите времена“, коментира Ferghana, като добавя, че гостоприемните домакини са му ги осигурили.

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот