Генерали на килограм

Автор: Евгени Генов


Генерали на килограм

Безотговорното „качване” в генералско звание на звани и не дотам призвани, доведе до девалвация на най-старшия чин в българската военна система

Последното назначение на Ангел Антонов  за шеф на НСО мина без главоболия за властта и президента. Медиите пошумяха малко, повдигнаха въпроса, че удостояването му с генералско звание е незаконно, и всичко утихна. А казусът е сериозен. У нас генералските звания започнаха да ги раздават на килограм.

Да си спомним как Петя Първанова оглави МВР в служебния кабинет и президентът набързо я титулува като генерал. Стигна се дотам, че всеки от улицата може да сложи сърмени пагони на раменете си.

Ясно е, че на Антонов му дадоха за нищо звание генерал-лейтенант от резерва, за да има основание Росен Плевнелиев да го назначи за шеф на НСО. А той въобще няма право на генералска униформа, след като идва от цивилна структура, каквато е МВР. Законът за резерва е категоричен, че само униформените от въоръжените сили, след като се уволнят, запазват званията си.

А във въоръжените сили не влизат нито МВР, нито НСО, нито ДАНС или НРС. Така че, който иска да има звание в резерва, трябва да кандидатства по регистър за вакантни длъжности. Да се яви на конкурс и медицински преглед. Да го одобри комисия и да сключи договор с МО за служба в платения резерв за 5 години. Като званието важи само за срока на договора.

Засега са обявени 1199 свободни длъжности и най-високата е за майор. Не ми е известно г-н Антонов да е преминал през тази дълга процедура. А и изведнъж да се окичи с генерал-лейтенантско звание е, меко казано, неудобно. Във войската има само двама генерали с такъв ранг, които командват хиляди войници, танкове, самолети и ракети. А какво командва шефът на НСО - знаем.

Нямам нищо против конкретната личност. Просто защитавам принципи и закони, които трябва да се спазват. А те бяха нарушени, когато ГЕРБ дойде на власт. Обществена тайна е, че още като главен секретар Бойко Борисов недолюбваше военните. (Да не припомняме капризите му, свързани с неговото генералско звание, за което заслуга имаше и Ахмед Доган - б.а.) Ненапразно, когато стана премиер, армията бе буквално смачкана.

През 2012 г. неговият кабинет прие постановление за привеждане в съответствие на категориите на служителите от МВР и ДАНС от резерва със званията на военнослужещите. Това отключи хаоса. Според документа главният секретар на МВР, като се пенсионира, става четиризвезден генерал. Какъвто е военен №1 в държавата - началникът на отбраната. Той е единствен и никой друг няма право на генералски пагони с 4 звезди. Такова чудо го няма никъде.

Лейтенант от армията, за да стигне до генералски лампази, служи поне 20 години. През това време командва взвод, рота, батальон, бригада...

Знаят ли управниците ни, че великият военачалник Владимир Вазов, който превзема Люлебургаз през балканските войни, не получава генералско звание. Удостоен е чак след една от славните му победи при Дойранското езеро през Първата световна война.

А вижте МВР по празниците. Полицейските началници дефилират по жълтите павета, накичени със сърмени пагони, звезди и лампази, сякаш са победили в Сталинградската битка.

По в-к Преса

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот