Газ за нас от Азербайджан? През 2020 г. и то евентуално...


Газ за нас от Азербайджан? През 2020 г. и то евентуално...

Дотогава, през 2019 г., трябва да бъде готов интерконекторът Гърция – България

Така съобщи БГНЕС, като се позова на Министерството на енергетиката. На 22 и 23 февруари в Баку ще се проведе среща на Консултативния съвет на Южния газов коридор. На нея България ще бъде представена от министъра на енергетиката Николай Павлов. Този проект има важно значение за доставките на азербайджанско „синьо гориво“ за нашата страна.

Възможно ли е газът от Каспийско море да дойде у нас преди 2020 г.? “Най-реалистично би било първите обеми азербайджански природен газ да се получат у нас през 2020 г, след влизането в експлоатация на интерконектора с Гърция – IGB. Както е известно, „Булгаргаз“ ЕАД има подписан дългосрочен договор със SOCAR за доставка на 1 млрд. куб. м/год. от находището Шах Дениз 2.
 
На практика азербайджанският газ ще покрива около ¼ от потреблението на България след 2020 г., което представлява сериозен дял и реална диверсификация на източника и маршрута на газовите доставки за страната ни”, заявяват от българското министерство на енергетиката в отговор на въпрос на БГНЕС кога най-рано може да се очаква азербайджанския газ у нас. България не може да достави по-рано синьо гориво от каспийската държава, както обещаваха редица политици, по обективни причини.
 
На първо място, това не може да се осъществи по-рано, защото нито един от интерконекторите - с Гърция или с Турция – не е пуснат в експлоатация. Същото се отнася и до газопровода TANAP, чиито мажоритарен собственик е SOCAR и който също не е завършен.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот