Генът на Левски: Децата на Яна Кунчева


Генът на Левски: Децата на Яна Кунчева

През 2000 г е проследен генетичния код на Апостола по научен път

Стефана Ветренска е правнучка на по-голямата сестра на Левски – Яна. Стефана   разказа по телевизия Bulgarien on air за достойната съдба на Кунчевия род и за непрекъснатостта на т.нар майчина линия в семейството, благодарение на която е открит генетичният код на Апостола.

ДНК кодът може да бъде установен чрез кръвен родственик по майчина линия и се предава само от майка на дъщеря, така пише в сайта Dnes.bg.

Единствено родът на Стефана Ветренска отговаря на тези условия, когато през 2000 г. е направено изследването. “Нашата майка – Божана Пачаурова – към 2000 г. е всъщност най-близкият потомък като поколение, който може да бъде достоверен донор, от който трябва да бъде взет материал”, разказва Ветренска.

“От нея взеха коси и слюнка. Също взеха от нас двете със сестра ми, защото ние също отговаряме на това условие. Но подложиха на изследване само мамините коси. Изследователите изолираха ДНК кода от косите на мама, ДНК кода от косите на Левски от 1864 г., когато окончателно се отказва от монашеското си звание, също така косъм от кичура, който Митьо Сяров отрязва при залавянето му в Къкрина.

Когато сравняват тези три митохондриални ДНК кода се установява 100-процентово съвпадение. Което означава: – категорично може да се твърди, че тези реликви, косите на Левски, съхранявани във ВИМ, и отрязаният по-късно кичур, предаден от Митьо Сяров, категорично принадлежат на Апостола.”


 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот